Sărbătoarea Nașterii Domnului, „cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, numit în popor și Crăciunul”, a fost celebrată în bisericile parohiale și mănăstirile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, reunind credincioșii, cu mic cu mare, la Sfintele Liturghii, în întâlniri frățești și momente de colindă, de vestire a Nașterii Domnului, totul într-o adevărată ninsoare, nu cu fulgi de zăpadă (mai rari la acest Crăciun), ci cu urări și binecuvântări cum se obișnuiește la marile sărbători.
În comuniune cu Sfântul Părinte, Pruncul Isus a fost primit în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca în Noaptea de Crăciun – 24 / 25 decembrie 2017, o tradiție începută în urmă cu 20 de ani. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, alături de care au concelebrat pr. Călin Bot, Vicar general, și alți preoți. Răspunsurile liturgice, colindele și cântările la Sf. Împărtășanie au fost date de tineri din grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”, coordonat de pr. Anton Crișan. La final, toți cei prezenți au colindat în jurul Ieslei de Crăciun amenajată în catedrală. PS Florentin a invitat credincioșii să își amintească: „Hristos se naște în pace, departe de zgomotul lumii”; „Hristos s-a născut astăzi și pentru mine!”, de aceea, „să îl primim cu bucurie pe Cel care vine să renască în sufletele noastre!”
În ziua măritei sărbători a Nașterii Domnului, luni 25 decembrie 2017, în Catedrala episcopală clujeană au fost celebrate Sfintele Liturghii rânduite în programul sărbătorii, la ora 8.30, celebrarea pr. Cristian Langa și după-amiază, în atmosferă sărbătorească, Liturghia tinerilor. Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat, de la ora 10.30, Sf. Liturghie arhierească solemnă, între preoții concelebranți fiind pr. Călin Bot, Vicar general, preoții vicari: pr. Anton Crișan, pr. Marius Cerghizan, pr. Traian Coste și pr. rector Marius Furtună. Răspunsurile liturgice și frumoase colinzi au fost cântate de Corul „Magnificat” al Catedralei, condus de prof. Alexandru Suciu.
În cadrul acestei celebrări, Episcopul eparhial și-a prezentat mesajul pastoral cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului, mesaj intitulat în acest an „Gânduri de Crăciun” și transmis, simultan, de către preoți, de la amvoanele bisericilor parohiale, tuturor credincioșilor de pe întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. Reamintind că „avem un Dumnezeu care se gândește mereu la noi, la mântuirea noastră, la fericirea noastră”, PS Florentin a pus întrebarea dacă la acest început de sec. XXI, oamenii își mai găsesc timp pentru Dumnezeu și a propus: „să ne oprim la clipă din acest vârtej al gândurilor, al lumii și să rămânem reculeși în fața unui adevăr pe care îl rostim zilnic în Simbolul Credinței: «cred într-Unul Domn, Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care pentru noi, oamenii și pentru a noastră mântuire, s-a coborât din Ceruri și s-a întrupat de la Spiritul Sfânt și din Maria Fecioara și s-a făcut om»”. Preasfinția Sa a atenționat: „Este un mare mister al credinței, Dumnezeul care s-a făcut Om pentru oameni. Aceasta ne dovedește iubirea lui Dumnezeu față de noi, oamenii (…). Cu adevărat, putem afirma: Dumnezeu s-a gândit și se gândește la mine, la noi”.
„Am dorit”, a mărturisit Ierarhul, „să vă ofer câteva gânduri asupra cărora am putea să ne oprim acum, în Sărbătoarea Nașterii Domnului. Am pornit de la misterul Dumnezeului iubitor de oameni, pentru a ajunge apoi, în partea a II-a, la Acela care a dorit să fie împreună cu noi, Emanuel, Dumnezeu printre oameni, iar în partea a III-a am privit spre aceia care l-au primit pe Dumnezeu, acceptând umilirile vieții și împlinindu-și cu demnitate misiunea și devenind oameni ai lui Dumnezeu. Sunt trei gânduri: «Dumnezeul iubitor de oameni», «Dumnezeu printre oameni» și «Oameni iubitori de Dumnezeu». La fiecare din aceste gânduri, am dorit să alătur firului evanghelic și câteva gânduri preluate din scrierile Episcopilor martiri și mărturisitori, în mod particular din scrierile Arhiereului nostru de vrednică pomenire, Iuliu Hossu, pentru ca să remarcăm același itinerar spiritual, al celor care au primit cu smerenie umilirile impuse dar și-au păstrat cu demnitate tezaurul credinței, devenind astfel mărturisitori ai lui Dumnezeu, oameni ai lui Dumnezeu.”
La încheierea celebrării liturgice, după obiceiul fiecărei Sărbători a Nașterii Domnului, Episcopul și preoții au ieșit în fața Sfântului Altar unde era amenajată Ieslea de Crăciun și s-a făcut invitația ca, într-un suflet și un gând, cu toții, ierarh, preoți și credincioși, să cânte colindul: „O, ce veste minunată, de la Viflaim se-arată / Cerul strălucea, îngerii veneau, pe-o rază curată; / Păstorilor din câmpie, le vestește-o bucurie, / că-ntr-un mic locaș, în acel oraș, s-a născut Mesia…” În încheiere, tot pe acorduri de colindă, Preasfinția Sa a făcut urări și a împărțit iconițe cu Nașterea Domnului și binecuvântări tuturor credincioșilor din Catedrală.