Sărbătoarea Familiilor Eparhiei de Cluj-Gherla s-a desfășurat sâmbătă, 23 iunie 2018, în localitatea Florești, în aer liber, pe o colină înverzită din apropierea pădurii. Programul a fost organizat de către Departamentul pentru Familie și Viață din cadrul eparhiei, în colaborare cu parohia Florești I „Sf. Nicolae”, coordonatori principali fiind pr. consilier Călin Sechelea și pr. protopop Marius Ungureșan, paroh la Florești.

Ca în anii precedenți, și la această a VII-a ediție a evenimentului anual eparhial a participat Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. Zeci de preoți și peste 200 de credincioși, tineri și vârstnici, mari și mici, cei mai mulți împreună cu întreaga lor familie, s-au reunit din mai multe protopopiate pentru a petrece un timp în mijlocul naturii. Deși ziua a fost răcoroasă și picăturile de ploaie au alternat cu mângâierea razelor de soare, pentru toți participanții a fost o zi plină de lumina comuniunii în credință. Tema sărbătorii a constat în expresia – deviză a vieții Episcopului martir Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri și cel dintâi Cardinal al Neamului românesc. Este răspunsul dat, în mod repetat, celor care îi cereau să își lepede credința: „Credința noastră este viața noastră”.

În centrul evenimentului a fost Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată pe o esplanadă special amenajată. La predică, Preasfinția Sa a urat mai întâi bun venit familiilor care au ales să fie prezente, „prin bunăvoința pr. protopop Marius Ungureșan și, de asemenea, prin bunăvoința d-lui primar aici prezent, dl. Horea Șulea, căruia îi mulțumim pentru că de fiecare dată este prezent la acțiunile Bisericii noastre și ne susține. Mulțumim, de asemenea, tuturor preoților și familiilor care ați venit la bucuria familiei Eparhiei noastre, familia Bisericii”.

În continuare, PS Florentin a reflectat asupra mesajului evanghelic al zilei (Mt 8, 14-23), cu „Isus, care vindecă pe soacra lui Petru și, de îndată, ea îi slujește Lui și, de asemenea, cu Isus care vindecă bolnavii, alungă pe demoni, împlinind acel cuvânt al Profetului Isaia despre Slujitorul lui Dumnezeu, Cel care a venit să ia asupra Sa păcatele, necazurile noastre. Isus este prin excelență Slujitorul Tatălui, trimisul lui Dumnezeu pentru a dezvălui iubirea Sa oamenilor, dar și a purta asupra Sa păcatele noastre, acolo, pe lemnul Crucii, aceasta nu doar ca semn al iubirii lui Dumnezeu, dar și ca un exemplu, model de slujire din iubire, pentru noi”.

Au fost punctate două idei centrale, mai întâi un îndemn la iubire: „iubiți-vă unul pe altul așa cum Eu v-am iubit pe voi” și, în al doilea rând, chemarea la slujire, la urmarea lui Hristos, aspecte importante și pentru viața de familie: „Iubirea este cea care naște urmarea lui Hristos iar din urmarea Lui izvorăște slujirea, după voința Lui. Slujirea regenerează apoi iubirea, este un cerc foarte frumos care se regenerează în iubire. Urmând pe Dumnezeu, dorim să îl slujim mai mult în aproapele. În familie, părinții slujesc copiilor cu iubire, la lumina poruncilor divine, adică urmând lui Hristos, soții, de asemenea, slujesc unul altuia cu iubire, iar la timpul rânduit, copiii vor fi chemați să slujească părinților, totul sub același semn al iubirii, iubirea de slujire cu care Dumnezeu ne-a slujit pe noi. (…) Fundamentul familiei este legătura de iubire reciprocă la lumina și sub exemplul iubirii lui Dumnezeu. Din iubire provine dorința de a-i sluji celuilalt, răbdarea de a-l înțelege, caritatea de a te pune în locul celuilalt, bucuria de a te dărui total celuilalt, de a-i oferi timpul, ajutorul și disponibilitatea ta”, a subliniat Preasfinția Sa.

Sărbătoarea Familiilor a fost prilej de a marca aniversarea unui număr de ani de la căsătorie – între 5 și 65 -, de aceea, mai multe familii au fost chemate de către pr. consilier Călin Sechelea, coordonatorul evenimentului, pentru ca Preasfinția Sa Florentin să le ofere câte o diplomă aniversară și binecuvântare.

Mons. Călin Bot, Vicar general, a prezentat apoi o meditație despre familie, despre ce înseamnă credința în familie. A vorbit pe baza temei întâlnirii – „Credința noastră este viața noastră”, subliniind aspecte precum fidelitatea, relația soților unul cu altul și cu Dumnezeu, întâlnirea în și prin credință. A pus întrebarea: „de unde vine familia din perspectivă biblică?”, Dumnezeul a creat familia după Chipul Său – „bărbatul, femeia, cu potențialitatea de a concepe și de a naște fii, este un dat… un dar… vin din mintea, din planul, din inima lui Dumnezeu”. „Creatorul i-a făcut bărbat și femeie. A zis: «de aceea, bărbatul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup, astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup, prin urmare ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă» (Mc 10,7-8). Spune Isus însuși aceste cuvinte, explicitând astfel intenția lui Dumnezeu-Tatăl și confirmând Scripturile. Mai mult, Dumnezeu a voit, El Însuși să se reveleze născându-Se într-o familie umană. Familia este o Icoană a lui Dumnezeu, a Treimii și aceasta datorită iubirii dintre membrii ei, datorită fecundității care există în familie”. Este o frumoasă comparație, pe care pr. Călin a însoțit-o cu exemple și a deschis doar porți spre înțelegerea misterului de nepătruns al iubirii, a iubirii din familie ca reflexie și expresie, la nivel uman, a iubirii din Sfânta Treime, a iubirii lui Dumnezeu.

După un prânz oferit de parohia gazdă – Florești I, păstorită de pr. Marius Ungureșan, a urmat un timp de împărtășire, mărturii despre viața de familie, ateliere pe grupuri – moderate de specialiști în pastorația familiilor -, pe diferite teme, precum criza de cuplu, slujirea și rolul familiei în Biserică, suferință, iertare, alegerea soțului, soției ș.a. Concluziile discuțiilor pe grupuri au fost prezentate apoi tuturor. Surpriza programului a venit din partea parohiei Florești I, prin invitații speciali care au încântat sufletele și au adus cu ei lumina și bogăția spirituală a tradițiilor strămoșești românești: Ansamblul „Șoimii Carpaților” din Florești și interpreta de muzică populară Eugenia Corpodeanu Ciceu au prezentat momente memorabile de cântec și joc popular. A fost un frumos dar de suflet, oferit lui Dumnezeu și celor prezenți, dedicat totodată și Centenarului Unirii românilor, motivul de sărbătoare ce se răsfrânge în lumini tricolore peste toate evenimentele și sărbătorile acestui an, și în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Mai multe fotografii: aici