Sfânta Rita de Cascia este cinstită mai mult în ritul latin. La catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj cinstirea ei a devenit populară în rândul credincioşilor greco-catolici.

Anul trecut, datorită contextului creat de pandemia COVID-19, sărbătorirea Sfintei Rita nu s-a putut ţine în catedrală. Astfel, s-a ţinut în aer liber în curtea Casei memoriale „Arhiepiscop Ioan Ploscaru”, de pe str. I.P. Bănăţeanu, nr. 10.

Programul liturgic din seara zilei de sâmbătă, 22 mai a.c. a început cu Rânduiala Vecerniei, de la orele 17.30, apoi a continuat cu Sfânta Liturghie, de la orele 18.15, celebrată de pr. prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei. Răspunsurile au fost date de un grup de corişti din corul „Reînvierea” al catedralei şi de Surorile Baziliene.

Părintele Ioan a prezentat câteva reflexii pe marginea Evangheliei zilei, precum şi despre viaţa şi activitatea Sfintei Rita.

După Sfânta Liturghie, au fost rostite mai multe rugăciuni în cinstea sfintei Rita.

Sărbătoarea din acest an s-a desfăşurat conform normelor impuse de autorități pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19. Astfel în spaţiul interior s-a păstrat distanţarea fizică şi purtarea măştii.

În încheierea programului, Părintele Ioan a binecuvântat trandafirii prin stropire cu apă sfințită care au fost apoi distribuiţi credincioșilor.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp