Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români a fost celebrată în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, miercuri 2 iunie 2021, prin oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți.

La celebrare au participat și elevii claselor a VIII-a și a XII-a ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, alături de doamnele diriginte Ioana Sarca, Mihaela Olău, Monica Blaga și Sorina Miheș și de doamnele directoare Antonia Monica Nica și Rodica Mureșan, marcând astfel absolvirea ciclului gimnazial, respectiv liceal.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Seminarului Greco-Catolic, împreună cu Corul Liceului „Iuliu Maniu”.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Virgil s-a adresat tinerilor absolvenți, îndemnându-i să pășească cu hotărâre în viață, să fie conștienți că Domnul are un plan cu fiecare dintre noi, un plan prin care cândva va înmulți pâinea și peștii în sufletele și mintea lor. Să fie convinși că și atunci când se vor găsi în momente grele ale vieții, Dumnezeu va găsi un coș de firmituri pentru a vi-l oferi.

Aducând aminte de episcopii martiri beatificați la Blaj acum doi ani, a subliniat că aveau o formare, o viață plină de realizări și vedem că se închide o poartă. Toți erau convinși că nu se va mai vorbi niciodată despre ei, dar prin lucrarea lui Dumnezeu iată că acum au fost ridicați la treapta altarelor și au pus biserica noastră greco-catolică în calendarul universal.

Celebrarea s-a încheiat cu intonarea emoționantă a Imnului Episcopilor Martiri.

S-au născut pe-aceste plaiuri, au păzit ce-i românesc,
Preoți sfinți cu drag de țară, cu glas dulce-ardelenesc;
Au iubit Cetatea Romei, s-au rugat in graiul lor,
Cu Rozarul Maicii Sfinte au unit acest popor.

Refren:

Sfinții mei din catedrale, cu inel arhieresc,
O coroană de lumină ați primit ca dar ceresc.
Am păstrat credința noastră și în veci n-o voi lăsa,
A fost toată viața voastră, este toată viața mea!

Florin Bode – Biroul de Presă


Știre preluată de pe egco.ro