Ziua de 13 iunie este dedicată în calendarul romano-catolic şi greco-catolic, Sfântului Anton de Padova. Cunoscut sub numele de „Sfântul minunilor”, Sfântul Anton a devenit atât de popular încât a ajuns să fie cinstit nu numai de credincioşii catolici de ambele rituri ci şi chiar de unii credincioşi ortodocşi. La Lugoj a devenit o tradiţie, imediat după redobândirea libertăţii cultului greco-catolic, cinstirea acestui mare sfânt, prin rugăciunile adresate în fiecare marţi, după oficiile religioase. În acest an Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova a coincis cu a doua zi de Rusalii când se sărbătorește Preasfânta Treime.

Programul liturgic din seara zilei de luni, 13 iunie a.c. din Catedrala Lugojului a început cu rugăciunea sfântului Rozar, de la orele 18.00, apoi a continuat cu Sfânta Liturghie, de la orele 18.30, pontificată de părintele prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei. Au concelebrat: părintele Inocenţiu Lung, paroh la Coştei, părintele Ioan Brândău, paroh la Budinţ şi părintele Olariu Cristian, paroh la Balinţ. Ipodiacon a fost Cristi Neagoie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.

Predica a fost ţinută de Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj care a vorbit, mai întâi despre Preasfânta Treime. Următorul punct al predicii a fost despre viaţa şi activitatea Sfântului Anton de Padova.

Programul spiritual a continuat cu o serie de rugăciuni şi devoţiuni către Sfântul Anton (rugăciuni de mulțumire, de recomandare, pentru familii, reuşită la examen, pentru bolnavi, pentru dorinţa soţilor de a avea copii, litania Sf. Anton, … ), cu pomenirea nominală a credincioşilor.

Preasfinţitul Ioan a binecuvântat apoi crinii prin stropire cu apă sfinţită, şi pe credincioşi.

Programul serii s-a încheiat cu o frumoasă procesiune înconjurându-se catedrala cu moaştele şi statuia Sfântului Anton.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp