În prima sărbătoare a Noului An Bisericesc, „Nașterea Maicii Domnului”, Preasfințitul Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor care s-au făcut pelerini la biserica ctitorită de părintele Vasile Lucaciu, la Șișești. Într-un loc, așadar, încărcat de istorie, în acel loc pe care ctitorul său a voit să-l facă „a tuturor românilor” și pe care primul Episcop al Eparhiei greco-catolice de Maramureș, Fericitul Alexandru Rusu, a voit să-l decreteze loc de pelerinaj anual, în cinstea Sfintei Fecioare Maria. Astfel scria Episcopul Alexandru în decretul din 1 iunie 1933: „Deodată am socotit a fi potrivit să participăm de acum înainte și la unul din pelerinajele obișnuite la biserica votivă de la Șișeștii marelui ctitor, care a fost Vasile Lucaciu, și fiindcă această biserică este închinată tot Maicii Domnului, am fixat pentru acest peregrinaj ziua de 8 Septemvrie, Nașterea Preacuratei Fecioare”.

Au celebrat Sfânta Liturghie, împreună cu Ierarhul Eparhiei: părintele Vicar Augustin Butica, părintele paroh Gabriel Horț și alți preoți din Eparhie care au participat la pelerinaj.

Iubiți credincioși, „Biserica întâmpină această sărbătoare cu bucurie, cu o invitație la bucurie cu o invitație la reînnoirea speranței și la comuniunea dintre noi”. Bucuria este prilejuită de faptul de a conștientiza „lucrarea lui Dumnezeu în istoria omenirii, o lucrare care se actualizează mereu; Sfânta Liturghie actualizează această taină și lucrare a Domnului astăzi… Dumnezeu a intervenit mereu în istoria omenirii, odată ce omul a căzut și a avut nevoie să fie susținut, sprijinit, pentru că el, cu puterile lui, nu mai putea să se ridice singur”, a afirmat Preasfințitul Vasile în cuvântul de învățătură. A continuat explicând cum anume suntem invitați să recunoaștem minunile lui Dumnezeu, mereu prezente în viața noastră de zi cu zi: „Sărbătoarea de astăzi ne pune în acea dimensiune a stării sufletești de a spune mulțumiri Maicii noastre cerești pentru ocrotirea cu care ne însoțește zi de zi, an de an, ocrotirea ei maternă care niciodată nu încetează. Ochii noștri adeseori sunt ținuți și nu vedem iubirea lui Dumnezeu și ocrotirea Maicii Domnului decât dacă avem ochii credinței, decât dacă suntem în această comuniune cu Mama noastră cerească, în comuniune cu Biserica, în comuniune cu toți sfinții care sunt mereu prezenți în lume, în Împărăția lui Dumnezeu, care este realitate prezentă, realitate atât de vie și care însuflețește această realitate a lui Dumnezeu, a sfinților, a Maicii Domnului, însoțește umanitatea, însoțește Biserica”…

„Tot sărbătoarea de astăzi ne invită să reînnoim libertatea noastră în sintonie cu voința lui Dumnezeu, pentru că în această sărbătoare, a Nașterii Maicii Domnului, vedem cum se întâlnește atât de armonios libertatea umană cu voința lui Dumnezeu, cu harul lui Dumnezeu, cu lucrarea lui Dumnezeu. Nu este doar o voință umană care este separată, autonomă, care se caută pe sine și nu ține cont de nicio altă dimensiune a vieții. Ci este vorba de libertatea umană, în persoana părinților Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Ioachim și Ana, de a cere insistent, de a se ruga lui Dumnezeu pentru ceea ce ei nu au și se simt neîmpliniți, o libertate care caută pe Dumnezeu și nu este o libertate care se rezolvă imediat”, așa cum suntem noi obișnuiți astăzi, să rezolvăm totul cu ajutorul științei.

„Dumnezeu intervine și prin Maica Domnului, Dumnezeu a venit în întâmpinarea părinților Ioachim și Ana și a venit în întâmpinarea noastră a tuturor, a neamului omenesc. O lucrare atât de minunată pe care Biserica o cântă, o cinstește și o laudă, o propovăduiește, o lucrare ne face mereu prezent și actual opera mântuirii realizată de Hristos. Prin Maica Domnului ne-a venit nouă Mântuitor în lume, prin ea ne-a venit nașterea lui Isus, de care îngerii s-au bucurat și de aceea și cântările Bisericii surprind frumusețea, importanța și bucuria nașterii Maicii Domnului în cer și pe pământ”, a afirmat Preasfințitul Vasile.

La finalul celebrării, a fost recitată rugăciunea de încredințare a Eparhiei de Maramureș Maicii Domnului, ocrotitoarea ei încă de la înființare. Conform tradiției, statuia Sfintei Fecioare Maria a fost purtată în procesiune în jurul bisericii, iar credincioșii veniți în pelerinaj i-au înălțat Mamei Cerești frumoase cântări de cinste și mărire.

Părintele paroh Gabriel Horț a mulțumit călduros tuturor pentru prezența la pelerinajul din Șișești.

Biroul eparhial de presă

Articol preluat de pe episcopiamm.ro