În duminica premergătoare sărbătorii bizantine a Coborârii Spiritului Sfânt, 9 iunie 2019, încă sub puternica impresie a marelui eveniment împlinit la 2 iunie 2019, la Blaj, pe Câmpia Libertății, vizita Sfântului Părinte și ridicarea la cinstea altarelor a celor șapte Episcopi martiri greco-catolici, comunitatea credincioșilor parohiei Florești II „Sfinții Petru și Pavel”, păstorită de pr. Bogdan Doboș, a primit în mijlocul său pe Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin, care a binecuvântat aici frumoase roade ale credinței generațiilor din trecut și prezent: tinere flori ale Bisericii sufletelor, opt copilași care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie și, în plan material, a fost binecuvântată o sală dedicată oratorului – micul oratoriu Fericitul Arhiereu Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic martir pentru credință -, la subsolul bisericii aflată în construcție pentru parohia înființată în urmă cu nouă ani în cartierul tânăr, aflat în plină dezvoltare Cetatea Fetei din Florești, în vecinătatea mun. Cluj-Napoca.

Fiind întâmpinat în fața construcției bisericii, după tradiție, cu pâine și sare, de copii și credincioși cu păstorul lor, precum și de pr. Marius Ungureșan, protopop de Cluj II, Preasfinția Sa a invocat revărsarea Spiritului Sfânt asupra acestei comunități, care să îi „unească în iubire și în comuniunea în Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică. Ne rugăm ca tinerii copilași îmbrăcați în haine de nuntă astăzi, care vor deveni tabernacole vii, să poată spune acel cuvânt pe care Episcopul nostru, martir pentru credință, Iuliu Hossu, cel dintâi Cardinal al neamului românesc, îl spunea de-a lungul vieții sale: «credința noastră este viața noastră!»” În această zi de duminică, la invitația Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la sfintele altare de pe teritoriul tuturor Eparhiilor greco-catolice a fost celebrată Sfânta Liturghie „cu intenția de mulțumire pentru harul beatificării și pentru ca Bunul Dumnezeu să izvorască roade multe în mărturia noastră de credință”. La celebrarea de mulțumire din Florești, o prezență specială a fost cea a unuia dintre cei 12 strănepoți ai Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, dl. Iuliu Hossu și a soției sale, care au venit din Canada pentru a participa la ceremonia de beatificare de la Blaj. Preasfinția Sa le-a mulțumit pentru prezența lor și la Florești în această zi specială.

Sfânta Liturghie a fost celebrată în interiorul bisericii nefinalizate, dar în care deja se poate desfășura programul parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de studenții Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”. În cuvântul de învățătură, PS Florentin mai întâi a amintit faptul că Biserica face pomenirea Sinodului de la Niceea din 325, „prima întâlnire a tuturor Episcopilor creștini care s-a făcut pe teritoriul Turciei de astăzi (leagănul creștinătății noastre a fost acolo, în peninsula Anatolică). La această întâlnire, la care au participat peste 318 Episcopi, s-a stabilit în primul rând formula Crezului – credința pe care noi astăzi o mărturisim. Tot la acest sinod s-a stabilit calendarul creștin și modul în care se calculează data Paștilor, Sărbătoarea Învierii Domnului, sărbătoarea centrală a calendarului nostru, precum și multe alte canoane ale Bisericii pe care și azi le ținem. De aceea este important acest moment pentru Biserica creștină, Una Sfântă, Catolică și Apostolică.”

Ierarhul s-a oprit apoi la textul evanghelic, din Evanghelia de la Ioan, cu „rugăciunea lui Isus”, momentul în care „Mântuitorul prevede și anunță că viața Sa pământească se va încheia și se va întoarce în gloria Tatălui, în comuniunea deplină cu Tatăl. Acesta este, și pentru El, un ceas de bilanț în fața Tatălui, în rugăciune. Și Isus spune: «cuvântul pe care Tu, Tată, mi l-ai dat, Eu l-am făcut cunoscut, pentru ca ei să cunoască Numele Tău, și să te preamărească»”. A subliniat: „Rugăciunea Fiului s-a împlinit, Isus și-a împlinit misiunea, dar ne-a lăsat și nouă o misiune, să vestim Evanghelia până la capătul pământului. De aceea, misiunea noastră evanghelică continuă astăzi și vedem rodul acestei misiuni în mod concret, aici, în parohia Florești II – acești copilași care au primit cuvântul lui Dumnezeu din partea preoților, a cateheților, a persoanelor consacrate, a familiilor lor. Ei au primit cuvântul, au cunoscut cuvântul și au crezut în cuvânt, și din acest motiv se află astăzi aici, nu doar pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu, dar și pentru a-L primi pe Dumnezeu în sufletele lor.”

Preasfinția Sa le-a adresat în continuare copilașilor câteva întrebări, la care ei au răspuns cu bucurie, dovedind că sunt conștienți de importanța pe care această zi o are în viața lor. Au spus că s-au pregătit pentru Sfânta Împărtășanie, „pentru a primi Trupul și Sângele lui Isus Hristos”. Pentru acest moment, au spus că s-au spovedit și au sufletele curate, pregătite ca Isus să vină. Preasfinția Sa a spus copiilor o povestioară, prin al cărei tâlc le-a arătat că sfințenia este darul pe care trebuie să îl mențină: „sfințenia este o flacără pe care trebuie să o mențineți aprinsă pentru toată viața!”

A fost reamintit de către PS Florentin și evenimentul de mare bucurie din viața Bisericii Greco-Catolice, din 2 iunie 2019, când „eram peste 100 de mii de oameni, la Blaj, în «mica Romă», și am primit cu bucurie pe urmașul Sfântului Petru, Episcopul Romei, care a venit în țara noastră, nu doar la București, ca acum 20 de ani, ci și la Blaj, în «capitala» Bisericii noastre. Am avut ocazia să vedem pe Episcopul Romei, acela care este Păstorul Bisericii universale, având alături întreaga ierarhie a Bisericii noastre, dar și membrii Conferinței Episcopale, Episcopii de alte rituri, Episcopii veniți din străinătate, din Italia, Grecia, Slovacia, din alte țări, toți în comuniune, în rugăciune și mai cu seamă momentul central al acestei celebrări (după cel al consacrării pe masa Sfântului altar), cel al beatificării celor șapte Episcopi martiri pentru credință.”

„Ne bucurăm pentru că între acești șapte martiri ai credinței, s-a înscris cu litere de aur și numele Episcopului nostru, Iuliu Hossu, cel dintâi Cardinal al neamului românesc. În relicvariul pe care Preafericitul Părinte Arhiepiscop Cardinal Lucian l-a adus Sfântului Părinte, Papa Francisc, erau și moaștele Fericitului arhiereu Iuliu. Îi mulțumim lui Dumnezeu! Să ne unim în credință, să ne unim în rugăciune și să păstrăm în sufletele noastre înscrise acele cuvinte care au constituit și scutul de apărare și crezul vieții Cardinalului nostru, acum, Fericitul arhiereu Iuliu: «credința noastră este viața noastră!»”, a încheiat Ierarhul.

După Sf. Jertfă Liturgică, la final, pr. paroh Bogdan Doboș a mulțumit Preasfinției Sale Florentin pentru că s-a aflat în mijlocul comunității din Florești, l-a încredințat de rugăciunile și recunoștința credincioșilor, mulțumind totodată preoților concelebranți: pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoții, pr. Marius Ungureșan, protopop de Cluj II, pr. formator Florin Chiciudean, pr. Florin Pop vicar parohial, pr. Florin Isac ceremonier, studenților seminariști care au dat răspunsurile la Sf. Liturghie, surorilor din Congregația Maicii Domnului pentru susținerea prin rugăciune, autorităților locale, invitaților, tuturor credincioșilor, mai ales acelora care s-au implicat la realizarea bisericii și în particular la lucrările ce s-au săvârșit în micul oratoriu dedicat Cardinalului Iuliu Hossu. A spus despre această sală că este un vis împlinit încă de la începutul perioadei în care a primit grijă parohia, în urmă cu trei ani.

Nu în ultimul rând, pr. Bogdan a adresat felicitări celor opt copilași care s-au întâlnit în această zi cu Domnul în Sfânta Taină a Euharistiei. A menționat că acești copilași sunt „nucleul grupului de copii din parohie, ei sunt prezenți tot timpul la cateheze și la programele care li se adresează. Mulțumesc părinților lor, care astăzi, într-o societate secularizată, au ales să îndrume pașii copiilor lor spre Hristos.” Pr. Bogdan a mulțumit tuturor celor care l-au susținut în cateheza duminicală și în activitățile pe care împreună le-au desfășurat, o mulțumire specială a fost adresată doamnei preotese. A reamintit copilașilor că acest moment este doar începutul întâlnirii lor cu Hristos. Părintele a invocat ajutorul lui Dumnezeu și rugăciunea credincioșilor „pentru a putea duce la bun sfârșit zidirea bisericii de piatră, dar mai ales a bisericii sufletelor, astfel încât să devenim o familie unită în jurul lui Hristos, a valorilor creștine catolice, la umbra și la exemplul Cardinalului nostru și a Fericiților noștri Episcopi martiri”.

A urmat momentul oferirii semnelor de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie pentru cei opt copii, după care Ierarhul, preoții prezenți și studenții teologi au coborât la demisolul bisericii, pentru a binecuvânta sala oratoriului. S-au făcut la final și câteva daruri: PS Florentin a oferit pr. paroh Bogdan o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, „care să însoțească pașii păstoririi lui” și volumul nou apărut la Editura Viața Creștină, al Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu. A oferit și pentru d-na preoteasă, o carte cu texte din memoriile Cardinalului Iuliu Hossu și meditate spiritual de către Ion Cosmovici, împreună cu un șirag al Sfântului Rozariu, ca „armă de luptă”. Sărbătoarea Parohiei Florești II s-a încheiat în bucuria comuniunii unei agape fraterne la care au fost invitați toți credincioșii prezenți.

Articol preluat de pe eparhiaclujgherla.ro