Sub egida Întâlnirii Mondiale a Familiilor cu tema „Iubirea în familie: vocație și cale spre sfințenie”, care se va desfășura, în acest an, între 22 și 26 iunie, în întreaga Biserică Catolică, prin evenimente organizate la nivelul fiecărei Dieceze și Eparhii în parte, dar și în spiritul temei actualului an pastoral în Eparhia de Cluj-Gherla: „Familia Bisericii – o casă pentru toți”, sâmbătă, 25 iunie 2022, va avea loc, la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla (str. Moților nr. 26, Cluj-Napoca), cea de-a X-a ediție a Sărbătorii Eparhiale a Familiilor.

Programul, organizat prin Biroul pentru Pastorația Familiei, va debuta la ora 9:00, cu sosirea și înscrierea participanților: familii din toate Protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla. De la ora 10:00, momentul central al zilei va fi Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla și mai mulți preoți concelebranți. În cadrul Sfintei Jertfe Liturgice, un moment de învățătură va fi ținut de o familie din Italia: Lucia și Luciano Chiarot. Programul după-amiezii va cuprinde mărturii despre viața de cuplu, ateliere de lucru tematice, moment muzical, momente de recreere și rugăciune. Va fi o nouă ocazie de întâlnire a familiilor Eparhiei de Cluj-Gherla în Biserică, în acea „Casă” destinată tuturor și deschisă pentru toți, puternică și rezistentă în bătaia vântului fiind întemeiată pe Cristos.

La această nouă sărbătoare a familiilor, prima în spațiu fizic (și nu în cel virtual!) după perioada de pandemie, rămân luminoase, dătătoare de sens în prezentul dominat de întuneric – război, instabilitate economică, diverse crize la toate nivelele societății -, afirmațiile Sfântului Părinte Francisc rostite în perspectiva actualei ediții a Întâlnirii Mondiale a Familiilor: „Să nu uităm că Dumnezeu este cu noi: în familie, în cartier, în orașul în care locuim, El este cu noi. Și se ocupă de noi, rămâne cu noi în orice moment în unduirea bărcii agitată de mare: când discutăm, când suferim, când suntem veseli, Domnul e acolo și ne însoțește, ne ajută, ne îndreaptă”.

În ziua următoare, duminică 26 iunie 2022, familiile sunt invitate și la o „încununare”, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, a Sărbătorii familiilor, care primește în acest an o dimensiune universală. De la ora 13:00, după Sfânta Liturghie (programată la 10:30), credincioșii vor putea viziona, în sfântul locaș, transmisiunea în direct a postului Angelus TV, de la Roma, a rugăciunii Angelus condusă de Papa Francisc, evenimentul final al Anului „Familia – Amoris Laetitia” și al Întâlnirii Mondiale a Familiilor. Va fi un moment special de comuniune cu familii din întreaga Biserică Catolică și cu Sfântul Părinte Francisc.

La încheierea rugăciunii din Piața San Pietro, Suveranul Pontif va oferi tuturor familiilor, din Familia Bisericii Catolice, binecuvântarea apostolică și le va transmite un mesaj, le va încredința o misiune.

Sărbătoarea Familiilor Eparhiei de Cluj-Gherla în comuniune cu întreaga Biserică Catolică