Mii de oameni au ales să participe, sâmbătă, 24 martie 2018, la ediția din acest an a Marșului pentru Viață din Cluj-Napoca. Confesiunea din care fiecare face parte rămâne în plan secundar, s-au reunit la acest marș credincioși din toate cultele și confesiunile creștine.

Din Biserica Română Unită au participat, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla PS Florentin, pr. Călin Bot vicar general și în număr mare, preoți, persoane consacrate și credincioși: parohi cu enoriașii lor, asociații, fundații, tineri, studenții seminariști cu pr. rector și profesori, elevi ai Liceului „Inochentie Micu”. Eparhia de Cluj-Gherla a avut o prezență semnificativă, cu atât mai mult cu cât manifestarea este o încununare a veghii de rugăciune de 40 de zile pentru viață, la care credincioșii greco-catolici de asemenea au participat la Cluj, Gherla, Bistrița.

Totul pentru a fi o prezență grăitoare în stradă, pentru a cere mamelor să nu avorteze, prin tăcere rugătoare și prin mesaje scrise pe bannere, precum: „Alege Viața”, „Noi, toți, am fost la început embrioni”; „Fii o voce pentru cei fără voce”; „Sunt pentru Viață”; „Noi suntem Generația pentru Viață”… miile de participanți la această formă de luptă pentru viață, au dorit să proclame valoarea fiecărei ființe umane.

Participanții s-au adunat în Piața Libertății, unde, împreună cu organizatorii pe podium se aflau Mitropolitul ortodox al Clujului IPS Andrei Andreicuț, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla PS Florentin, preoți protopopi și pastori de diferite confesiuni. Manifestarea a început printr-un moment de rugăciune și binecuvântare, urmat de cântece interpretate de copii și apoi discursuri ale organizatorilor și ale reprezentanților Bisericilor și impresionante mărturii în apărarea vieții. S-a făcut invitația „să fim parte din ce se întâmplă, să fim o lume pentru viață!”.

Redăm câteva fraze semnificative din cuvântările Ierarhilor Bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică. Mitropolitul ortodox IPS Andrei Andreicuț a pornit de la cuvântul lui Dumnezeu: „Sfânta Scriptură ne spune lucruri esențiale în ce privește Viața. Dumnezeu este viața!” a spus Înalt Preasfinția Sa, amintind porunca „Să nu ucizi!” „Trăim într-o lume secularizată și nu se pune prețul care ar trebui să se pună pe Sfânta Scriptură sau pe viața religioasă, în general. Dar noi nu vom conteni să milităm pentru viață”, a spus Mitropolitul ortodox, invitând la conștientizarea importanței rolului Bisericilor tradiționale în lupta pentru apărarea vieții, chiar în lumea actuală secularizată. „Să ne rugăm lui Dumnezeu să dea românilor cel puțin conștiința pe care au avut-o înaintașii noștri”. În acest an jubiliar al Centenarului Unirii, IPS Andrei a reamintit faptul că România nu a fost niciodată atât de mare ca și în 1918, când, „Dumnezeu și-a întors fața către noi. Chiar dacă vremurile merg înainte și lumea se secularizează, vreau să subliniez un lucru foarte important: liderii spirituali care au pregătit Marea Unire, erau toți legați de Biserică. Nu se poate ignora nici azi că Biserica Ortodoxă, alături de Biserica Greco-Catolică, au avut, atunci, la Alba Iulia, liderii în fruntea maselor”.

„Am venit să manifestăm pentru viață. Toate confesiunile creștine ar trebui să pună umărul pentru a sprijini viața, să nu se prăbușească demografic lumea creștină. Altă șansă decât Hristos nu există. Iar Hristos își desfășoară misiunea în Biserica creștină și atunci toți creștinii ar trebui să aibă convingerea că trebuie să apere viața”, a mai afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Episcopul greco-catolic, PS Florentin, a salutat anotimpul reînnoirii naturii, primăvara: „bun venit primăverii mult așteptate, care este semnul vieții pe care Dumnezeu ni-l oferă în fiecare an și îl repetă, pentru ca noi să înțelegem că viața își are originea în El și nu în noi”. Totodată a salutat pe cei prezenți: „Spun bun venit tuturor acelora care au dorit astăzi să onoreze viața, mulțumesc lui Dumnezeu pentru această zi însorită și pentru viața pe care a primit-o fiecare dintre noi, bine știind că fără o bună decizie a mamelor noastre, nici unul dintre noi nu era astăzi aici”. A continuat cu o povestioară despre valoarea ființei și a vieții umane, menționând că persoanele lumii de astăzi nu cunosc valoarea ființei umane: „Cât costă o ființă umană? Ne întrebăm astăzi în fața flagelului distrugerii vieții, al avortului, al eutanasiei, al războiului, traficului de ființe umane, al prostituției și atâtea alte surse de distrugere a vieții. Cat costă o ființă umană? Vrem răspunsul? Să privim atunci la înălțimea Crucii! Costă iubirea acelui Dumnezeu care l-a dat pe Fiul Său, pentru ca, oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toți cei care astăzi cunosc valoarea vieții, este sângele lui Hristos. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toți aceia care descoperă valoarea vieții, adică pe Hristos.”

„La ce ne-ar folosi o Românie mare, extinsă, dacă ar fi pustie? În ultimii ani populația României a scăzut cu peste 2 milioane de persoane, și, din nefericire, majoritatea dintre aceștia sunt cei pe care noi îi omorâm. De aceea, dorim să spunem astăzi cu tărie, da vieții, da lui Hristos, Izvorul vieții și, tuturor, sărbători fericite! Hristos a Înviat!”

Marșul a pornit apoi într-o coloană impresionantă, din Piața Unirii, a continuat pe bulevardul Eroilor, apoi pe strada Dorobanților, strada Pitești, strada 21 Decembrie, pentru ca, mai apoi, să revină în Piața Unirii, cu sentimentul misiunii încheiate în suflete, cu încredere în biruința vieții.

E importantă această manifestare într-o lume în care copiii avortați sunt zeci de mii și milioane. Oameni pe care Dumnezeu i-a rânduit să se nască, să aibă un loc pe lume, sunt uciși din voia și cu acceptul propriilor mame… este o sumbră realitate la care oamenii sunt invitați să mediteze, acum, în Postul Paștelui, când Domnul pășește purtând Crucea grea, spre Dealul Căpățânii. Crucea Sa este izvorul Vieții și prin apa și sângele din coasta lui Isus, străpunsă de suliță omenirea a primit o nouă șansă, de purificare, vindecare, salvare. De aceea, încă nu este târziu pentru un „Da” spus Vieții, împreună cu Preasfânta Fecioară Maria la Sărbătoarea Bunei Vestiri de care se leagă și Marșul pentru Viață. Cuvintele Mamei lui Dumnezeu răsună și azi proclamând biruința Vieții: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Lc 1,38)