Programul liturgic din acest an de la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, cu ocazia Sărbătorii Botezului Domnului Isus Cristos, s-a desfășurat în contextul precauțiilor impuse de respectarea regulilor sanitare pentru a preveni și diminua răspândirea potențială a infecției SARS-CoV-2. Astfel – spre deosebire de ceilalţi ani – distribuirea Aghiasmei s-a făcut în exteriorul Catedralei în apropierea Sacristiei.

Sfânta Liturghie de la orele 10:30 a fost celebrată de Preasfinţitul Ioan-Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj. Alături de Preasfinţia Sa au concelebrat: Părintele Teodor Baba, Consilier Eparhial şi Protopop de Lugoj, Părintele Narcis Ardelean, paroh la Şanoviţa şi Părintele prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei. Răspunsurile au fost date de un grup restrâns de corişti ai corului „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a subliniat două aspecte, interior şi asumare, legate de Cel ce în Iordan bine a voit a se boteza de la Ioan.

  • Interior. Isus intră în natura umană, se face una cu noi și astfel din interior ne mânuiește. „S-a coborât din ceruri s-a întrupat de la Spiritul Sfânt şi din Maria Fecioară şi s-a făcut om”. Suntem Fii Lui cu libertatea de a alege. „Dumnezeu te-a creat fără tine, dar nu te va mântui fără tine” – Sfântul Augustin.
  • Asumare. „Iată Mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa păcatele lumii!” (In 1,29). Isus prin botez, asumă conștient natura umană și misiunea sa de Răscumpărator. Simbolic, punctual și teologic, la Râul Iordanului, are loc conectarea Dumnezeirii lui Isus cu natura sa umană.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, conform tradiției, a urmat slujba Sfinţirea cea Mare a apei (Aghiasma[1] Mare), binecuvântarea bisericii şi a credincioşilor prin stropirea cu Aghiasmă Mare, în timp ce corul a cântat Troparul Botezului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu distribuirea Aghiasmei în exteriorul catedralei.

(Au consemnat: text, Raimondo-Mario Rupp, fotografii, Manuel Truşcă)

[1] Termenul de „agheasmă” provine de la cuvântul grecesc „agiasmós” (αγιασμός) care înseamnă „sfințire”.