„Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!”

Și în acest an, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, călugării Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) au organizat pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Mintiu Gherlii, lângă Gherla. Serbarea hramului mănăstirii OSBM a debutat printr-o seară rugăciune, joi 13 sept. 2018, în care a fost celebrată Vecernia sărbătorii, urmată de rugăciunea Calea Crucii – cu o procesiune cu lumânări, cu opriri la troițele cu stațiuni sculptate în lemn care se află de-a lungul drumului de la baza dealului până sus, la mănăstire.

Vineri, 14 septembrie, după primirea Episcopului eparhial, PS Florentin, în fața capelei din Mintiu Gherlii, s-a făcut pelerinaj pe jos până la Mănăstire, cu relicva Sfintei Cruci. După un moment de rugăciune în biserică, s-a ieșit în curte unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, de către Ierarh împreună cu Mons. Călin Bot, Vicar general, preoți vicari, protopopi și parohi – la masa Sf. Altar au fost peste 30 de preoți și preoți călugări. Răspunsurile liturgice au fost date de surori. La celebrarea sărbătorească au participat peste 400 de credincioși, surori OSBM cu Maica Marcela Superioară provincială, surori CMD cu Maica Teodorina Superioară generală, surorile terțiare baziliene și membre ale Reuniunii Mariane, cu președinta Monica Culea.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a reamintit faptul că „la Sărbătoarea înălțării Sfintei, Cinstitei, de viață dătătoarei Cruci din ziua de 14 septembrie, pomenim momentul în care Sfânta Elena a găsit lemnul Sfintei Cruci care a fost identificat prin atingerea unor bolnavi și apoi a fost înălțat spre venerare. Și astăzi în Ierusalim, sub lespedea din capela Răstignirii, se coboară spre capela Sfintei Elena, locul unde Împărăteasa Elena a găsit cele trei cruci, urmare a unei revelații pe care a avut-o în vis. În prezent lemnul Crucii se află în multe părți din lume, un fragment al ei se află și aici [nn. la mănăstirea de la Mintiu Gherlii], pe masa Sf. Altar este o mică părticică din Crucea pe care a fost răstignit Hristos. Ne închinăm cu venerare lemnului Sfintei Cruci, pentru că el este lemnul de pe care izvorăște harul mântuirii pentru fiecare dintre noi, este lemnul de pe care au izvorât Sfintele Taine, Sfintele Sacramente până astăzi, căci din coasta străpunsă – cum spune Apostolul Ioan – de ascuțișul păcatelor noastre, a izvorât Sânge și Apă – Sângele Euharistiei, al prezenței Sale mântuitoare veșnice în mijlocul nostru și apa dătătoare de viață, apa Botezului prin care suntem chemați să intrăm și să devenim fii ai lui Dumnezeu prin Fiul – iată unde se află Izvorul mântuirii noastre, iată de ce ne închinăm lemnului Sfintei Cruci.”

PS Florentin s-a oprit, în cuvântul rostit, și asupra istoriei Bisericii Greco-Catolice, a modelului Episcopilor martiri, mai cu seamă cel al Episcopului Iuliu Hossu, reamintind cuvintele sale, «credința noastră este viața noastră!» – prin care refuza să se lepede de credință în fața numeroaselor ispitiri. „Istoria Bisericii Greco-Catolice, la revenirea ei la viață, după anii 1990, la reînvierea prorocită în Memoriile Cardinalului, își urmează cursul! – a afirmat Episcopul de Cluj-Gherla; noi, avem datoria să rămânem în adevăr cu credință! Este important ca ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice să însemne credință, cunoaștere și comunicare între noi. E regretabil să vedem că suntem puțini la număr și, puțini cum suntem, suntem dezbinați. E și mai regretabil când facem această dezbinare în numele lui Hristos! Atenție la dorința de a ne face dreptate, sau de a schimba istoria pentru a fi pe placul nostru. Există un Dumnezeu stăpân și peste oameni și peste istorie. Dacă suntem cu adevărat credincioși, atunci trebuie să avem încredere în acel Dumnezeu și în cei pe care El i-a pus la cârma Bisericii”, a subliniat Ierarhul, adăugând: „La încheierea Memoriilor sale, în 1962 – la Mănăstirea ortodoxă Căldărușani, în domiciliu obligatoriu, Episcopul Iuliu Hossu scrie foarte frumos: «noi am mers cu fruntea sus pe această Cale a Crucii și am rămas alături de Hristos până la sfârșit». Este ceea ce ni se cere și nouă, celor de astăzi, care ne bucurăm de momentul Învierii, dar ne vine greu să rămânem alături de El, sub Cruce, în momentul Răstignirii. Să nu uităm că înviere, fără răstignire, nu există. Hristos a venit pentru a muri și a Învia, nu doar pentru a Învia. Să învățăm să murim uneori dorințelor noastre de bine, pentru a învia cu Hristos!” – a îndemnat Preasfinția Sa.

După Sf. Liturghie, pr. ierom. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din România, a menționat că Ordinul Sfântului Vasile cel Mare nu a recuperat nici una dintre mănăstirile pe care le-a avut în 1948, mănăstiri cu tradiție de mari pelerinaje, la Nicula, Bixad, Moisei… A spus: „Sigur, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în locul acestor mănăstiri, am construit altele, locuri de pelerinaj și de rugăciune pentru credincioșii greco-catolici: la Molișet, Prilog – în apropiere de Bixad și această Mănăstire „Sfânta Cruce”, aici, aproape de Mănăstirea Nicula. Este un loc frumos de rugăciune această mănăstire, situată aproape de primul sediu al Episcopului nostru și mai târziu Cardinal Iuliu Hossu. De aici se vede și locul unde a suferit și a murit ierom. Iulian Leon Manu, Egumenul Mănăstirii Nicula. El a fost transferat de la Nicula, la închisoarea de la Gherla, unde a murit, și acum avem bucuria de a ne ruga pentru ca el să devină sfânt – este începută Cauza lui de beatificare. Încă o veste bună pentru noi este că, astăzi, va fi ședința solemnă, la Blaj, pentru a deschide cauza de beatificare a fratelui călugăr Mihai de la Prilog.”

Pr. Laurian a mai spus că această mănăstire, de la Mintiu Gherlii, este dedicată Sfintei Cruci și a fost ridicată în memoria tuturor martirilor și mărturisitorilor credinței. A invitat credincioșii să participe la rugăciune împreună cu călugării OSBM de la Mintiu Gherlii și în posturile de peste an și în alte momente de sărbătoare sau pentru simple popasuri de rugăciune. Totodată, a adresat tuturor mulțumiri pentru participare, în mod special Preasfinției Sale Florentin. A fost amintită prezența la această celebrare a pr. Gavril Tarciziu și a pr. Gheorghe Bujor, care sunt aproape de a împlini vârsta de 90 de ani și sunt o mărturie vie a luptei pe care au dus-o înaintașii noștri pentru credință.

Reamintind faptul că din 1936, Episcopul Iuliu Hossu a încredințat mănăstirea Nicula Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Preasfinția Sa a oferit pr. Laurian, în dar, o icoană a Sfintei Fecioare Maria realizată după modelul icoanei făcătoare de minuni de la Nicula. A fost și un moment aniversar, pr. Ermil OSBM a împlinit, în această zi, 25 de ani de preoție – primind o caldă felicitare și medalia „Iuliu Hossu” emisă de Episcopia de Cluj-Gherla cu ocazia acestui an omagial Iuliu Hossu. La final s-a făcut venerarea relicvei din Sfânta Cruce care se află la această mănăstire a călugărilor bazilieni și fiecare credincios a primit de la Ierarh iconițe și binecuvântare. Preasfinția Sa, mulțumind lui Dumnezeu pentru ziua petrecută „la înălțimea mănăstirii de unde se vede și drumul care merge mai departe, ca drumul vieții noastre, printre dealuri și văi sub soarele de toamnă”, a spus: „Îl rugăm să ne păstreze mereu sub lumina razelor de har ale Soarelui Hristos”. A încheiat spunând: „Cât de bine și de frumos este când frații sunt împreună, când surorile sunt împreună, când credincioșii sunt cu surorile și frații și formează împreună Biserica. Să rămâne cu adevărat o Biserică unită, după cum se spunea în primul secol creștin: «Priviți-i cât de mult se iubesc»!”

Programul acestei ediții a Pelerinajului la Mintiu Gherlii, la fel ca în anii precedenți, s-a încheiat cu o generoasă agapă fraternă oferită tuturor de către călugării bazilieni împreună cu comunitatea greco-catolică locală.

Mai multe fotografii: aici