De-a lungul primei zile în care s-a desfășurat modulul al doilea din „Școala ANIMAtorului”, am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe PS Virgil Bercea, pr. Ștefan Madarasi și pr. Paul Popa, care au răspuns întrebărilor adresate de tinerii prezenți. După acest moment Adriana Ianus, vicepreședinte pentru sectorul tineri al Acțiunii Catolice, Codruța Fernea, secretar general al Acțiunii Catolice și Celina Dumitru, consilier național pentru sectorul de tineri al Acțiunii Catolice, ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine. Seara s-a încheiat cu Adorație Euharistică.

Cea de-a doua zi din Școala ANIMAtorului a debutat cu prima sesiune, „Aplică ceea ce predici”, susținută de Codruța Fernea. În cadrul acesteia tinerii au „recapitulat” ceea ce s-a discutat la modulul anterior (Școala ANIMAtorului I), au învățat lucruri noi despre dinamica de grup și conduita animatorului. În cea de a doua sesiune, intitulată „creACTIV”, Celina Dumitru i-a ajutat pe participanți să-și dezvolte creativitatea și să găsească motivația fiecărui lucru pe care îl realizează, prin intermediul unui joc de rol. „Cafeneaua tinerilor”, cea de-a treia sesiune a zilei, a fost moderată de Adriana Ianus, unde aceștia au aflat lucruri noi despre Sinod, Episcopi și Papa prin intermediul întrebărilor și care mai apoi au fost dezbătute în grupuri mici.

În cursul după-amiezii, pr. Ștefan Madarasi a celebrat Sfântă Liturghie alături de toți participanții la acest curs în biserica parohială greco-catolică Băile „1 Mai” – Haieu. Seara a avut loc acțiunea intitulată „ANIMAtorul are talent”, o sesiune organizată în întregime de participanți, cu scopul de a experimenta modul cum se planifică o activitate cu tinerii „de la A la Z”. Momentul culminant al zilei a fost festivitatea de premiere, moment în care am sărbătorit și sfârșitul primei ediții a „Școlii ANIMAtorului”. Cu toții ne-am bucurat și îndulcit dintr-un tort de ciocolată delicios. Ca un răspuns la întrebările pe care tinerii din zilele noastre și le ridică referitor la sexualitate, am mai introdus în program o sesiune opțională, în care tinerii au avut posibilitatea să afle răspunsuri la întrebările ridicate vizionând filmul realizat de Pam Stenzel „Sexul are un preț”.

În ultima zi a cursului i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-am primit în viața noastră în cadrul Liturghiei celebrată de pr. Stefan Madarasi în Băile 1 Mai. Ca orice școală și „școala” noastră s-a încheiat cu o evaluare, formală și informală, urmată de premierea în cadrul căreia participanții au primit diplome. Aducem pe această cale mulțumirile noastre, ale tinerilor participanți, în primul rând Preasfințitului nostru Episcop Virgil care ne susține, încurajează și veghează la creșterea noastră spirituală, Biroului Pastoral Eparhial pentru laici care ne-a ajutat financiar, formatorilor din cadrul Acțiunii Catolice care au susținut sesiunile de lucru ale cursurilor precum și tuturor celor care au oferit participanților timpul și priceperea pentru organizarea acestui modul. Vă mulțumim tuturor și îl rugăm pe Dumnezeu să vă răsplătească.

președinte ASTRU Oradea
Cristina Ioana Mihălțan
via EGCO.ro