În sărbătoarea Nașterii Domnului și Dumnezeului nostru Isus Cristos, 25 decembrie 2024, așa cum este tradiția, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla și-a prezentat scrisoarea pastorală de Crăciun în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Sfânta Liturghie arhierească solemnă a sărbătorii a fost celebrată de către Ierarh, având alături pe pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pe pr. Anton Crișan, rector și pe pr. Daniel Avram, vice-rector al Catedralei, precum și pe pr. Marius Alin Cîmpean, preot misionar în Eparhia de București. Răspunsurile liturgice și frumoase colinde la Împărtășanie le-au oferit, ca de obicei, coriștii Corului „Angeli” al Catedralei, dirijat de prof. Angela David. Scrisoarea pastorală a fost prezentată de către Ierarh în Catedrală, și, în același timp, prin preoții eparhiali, în fiecare biserică și capelă de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla.

În mesajul adresat „onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, iubiților credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu”, Păstorul Eparhiei, „cu dragoste și apropiere sufletească, însuflețit de dorința de a împărtăși împreună bucuria și speranța pe care Dumnezeu ni le dăruiește prin nașterea Sa” a invitat la contemplarea Pruncului Isus, deoarece, „contemplându-l pe Pruncul Isus, ne simțim cuceriți de gingășia iubirii lui Dumnezeu.” Cu câteva ore mai înainte ca Sfântul Părinte, Papa Francisc, să deschidă, în Vatican, în Bazilica San Pietro, pentru întreaga lume, „Poarta Speranței” – odată cu inaugurarea oficială a Anului Jubiliar al Speranței în Biserica Catolică, Episcopul de Cluj-Gherla a chemat poporul credincios să își deschidă „porțile inimilor” spre semeni, în acest timp în care „Fiul întrupat ne deschide Cerul și ne călăuzește spre fericirea veșnică”.

În lumea „atât de zbuciumată, dezorientată și sfâșiată de conflicte, în care suntem asaltați de nenumărate griji, incertitudini și încercări”, Preasfinția Sa Claudiu a oferit perspectiva luminii ce strălucește mai presus de întunericul lumii, o lumină la care, privind, creștinii pot regăsi speranța. A indicat drumul către această lumină, care „trebuie să fie căutat în viețile sfinților, în unirea lor deplină cu Dumnezeu, în rugăciunea lor fierbinte și în mărturia eroică a credinței lor. Sfinții sunt cei care ne călăuzesc în Betleemul spiritual, fiindu-ne însoțitori și mijlocitori ai harului dumnezeiesc”. A amintit că, pentru Biserica Greco-Catolică există un „privilegiu”, acela „de a putea urma exemplul Fericiților Episcopi Martiri, care l-au primit pe Dumnezeul întrupat și i s-au dăruit în întregime, devenind faruri de speranță și surse de inspirație pentru viața noastră de credință”.

În acest context, Preasfinția Sa Claudiu a evocat cuvintele Cardinalului Iuliu Hossu, scrise în timpul detenției. Într-un timp în care „teroarea și disperarea riscă să cuprindă sufletul omenesc, Fericitul Episcop transforma o persecuție cruntă în cânt și laudă adusă Domnului: «Primește, Doamne, jertfa ce ți s-a adus, ale Tale dintru ale Tale, de robii Tăi întăriți și luminați de Tine, și o așază la temelia înălțării Bisericii noastre renăscute în durerile marii încercări; fă, Doamne, să rodească îmbelșugat semănătura plinită de robii Tăi în arătura adâncă pe calea străbătută cu al Tău ajutor, spre mărirea Ta, în renașterea Bisericii noastre. Cântare de preamărire fie această mărturisire a noastră pe calea Ta, cu puterea darului Tău, pe care l-ai revărsat din prisosință peste noi. Cântare de preamărire să îți cânte ție generațiile veacurilor ce vor urma.»”

Pe calea deschisă, cea a urmării sfinților, Ierarhul a reamintit că „mărturia speranței este strâns legată de Nașterea Mântuitorului” și a invitat la meditarea înțelesului adânc a „momentului întrupării Fiului lui Dumnezeu”. Pentru că, în fața păcatului omenirii, „doar Fiul lui Dumnezeu putea să se facă părtaș condiției noastre umane, să ia asupra Lui greutatea de neimaginat a consecințelor faptelor noastre și, din interior, să rupă lanțurile robiei noastre”. A îndreptat, în continuare, atenția, spre icoana Nașterii, care prevestește pătimirea și moartea lui Isus prin „aranjarea scutecelor și întunericul grotei (…), unind tainic bucuria nașterii cu durerea Crucii”, semn că „bucuria pe acest pământ va fi însoțită inevitabil, într-un fel sau altul, de durere, dar că, în același timp, în suferințele noastre nu suntem niciodată singuri.” Și, a adăugat, „tocmai din acest motiv, figura Cardinalului Iuliu Hossu este atât de importantă. El actualizează pentru noi mesajul Crăciunului, într-o perioadă atât de apropiată de zilele noastre, arătându-ne puterea credinței într-un context de suferință extremă. Și atunci înțelegem că indiferent de perioada dificilă pe care o trăim, de războaiele care se întețesc pe zi ce trece, Domnul nu își abandonează niciodată poporul și credincioșii.”

Cu această încredințare, Preasfinția Sa Claudiu a reluat invitația Sfântului Părinte Francisc la Speranță, în Jubileul anului 2025, instituit prin documentul Spes non confundit, adică, „Speranța nu dezamăgește”: „Să acceptăm îndemnul Papei Francisc de a fi «pelerini ai speranței»! Să nu uităm, însă, că pelerinajul speranței ne pretinde tuturor să mergem împreună, să ne susținem reciproc și să fim, unii altora, mesageri ai iubirii lui Dumnezeu, deoarece creștinul nu este un cavaler solitar al credinței, ci aparține familiei Bisericii.” A fost amintită, în continuare, și „tema actualului an pastoral din Eparhia de Cluj-Gherla: «Speranța, lumina pe calea familiei lui Dumnezeu»”, o temă care oferă o „oportunitate spirituală pentru a întări relațiile de fraternitate dintre noi, pentru a fi mai uniți cu Domnul și între noi”.

În partea de încheiere a scrisorii pastorale, Episcopul de Cluj-Gherla a adresat credincioșilor îndemnul de a fi un „semn credibil de speranță” și, pentru aceasta, la primirea moștenirii Cardinalului Iuliu Hossu, cu atât mai mult cu cât a fost instituit, de către Parlamentul României, anul 2025 ca «Anul Cardinal Iuliu Hossu». Și-a încheiat mesajul pastoral cu o urare la Sfintele Sărbători, nu înainte de a oferi încă o dată modelul Fericitului martir, cel dintâi Cardinal al românilor, Episcopul Iuliu Hossu: „Dacă pentru Biserica Greco-Catolică el rămâne un simbol de credință și de speranță, de păstor exemplar al sufletelor și de sfințenie exprimată prin iubire eroică și iertare nemărginită, Iuliu Hossu se prezintă societății românești ca un simbol al conștiinței și al unității naționale, al demnității și al libertății, al curajului și al solidarității.”

„Despre această moștenire ne vorbește Cardinalul în Testamentul său spiritual: «Fă, Doamne, să rodească comoara scumpă a anilor petrecuți aici, împreună cu Tine, să rodească îmbelșugat pentru renașterea Bisericii noastre renăscută în durerile marii încercări, fă să rodească îmbelșugat pentru neamul nostru scump, pentru viața și mărirea lui întru Tine». Vă doresc tuturor să trăiți Sfintele Sărbători în sănătate și pace, cu inimile pline de bucuria și speranța pe care doar Pruncul Isus le dăruiește! La mulți ani!”

Galerie imagini
Video