La invitația pr. paroh Gheorghe Florea, duminică, 22 aprilie 2018, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a vizitat comunitatea din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca. Este o tradiție ca, în fiecare an, la pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, o celebrare liturgică arhierească să marcheze serbarea hramului acestei parohii. Sărbătoarea Sf. Gheorghe este și ziua onomasticii și a hirotonirii preoțești a părintelui paroh, din prima generație de preoți de după 1989, care a contribuit la redeschiderea multor parohii după ieșirea Bisericii Române Unite din clandestinitate. Pr. Gheorghe a fost hirotonit la 23 aprilie 1992 și păstorește această parohie clujeană din 1997. I s-a alăturat, ca vicar parohial, din anul 2007, pr. Sabin Brudașca. Anul 2018 găsește parohia Sf. Gheorghe mai aproape de împlinirea visului de a avea o biserică. Sfântul locaș de pe str. Slănic nr. 2, Cluj-Napoca – rodul rugăciunilor preoților și credincioșilor -, este acum ridicat în roșu și urmează lucrările de finisare și amenajare.

Logica umană are tendința să măsoare roadele vieții de credință după realizări palpabile, concrete, imediate, dar logica lui Dumnezeu nu este așa, pentru că obstacolele pot veni uneori pe măsura credinței. În parohia Sf. Gheorghe există credință mare, dar au fost și obstacole mari. Și această nouă biserică, a cărei piatră de temelie a fost binecuvântată în anul 2011, la propriu este acum construită pe un „munte” de rugăciune. Este lucrarea lui Dumnezeu nevăzută, cu adevărat doar de El știută, realizată prin preoții și credincioșii de aici reuniți, zi de zi, într-o rugăciune ce susține întreaga Biserică și națiunea română. De aceea, lumina sfântului locaș de închinare ce va fi patronat de Sfântul luptător, Gheorghe, se va revărsa de la înălțimea acestui „munte” peste întreaga zonă, tot mai populată, peste campusul studențesc învecinat, peste marele complex comercial și de afaceri, semne ale civilizației moderne care în ultimii ani au animat mult acest spațiu clujean.

Actuala celebrare liturgică a serbării hramului parohiei Sf. Gheorghe s-a desfășurat în capela din casa parohială, lângă care este amplasată viitoarea biserică, fiind prezenți în jur de 300 de credincioși. În cuvântul de învățătură, PS Florentin a reamintit că „este în tradiția Bisericii cinstirea Sfântului martir Gheorghe. Se spune că ar fi murit în secolul persecuțiilor împăratului Dioclețian, la Roma, și că ar fi fost supus torturilor, pentru a renunța la credința creștină. Nu se cunoaște cu exactitate locul și nici timpul în care s-au petrecut acestea. Sfântul Gheorghe a rămas, însă, în tradiția Bisericii ca un biruitor, un purtător de biruință, prin credința lui, dincolo de moarte. Și aici este elementul de legătură cu mesajul evanghelic al acestei duminici (Marcu 15,43-16,8), să credem în viața de după viață, să credem că Dumnezeu nu ne-a creat pentru a rămâne într-un cimitir – se știe că cimitir înseamnă, în limba latină, ‘dormitor’ -, nu ne-am născut pentru a rămâne într-un ‘dormitor’, ne-am născut pentru bucurie, ne-am născut pentru lumină”.

Dumnezeul Învierii a făcut ca această duminică să fie o sărbătoare a luminii, într-o zi însorită, întreaga natură fiind înveșmântată în flori și în verdele proaspăt al ierbii. Este ceea ce a remarcat PS Florentin: „Trăim, în sufletele noastre, bucuria naturii înviate. Este o lecție pe care Dumnezeu ne-o oferă în fiecare an: să știm că și noi suntem chemați la viață, nu la moarte! Femeile purtătoare de Mir se dovedesc pline de curaj și de tărie. Deși sunt marcate de întristare, de frică, fiindcă Îl văzuseră pe Cristos răstignit, ele au fost primele care duc vestea Învierii lui Cristos. Aceasta pentru că au avut curajul de a face un pas dincolo de ceea ce vedeau și simțeau, pasul credinței, pe care Dumnezeu îl cere și de la noi, astăzi. De multe ori, ceea ce vedem ne întristează, ne înfricoșează, ne duce uneori la închidere. Ei bine, Evanghelia de astăzi ne invită să îl redescoperim pe Cristos Înviat în viața noastră, să avem curajul credinței.”

„Întorcându-se e acasă, femeile îl întâlnesc pe Cristos Înviat, care le spune trei lucruri: ‘Bucurați-vă, nu vă temeți, mergeți și vestiți!’: ‘Bucurați-vă!’ – invitația la bucurie care combate întristarea; ‘Nu vă temeți!’ – îndemnul de a nu rămâne la nivelul fricilor care închid; și, în al treilea rând, ‘Mergeți și spuneți!’ Iubiți credincioși, acestea sunt și imperativele care trebuie să răsune pentru noi, creștinii de astăzi, să fim purtători ai credinței în Cristos, la fel ca aceste femei, care au mers la mormânt ‘Mirofore’ – purtătoare de mir, și s-au întors ‘Cristofore’ – purtătoare a veștii celei bune a lui Cristos Înviat.”

„Și noi trebuie să fim ‘Cristofori’, de aceea ne salutăm cu frumosul salut tradițional: ‘Cristos a înviat!’, un frumos obicei care în alte țări nu se întâlnește. La acest salut răspundem cu ‘Adevărat a înviat!’ – și aceasta este una dintre primele mărturisiri de credință ale Bisericii creștine. ‘Cu adevărat Cristos a înviat!’ – este bucuria celor înviați cu Cristos. Pe noi, Învierea lui Cristos nu ne poate lăsa indiferenți! Așa cum natura se reînnoiește, la fel și sufletele noastre trebuie să se înnoiască, să prindă curajul credinței. Cristos ne spune astăzi tuturor: ‘Nu vă temeți, bucurați-vă!’ Bucuria este condiția creștinului, care ne face să avem curajul credinței, să ne lăsăm conduși de Cristos Înviat în viața noastră și să o facem cu bucurie. Și, mai mult, și nouă ne răsună astăzi misiunea pe care Isus o conferă femeilor: ‘Mergeți și spuneți că Cristos a înviat!’”

„Să-l rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea tuturor acest curaj al credinței, să știm că ‘Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând’, dar, atenție, Cristos nu a eliminat nici moartea, nici suferința în viața noastră, pentru că ne-a dat puterea să călcăm și noi pe moarte, pe suferință și pe toate temerile noastre, prin credință. ‘Oare nu știți voi că toți câți în Cristos Isus v-ați botezat, întru moartea și învierea Lui v-ați botezat?’ – întreabă Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Suntem botezați întru moartea și Învierea Lui, suntem cu toții chemați la viață, la Înviere împreună cu El! ‘Precum Cristos a înviat și voi veți învia!’ Iată marele adevăr și bucuria pe care trebuie să o ducem acum în sufletele noastre și în lume: ‘Cu adevărat, pentru noi, Cristos a înviat!’”, a încheiat Ierarhul.

Cu multă emoție, pr. Gheorghe a mulțumit Preasfinției Sale Florentin pentru prezență și pentru modelul de fidelitate în credință pe care îl reprezintă, asigurându-l de rugăciunile comunității pe care o păstorește. De asemenea, a mulțumit, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Ioan Bande, din parohia Visuia din Arhidieceza de Alba Iulia și Făgăraș, și confraților preoți din parohii clujene, pr. ceremonier Florin Isac din parohia Andrei Mureșanu și pr. Mihai Kiss din parohia Mănăștur 1 Vest (cu mențiunea că pr. Mihai a crescut în această parohie). Mulțumiri au fost adresate diaconilor Mircea Machek și Marius Cîmpean (de asemenea, fiu al acestei parohii), cantorilor, tuturor credincioșilor, precum și, în mod particular, unei familii care a oferit Paștile și a pregătit agapa fraternă a acestei sărbători. „Bucuria pe care Cristos a dat-o femeilor purtătoare de mir să fie veșnic în sufletele noastre!”, a spus pr. Gheorghe.

Cu ocazia anului jubiliar dedicat Marii Uniri și a anului omagial „Iuliu Hossu”, PS Florentin a oferit pr. Gheorghe Florea Diploma și Medalia omagială „Iuliu Hossu”, „în semn de apreciere și recunoștință pentru colaborarea rodnică și modelul autentic de trăire a credinței creștine, ca învățător al Cuvântului divin, administrator al Sfintelor Taine și conducător al turmei încredințate în păstorire. Fie ca modelul Arhiereului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, să constituie pentru noi un ideal de urmat!” După acest moment, Preasfinția Sa a oferit binecuvântări și imagini ale Învierii fiecăruia dintre credincioși prezenți, cu îndemnul ca acest „semn al Învierii să îl poarte în sufletele lor și în casele lor”, în timp ce în capelă se intona cântarea de învingere „Cristos a înviat!”