Pomenirea Sf. Iosif, pe care Biserica Catolică a făcut-o la 19 martie 2021 – zi de sărbătoare de poruncă pentru Eparhia de Cluj-Gherla, al cărei patron este Sfântul Iosif -, a fost marcată la nivel eparhial printr-o celebrare solemnă a Sfintei Liturghii, cu participarea pr. Marius Cerghizan, Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, și a mai multor preoți, în Capela Sf. Iosif din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea. Această zi, din anul dedicat de către Papa Francisc Sf. Iosif, s-a dorit una de recunoștință. În predica la Sfânta Liturghie, pr. Marius Cerghizan a evidențiat motive ale aducerii de mulțumire, în primul rând lui Dumnezeu, dar și înaintașilor în credință, părinților după trup, precum și părinților spirituali „care ne-au catehizat și ne-au adus la masa sfântului altar”.

Recunoștință a fost adusă în mod particular Înaltpreasfințitului George Guțiu și Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, Ierarhii ce se odihnesc întru Domnul la temelia noii catedrale și care au pus, pe teritoriul acestei Eparhii, temeliile Bisericii Greco-Catolice ieșite la lumină după persecuția comunistă. Părintele a menționat că prin mâinile Preasfinției Sale Florentin au fost hirotoniți cei mai mulți dintre actualii preoți ai Eparhiei: „Sunt 101 de preoți hirotoniți în perioada în care PS Florentin a fost Episcop de Cluj-Gherla”. În cadrul celebrării a fost invocat și prezentat părintele ocrotitor al Fiului lui Dumnezeu, Sf. Iosif, „numit ‘cel drept’, pentru că era virtuos în toate. Cuvântul ‘drept’”, a arătat pr. Marius, „are două sensuri: a da celui de lângă tine ce i se cuvine și a săvârși fapte de virtute având în fața ochilor pe înaintașii în credință. Iosif este drept pentru că nu caută dreptatea lumii, așa cum de multe ori încercăm noi să o căutăm, ca rezultat al acțiunilor noastre. La fel, Arhiereii noștri au făcut totul pentru Biserică și nu au căutat dreptatea lumii, ci dreptatea lui Dumnezeu”.

A fost evidențiat, totodată, modelul Sf. Iosif „ca ‘ascultător’ și ‘împlinitor’”, om al credinței capabil să distingă și să urmeze vocea lui Dumnezeu și să i se pună la dispoziție „cu o disponibilitate totală, în orice moment din zi și din noapte”, pentru împlinirea planului divin al mântuirii. Încheind predica, părintele a îndemnat: „În fața acestui exemplu, să îl rugăm pe Sf. Iosif cel drept și răbdător să ne mijlocească harul tăriei în încercări, al răbdării și iertării creștinești, să deprindem blândețea și dragostea de aproapele, stăpânind pornirile violente, înfrânând ura și alungând mânia”. Celebrarea s-a desfășurat în prezența a numeroase persoane consacrate din Congregația Surorilor Maicii Domnului și din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (feminin și masculin), precum și a numeroși credincioși, desigur, cu respectarea regulilor legate de starea de pandemie. Sfânta Liturghie a fost acompaniată, din balconul interior al capelei, de vocile studenților Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.

După rugăciune, a avut loc prezentarea ultimului volum apărut la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, o carte de mărturii intitulată „Episcopul Florentin, un purtător de lumină”. În calitate de editor, pr. Daniel Avram a făcut introducerea momentului, arătând că volumul „are un titlu foarte bine ales, dacă ne gândim că de atâtea ori Episcopul nostru Florentin ne-a învățat, ne-a adus lumina cuvântului lui Dumnezeu și, pentru ca să o aducă în mijlocul nostru, el însuși s-a străduit toată viața să poarte lumina Spiritului Sfânt, să rămână ca o flacără aprinsă din focul Spiritului Sfânt. Cu toții am reușit, la un moment dat, să vedem această lumină pe care o purta în el Episcopul nostru”.

Între cei care au descoperit în Preasfinția Sa Florentin un „purtător de lumină” s-au aflat și autorii volumului, cei care au așternut pe hârtie un număr de paisprezece mărturii. S-a menționat că inițiativa proiectului aparține Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, prin președintele acestei asociații, ing. Gelu Hossu, care, împreună cu prof. univ. Ruxandra Cesereanu, scriitoare, au cules seria de mărturii, lumini din lumina ce a venit în sufletele autorilor prin întâlnirea, în timpul vieții, cu Preasfinția Sa Florentin. Fiind invitat la microfon, Gelu Hossu a mărturisit că „ideea acestui volum a apărut imediat după înmormântarea Preasfinției Sale Florentin (nn. 16 ianuarie 2021), desigur, după ce a trecut șocul la aflarea veștii, după ce am trecut peste tristețea trecerii sale la cele veșnice și când l-am plasat pe Preasfințitul Florentin în istoria aceste Eparhii”.

A continuat: „Parcurgând istoria Eparhiei de Cluj-Gherla putem constata că, deși Preasfințitul Florentin a plecat atât de repede, totuși a păstorit această Eparhie într-o proporție foarte mare: sunt 168 de ani de istorie a Eparhiei iar PS Florentin a păstorit-o timp de 24 de ani, din care 19 ani în calitate de Episcop eparhial și alți 5 ani ca Episcop auxiliar. Ca lungime este a treia păstorire după Episcopul Iuliu Hossu și Episcopul Ioan Sabo; o păstorire destul de dificilă pentru că, așa cum se cunoaște, după căderea comunismului Eparhia a trebuit reclădită. Preasfințitul Florentin a fost unul dintre cei care au clădit atât bisericile, casele parohiale, școlile acestei Eparhii, dar a clădit și suflete care astăzi își exprimă recunoștința”.

Volumul a fost plasat la granița dintre „memoria vie”, „memorie a faptelor și întâmplărilor pe care le petrecem alături de cei în viață”, și „memoria postumă”, „memoria pe care o conștientizăm doar în momentul în care persoana respectivă trece la cele veșnice”. „Este foarte interesant”, a subliniat Gelu Hossu, „cum se schimbă perspectiva acestei memorii la trecerea la veșnicie a unei persoane. Aceeași faptă în timpul vieții capătă o altă semnificație după moarte. Probabil că este momentul în care noi conștientizăm propria moarte, văzând-o în celălalt. Este, poate, dorința noastră de a lăsa, de a pune într-o bibliotecă specială aceste fapte, iar cei care au participat la scrierea acestui volum, cei paisprezece intelectuali din Cluj, istorici, oameni de litere, oameni din societatea civilă, au dorit să pună în această bibliotecă specială sentimentele pe care le-au nutrit față de Preasfințitul Florentin”.

Autorii volumului sunt: prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, prof. Giuseppe Munarini, lect. univ. dr. Lucian Turcu, prof. univ. dr. George Cipăianu (din domeniul istoriei); conf. univ. dr. Alin Tat (din domeniul filosofiei); regizorul Nicolae Mărgineanu (regizor și al filmului „Cardinalul”), dr. Eugenia Sarvari (din domeniul teatrului și al filmului), scriitorul Adrian Popescu, prof. dr. Ion Pop, prof. univ. dr. Ruxandra Cesereanu, Ion-Andrei Gherasim (literați); Tudor Dunca, Iuliu Hossu și Gelu Hossu – o parte dintre autori fiind membri ai Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”. De asemenea, Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcopul auxiliar de Lugoj, membru și al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, a deschis volumul cu o „binecuvântare literară”, „participând la această ofrandă adusă Preasfințitului Florentin”.

După prezentare au fost citite două mesaje din partea unor autori. Astfel, prof. Giuseppe Munarini, credincios al Eparhiei de Cluj-Gherla, originar din Padova, care a tradus, pentru ediția în limba italiană, Memoriile Cardinalului Iuliu Hossu, a transmis: „În această zi, în care Sf. Iosif este pomenit mai ales în Eparhia de Cluj-Gherla, în ajunul primăverii, când natura se pregătește să fie mândră și frumoasă, aș fi dorit să fiu lângă dumneavoastră, aș fi dorit să vă văd din nou, pe toți prietenii mei, să aud din nou limba lui Eminescu… Aș dori să îl salut pe dl. Gelu Hossu, pe pr. Marius Cerghizan, pe pr. diacon Marius Cîmpean, pe toți autorii acestui volum-omagiu, pe toți prietenii mei preoți și mireni din orașul Cluj. Aș fi dorit să fiu cu dvs., mai ales ca să îl salut pe Episcopul nostru Florentin. Din nefericire, Preasfinția Sa nu mai este printre noi, nici nu am putut să vin acolo pentru un rămas bun. Îmi rămân nu doar amintirea lui ci și pildele și sfaturile lui, pe care doresc să le păstrez în inima mea îndurerată, care este totuși senină așteptând biruința Învierii, deci biruința Vieții. Cu caldă prietenie și cu dor, lăudat să fie Isus! Semnează: Giuseppe Munarini.”

De asemenea, s-a citit mesajul lui Ion-Andrei Gherasim, președinte al Asociației „Corneliu Coposu”: „Lăudat să fie Isus! Îmi pare nespus de rău că nu pot să fiu alături de dvs. în această zi atât de importantă pentru Biserica Catolică și în special pentru Eparhia de Cluj-Gherla. Voi fi, însă, în continuare, în comuniune și rugăciune cu dvs., pe tot parcursul Sfintei Liturghii și al lansării volumului ‘Un purtător de lumină’, la care, cu umilință și multă durere în suflet, am contribuit. Îi mulțumesc din suflet prietenului Gelu Hossu pentru că s-a gândit la mine și mi-a oferit posibilitatea să scriu despre un om care m-a marcat și mi-a dăruit spiritual enorm. Cu fiecare zi ce trece, cu cât mă rog pentru sufletul Preasfințitului Florentin și meditez la tot ceea ce a făcut pentru Biserica noastră, îmi dau seama cât de bine i se potrivește caracterizarea făcută de Mons. Tertulian Langa, care l-a numit ‘Principe al Bisericii Catolice’. Dumnezeu să-l aibă în grija Lui iar nouă să ne dea înțelepciunea și tăria să fim capabili să mergem pe calea deschisă de el”.

Unul dintre cei paisprezece autori, scriitorul Adrian Popescu, membru al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” a realizat, în câteva cuvinte, o recenzie a acestei cărți, pe care a numit-o „extraordinară, în primul rând pentru că personalitatea aici invocată este extraordinară. După aceea, pentru că mai mulți intelectuali catolici, din diferite unghiuri, cu diferite stiluri, încearcă să arunce reflectoare asupra celui pe care îl păstrăm în inimile noastre. Este un fel de absență-prezență, cum se numește uneori persistența în memoria și în inima noastră a unui om pe care l-am cunoscut toți, și, într-un fel, ne-a marcat, ne-a sugerat o idee, un sentiment, le-a semănat în sufletele noastre – a avut ceva pentru fiecare”. O scurtă incursiune în timp, punctuală, a reamintit un moment important pe drumul în credință al tânărului Florentin, „din biserica Piariștilor, în anii în care foarte mulți greco-catolici frecventau această biserică, de altfel ‘patronată’ de un spirit ecumenic, al pr. Iosif Denderle, ‘părintele românilor’ – cum i se spunea. Preasfințitul Florentin, atunci un adolescent, mergea la această biserică, îndeosebi duminica”.

A fost amintit un moment care „a marcat într-un fel decisiv destinul Preasfințitului Florentin” când, în ziua de Rusalii, a leșinat în această biserică și l-a cunoscut astfel pe pr. Pintea, viitorul său îndrumător spiritual. A dorit să evidențieze că „există unele ‘noduri’ făcute nu de mâna omenească, în destinul Preasfințitului Florentin, anume că de Rusalii alunecă și, într-un fel, iese în afara timpului, sau i se deschide timpul – este un prim semn al destinului, al vocației sale care începe să se contureze”, și, după mulți ani, la Roma, Preasfinția Sa Florentin „își încheie ‘cu lauri’ lucrarea sa de doctorat despre ‘Focul Spiritului Sfânt’”. Pornind de la acest exemplu, scriitorul Adrian Popescu a spus că, în viață, „există lucruri, care au o simetrie pe care nu noi, oamenii, o facem. La fel, aceste mărturii (nn. din volum), portrete din fragmente, din întâlniri, nu au nimic convențional… Am citit în această după-masă cartea, nu am putut să o las din mână. Vă doresc și dumneavoastră lectură plăcută, foarte folositoare sufletului”.

Pr. Daniel Avram a revenit pentru a aduce mulțumiri semnatarilor cărții și participanților la eveniment, între care a fost salutată și prezența lect. univ. dr. Lucian Turcu, a cărui mărturie despre PS Florentin se află de asemenea în carte. Prezentarea cărții a fost însoțită și de un gest de caritate, în contextul Postului Paștelui, dar și inspirat de vocația la milostivire a regretatului Episcop Florentin, care pe lângă un Episcop „al luminii” a fost și un Episcop „al darului”, al mâinii întinse părintește în semn de susținere către „cei mici” ai lui Dumnezeu aflați în nevoie. Astfel, s-a anunțat că „suma adunată prin vânzarea acestui volum va fi donată unei familii greco-catolice aflată în dificultate, cu cheltuieli mari de natură medicală”.

Ing. Gelu Hossu a mulțumit autorilor pe care i-a amintit, precum și tuturor cititorilor care vor contribui la actul de caritate. A mai spus: „Pe lângă banii ce se vor strânge prin vânzarea cărții, o sumă importantă a fost colectată de la câțiva donatori: nepotul Cardinalului Iuliu Hossu – Iuliu Hossu și soția sa, Elena Hossu, din Canada; Mihaela și Ionuț Gherasim; Dana Dobrescu din București; Fundația ‘Corneliu Coposu’; Rodica Hossu, Simona, Andrei, Sanda Hossu din București – nepoți ai Cardinalului Iuliu Hossu; Asociația ‘Cardinal Iuliu Hossu’ și fam. Milchiș din Chinteni”; tuturor le-a mulțumit.

Seara de rugăciune și recunoștință pentru însoțirea Sf. Iosif, patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, și pentru Ierarhii IPS George Guțiu și PS Florentin, a fost însoțită și de prezența mijlocitoare a Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, martir pentru credință, care, împreună cu toți sfinții, martirii și mărturisitorii Bisericii se roagă neîncetat și veghează la drumul prin timp, spre veșnicie, al binecuvântatei Eparhii de Cluj-Gherla, drum al întâlnirii unora cu alții și cu Dumnezeu, al mărturisirii și urmării lui Hristos, Lumina lumii, pe care toți cei ce îl parcurg cu credință sunt chemați să devină „purtători de lumină”.