Dimineaţa zilei de 09 decembrie a fost prilej de sărbătoare pentru comunitatea greco-catolică din Parohia Sânnicolau Mare, şi anume serbarea hramului Sfântului Ierarh Nicolae. Sărbătoarea Hramului a început în seara zilei de 5 decembrie cu împodobirea bradului de Crăciun, împodobirea a fost făcută, în special, de către copiii de la ora de religie. În ziua de 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, după Sfânta Liturghie fiecare credincios al bisericii care a participat la Sfânta Liturghie a primit cadou de la Sântul Nicolae „ceva dulce”.

În dimineaţa zilei de 30 noiembrie s-a oficiat Sfânta Liturghie urmată de părăstas pentru pomenirea tuturor Episcopilor noştri morţi în faimă de martir, evocându-se mare activitate a Bisericii Române Unite de-a lungul timpului, cu ocazia Anului Centenar al României. Următoarea dimineaţă, 1 decembrie, parohia noastră a participat la manifestările organizate de Primăria Oraşului Sânnicolau Mare cu ocazia zilei naţionale a României şi anume la: dezvelirea în fața Castelului Nako a monumentului Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, busturi dedicate Centenarului Marii Uniri; la ceremonialul de omagiere și comemorare a făuritorilor unității, independenței și suveranității statului român; la depunerea de coroane în fața Şcolii Gimnaziale nr. 1 Theodor Bucurescu şi la Parada de defilare a unităților militare din Sânnicolau Mare şi nu în cele din urmă la fasole cu cârnați, pregătită la cazan de cei mai buni bucătari din Sânnicolau.

Duminica, 9 decembrie la ora 11.00 a început Sfânta Liturghie a hramului, la masa altarului pe lângă preotul paroh a participat şi preotul Alexandru Ploştinaru – Vicar Judecătoresc al Episcopiei Române Unite Lugoj, iar răspunsurile au fost date de către corul bisericii. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu o rugăciune de sfinţire a steagului Ţării, precum şi cu rugăciunea „Tăierii colacului” de hram. Steagul a fost adus în biserică de către Detaşamentul de Jandarmi din Sânnicolaul Mare, cu ocazia Anului Centenar. La aceste manifestări au participat consilieri ai Consiliului Local Sânnicolau Mare, domnul Viceprimar al oraşului, care a transmis salutul domnului primar Dănuţ Groza tuturor credincioşilor bisericii noastre.

În final am mulțumit bunului Dumnezeu pentru această sărbătoare a hramului dedicată Sfântului Ierarh Nicolae şi a Anului Centenar, apoi tuturor celor care au făcut posibilă această sărbătoare de hram: Domnului Primar Dănuţ Groza, preotul Alexandru Ploştinaru, Domnului Viceprimar Radu Asaftei, Domnilor consilieri ai oraşului, Domnului Marian Toma Comandant al Detaşamentului de Jandarmi Sânnicolau Mare, domnișoarei Diana Bucur care a interpretat Imnul Naţional al României, corului bisericii noastre, precum şi celor care s-au implicat în buna organizare a sărbătorii.

Programul zilei s-a încheiat cu o agapă în curtea bisericii, pregătită cu generozitate de credincioşii parohiei noastre.

Pr. Dr. Sergiu Soica