La invitația pr. Cristian Sabău, parohul parohiei greco-catolice din Cartierul clujean Gruia și a pr. vicar parohial, Mircea Sonea, pr. Mircea Marțian, protopopul de Cluj I s-a aflat vineri, 16 iunie 2023, în mijlocul comunității parohiale de aici. Pr. Mircea Marțian a transmis, prin pagina Facebook a Protopopiatului Cluj I, impresii de la momentul de sărbătoare, tradițional în această parohie în Sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, până în 2019 hram principal și apoi hram secundar al acestei parohii clujene.
Redăm din relatarea pr. protopop: „Vineri, 16 iunie 2023, Sfânta Biserică Catolică a îndemnat credincioșii să aducă laudă și mulțumire Inimii Preasfinte a lui Isus, celebrând totodată și Ziua Mondială de Rugăciune pentru sfințirea preoților. Este vorba despre o inițiativă a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea adresată tuturor creștinilor de a-i susține pe preoți cu rugăciunile lor, pentru ca aceștia să trăiască la înălțimea chemării. În această zi, am avut bucuria de a celebra împreună această sărbătoare extrem de dragă comunității din parohia Cluj – Gruia, fiind primul hram al frumoasei lor biserici, dedicată acum «Fericiților Episcopi martiri greco-catolici români». La eveniment s-au unit în rugăciune și confrații preoți Grigore Ciupe și Marius Ungureșan. Reamintim faptul că parohia a fost înființată în anul 1992, iar biserica parohială având hramul «Preasfânta Inimă a lui Isus» a fost printre primele biserici nou construite și sfințite în orașul Cluj-Napoca (în anul 1998).”
În cuvântul de învățătură, pr. Mircea Marțian a vorbit despre „importanța cultului Inimii Preasfinte, una dintre cele mai prețuite devoțiuni ce au îmbogățit zestrea bizantină a tezaurului de rugăciuni din Biserica Greco-Catolică”, evocând și „multe amintiri legate de primul paroh de aici, în persoana pr. Mircea Irimieș, mărturisitor ai credinței în perioada de catacombe care a slujit mulți ani în această biserică, evocând slujirea pe care a putut să o aducă aici împreună cu părintele său de pie memorie Tiberiu-Lazăr, mai întâi la strană și mai apoi ipodiacon”. În continuare, a mulțumit celor doi confrați preoți pentru ocazia de a putea cinsti Preasfânta Inimă a lui Isus (în adorație – totul a început cu o ora de adorație animată de părintele paroh Cristian Sabău) și de a celebra la nivelul protopopiatului Ziua de Rugăciune pentru sfințirea preoților într-un mod atât de solemn, acest lucru datorându-se și Corului Adoremus al Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, condus de prof. Ana-Maria Mureșan, „cor ce pare construit să contribuie la universala laudă a Inimii Preasfinte”.
La final, părintele protopop a arătat faptul că „preoții sunt o mare comoară pentru orice comunitate, credincioșii având nevoie de păstori care să administreze Sfintele Sacramente, să îi învețe și să îi călăuzească spre o trăire tot mai autentică a evangheliei în viața de zi cu zi”: „Dorim cu toții ca preoții să fie martori credibili care să vă stea alături și să vă încurajeze mereu, mai ales în momentele dificile ale vieții. Dar nu trebuie să uităm că preoții sunt și ei oameni care experimentează fragilitatea, limitele și incapacitățile specifice naturii umane. Și ei au nevoie de susținerea și rugăciunile credincioșilor. De multe ori, mai ales în mijlocul dificultăților pe care le traversăm în viață, îi căutăm pe preoți și le cerem să se roage pentru noi sau pentru cei dragi ai noștri, pentru ca Dumnezeu să își arate îndurarea și să ne ajute. Dar, același lucru suntem chemați să îl facem și noi: să ne rugăm pentru preoți, pentru ca Domnul să îi păstreze fideli misiunii primite și să îi întărească în momentele de încercare.”
Pr. protopop Mircea Marțian a mai adăugat: „A fost un eveniment emoționant, cu momente de înaltă trăire spirituală, balsam al speranței, căci Dumnezeu continuă să își arate grija și iubirea față de popor prin preoții săi, care sunt chemați mereu să fie gata să imite calitățile Bunului Păstor. Totul s-a încheiat printr-o agapă fraternă la demisolul bisericii, într-o atmosferă cordială ca într-o mare familie.”
Sursa: eparhiaclujgherla.ro