Suntem în comuniune cu Sf. Părinte care la această oră se roagă în Piața Sfântul Petru din Vatican împreună cu toți cei care participă la prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale a Sinodului episcopilor din întreaga lume” – a spus PSS Virgil Bercea sâmbătă, 30 septembrie a.c., mulțumind preoților și credincioșilor din Eparhia de Oradea care au răspuns invitației Preasfinției Sale de a participa la Veghea de rugăciune pentru Sinod organizată de parohia greco-catolică Haieu-Băile „1 Mai” pentru a fi în comuniune cu Biserica Universală. Din țara noastră participă la a XVI-a Adunare Generală a Sinodului episcopilor, Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, desemnat din partea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, arhiepiscopul Gergely Kovács al Arhidiecezei de Alba Iulia și administrator apostolic al Ordinariatului pentru catolicii de rit armean din România, episcopul József-Csaba Pál al Diecezei romano-catolice de Timişoara și profesoara Klára Antonia Csiszár.

Din fiecare țară participă membri sinodali episcopi, preoți, persoane consacrate și laici – continuă episcopul Eparhiei de Oradea, explicând pe înțelesul tuturor ce înseamnă de fapt această etapă sinodală. S-a făcut un Instrumentum Laboris, un proiect de lucru, pe care membrii invitați vor lucra împreună, fiecare exprimându-și opinia. Se creează grupuri mici (cercuri minore), unde se elaborează propuneri numite propoziții, care din nou se discută împreună cu toți episcopii. La final, acestea rămân Sfântului Părinte, cel care va elabora la sfârșitul Sinodului pentru o Biserică sinodală acea Exortație Apostolică post-sinodală. La Adunarea Sinodală nu este vorba despre voturi – a subliniat eparhul –  ci despre ‘a merge împreună’ prin participarecomuniune și misiune. Toate documentele post-sinodale ajută la bunul mers la Bisericii Universale din zilele noastre. De aceea, este foarte important să fim în comuniune de rugăciune, ca apoi, tot în comuniune să reușim să dăruim o față nouă lumii acesteia.”, a spus PSS Virgil Bercea înainte de Adunarea Generală Ordinară a Sinodului episcopilor „Pentru o biserică sinodală”, care se va desfășura în Vatican în perioada imediat următoare, de la 4 la 29 octombrie 2023.
Episcopul greco-catolic de Oradea ne îndeamnă pe fiecare să fim mai buni, mai iertători, mai iubitori: „Atunci cu adevărat lumea ne recunoaște. De aceea o rugăm pe Maica Sfântă, pe Episcopii Martiri, pe toți sfinții, ca să ne ajute într-adevăr să ne schimbăm viața, să devenim mai buni, mai sfinți, mai iertători, mai înțelegători între noi înșine, pentru ca Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze viața și tot ceea ce facem”. În duminica de 1 octombrie a.c.,  în toate parohiile din Eparhie se celebrează Sfânta Liturghie cu intenții universale, „pentru ca duminica să se împlinească în numele Domnului și pentru ca rugăciunile noastre să-i ajute inclusiv pe cei care vor participa la Sinod, ca Spiritul Sfânt să îi lumineze să facă lucruri bune”.

Veghea de rugăciune pentru Sinod a început cu celebrarea slujbei Vecerniei, de pr. Olimpiu Todorean, preșendinte Caritas Eparhial Oradea.

„Cum putem transforma comunitățile noastre în parohii calde, primitoare, în care să domnească solidaritatea și spiritul de slujire? Reușim să îi ascultăm pe cei care au o opinie diferită de ale noastre? Ne interesează opiniile celorlalți sau părerile noastre ne sunt suficiente? Credem că putem învăța ceva de la alții, chiar de la cei de altă religie sau cei care nu cred? – acestea au fost câteva dintre întrebările la care au fost invitați creștinii din lumea întreagă să răspundă ca pregătire a Sinodului episcopilor pentru o Biserică sinodală – la care ați răspuns și dumneavoastră – motiv pentru care suntem în Veghe de rugăciune și noi în seara aceasta, alături de Biserica Universală, pentru că «fără rugăciune nu va fi Sinod», spune Papa Francisc.” Adresându-se enoriașilor parohiei greco-catolice de aici, cărora li s-au alăturat turiști din stațiune și credincioși din alte parohii orădene, pr. Todorean a vorbit în cuvântul adresat la finalul celebrării Vecerniei despre acceptare.

„Sfântul Apostol Petru nu era la început de acord întru totul cu ceea ce spunea sau făcea Isus. Știm că Petru voia ceva diferit de ceea ce predica Mântuitorul sau făcea El, iubindu-l din păcate pe acel Isus pe care el în avea în minte, nu l-a iubit pe Isus cel real, în carne și oase, pe Cel adevărat. Petru iubea ideea de Isus. (…)Iubește realitatea pentru că este unica care există și nu iubi ideea ta – vine Isus și spune. Dacă iubești persoanele din preajma ta doar pentru că sunt la fel ca tine, doar pentru că gândesc la fel sau fac ceea ce tu vrei, atunci tu nu iubești pe nimeni. De aceea, Evanghelia spune «acceptă persoanele pentru ceea ce sunt», «acceptă că alții sunt diferiți de tine» (…) «acceptă ceea ce se întâmplă», «acceptă această lume așa cum este», căci iubirea înseamnă întâi de toate acceptare. Pot să nu împărtășesc alegerile tale, pot spune că nu sunt de acord, dar accept, chiar dacă ești diferit. Iubirea este facere de bine a celui de lângă tine, a-l ajuta pe celălalt acolo unde se află, în situația în care se află. Există un singur Dumnezeu, Tată al tuturor, de aceea este important a-i vedea pe toți oamenii egali în fața Lui. Spunea Maica Tereza «să ajutăm un hindus să devină un hindus mai bun, un musulman să devină un musulman mai bun și un catolic să devină un catolic mai bun». La fel ca Maria, cu al său «da», prin acceptare trăim fiecare pacea adevărată. Numai prin acceptarea celuilalt, vom putea avea comunități vii, calde, primitoare, numai așa îi vom putea binecuvânta pe cei care au opinii diferite de ale noastre, numai așa putem învăța și de la alții, chiar și de cei de alte religii sau cei care nu cred. Numai așa, vom putea fi împreună într-o Biserică Sinodală! Doar așa vom putea iubi și vom fi iubiți, căci dacă îi iubești doar pe cei care gândesc ca tine tu nu iubești pe nimeni, decât pe tine însuți/însăți!”, a spus părintele Todorean după primul moment din Veghea de rugăciune pentru Sinod.

Un al doilea moment al Veghii de rugăciune pentru Sinod, a fost dedicat Sfintei Fecioare Maria, prin celebrarea devoțiunii bizantine a Paraclisului Maicii Domnului de pr. Gavril Buboi, protopop al Protopopiatului de Oradea.

„Atunci când celebrăm Paraclisul Maicii Domnului este evident pentru oricine că o facem pentru a cere mijlocirea Maicii Domnului, fiecare cu necazurile noastre, dar în mod special avem o intenție imediată, în special în caz de boală. În această seară avem și o intenție generală, ne rugăm pentru Adunarea sinodală care se va desfășura din 4 octombrie a.c. la Vatican. Dacă pentru scopul nostru imediat am amintit Cântarea a VI-a, pentru sinodalitate, care înseamnă universalitatea Bisericii, a catolicității ei avem în Paraclis stihul de la Prochimen «Ascultă, Fecioară, și vezi și pleacă urechea ta și uită de poporul tău și de casa părinților tăi», psalmul 44, care amintește despre universalitatea misiunii Maicii Domnului, la care a fost chemată încă de la trei ani. Această universalitate este completată apoi, sub Cruce, când Mântuitorul îi spune lui Ioan «Iată, Mama Ta!», încredințându-ne-o tuturor ca Mamă Universală. Misiunea Maicii Domnului devine cu adevărat universală însoțind universalitatea carismei și a anunțului Evangheliei Domnului nostru Isus Cristos.”, a subliniat părintele protopop, explicând că în programul serii de rugăciune premergătoare Adunării episcopilor din Vatican, în biserica locală „s-a săvârșit Vecernia, celebrare care amintește Începutul creației, apoi prin Paraclis am invocăm ajutorul Maicii Domnului. Apoi, venim mai aproape și invocăm mijlocirea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici”. Invitându-ne să vedem în manieră universală Veghea de rugăciune, „îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească intențiile noastre, astfel încât la acest Sinod să fie cu adevărat o reînnoire a Bisericii, o îmbunătățirea a activității Bisericii acolo unde se simte nevoia aceasta, și mai ales o întărire în credință a tuturor celor care pe întreg Pământul suferă pentru credința lor în Cristos”. A urmat Acatistul Fericiților Episcopi Martiri, celebrat de pr. Mirel Demian din parohia „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frețiu” din Oradea.

În două cuvinte „sin” și „odos” care înseamnă „drumuri care converg, care merg în aceeași direcție și se unesc într-un punct, Adunarea episcopilor la Roma nu este altceva decât o întâlnire a tuturor oamenilor din diferite locuri și părți ale Pământului într-un punct, pentru a pune la punct lucruri esențiale pentru viața Bisericii din timpurile noastre”, a evidențiat la rândul său pr. Ioan Fărcaș din Blaj, sosit la eveniment pentru a se uni în rugăciune cu întreaga Biserică. „Dar Crucea Domnului ce semnifică pentru Sinod? – interpelează pr. Fărcaș, care a condus sâmbătă devoțiunea Căii Sfintei Cruci. Mergând la începuturile zidirii, după ce Dumnezeu l-a creat pe om i-a oferit toate condițiile ca el să nu moară niciodată, Bunul Dumnezeu se plimba împreună cu Adam, în răcoarea serii, adică mergeau unul alături de celălalt. Ascultând de șoaptele celui rău, omul alege un drum într-o altă direcție, nemaifiind același cu drumul lui Dumnezeu. Planul divin însă se intersectează cu drumul omului, rezultând nodul Crucii. Dacă Crucea primului Adam a fost supusă neascultării, crucea noului Adam devine instrument de mântuire, de unitate, care unește Cerul cu Pământul. Aici e esența Sinodului, în Cruce, aici este esența și sensul comuniunii între noi. Aceasta înseamnă ecclesia – adunare – fiecare vine din diferite părți, pentru a se aduna într-un punct comun, pentru a mărturisi unica și mântuitoarea credință a Domnului nostru Isus Cristos. Ori de câte ori drumurile noastre se îndreaptă spre biserică și atunci drumul nostru devine un pelerinaj, prin urmare o rugăciune, și casele noastre devin micile biserici ale Lui Dumnezeu, datorită raportării noastre la Biserica lui Dumnezeu – basilica – și noi suntem într-un permanent Sinod permanent, adică drumurile noastre converg spre Biserică, spre împărăția Cerurilor. Misiunea Bisericii nu este alta decât de a ne statornici curat, clar, drumul nostru spre Împărăția Cerească/ acum și pururea și în vecii vecilor, amin. Bunul Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți cei care au participat la această rugăciune stăruitoare pentru Biserica și lumea în care trăim.”.

La jumătatea drumului de rugăciune și a parcursului sinodal, trăim „emoția unei biserici vii, care deși a fost prigonită, închisă, suprimată, iată a răsărit” – a spus pr. Ștefan Madarasi, administrator parohial al parohiei greco-catolice din Haieu-Băile „1 Mai” la Veghea de rugăciune pentru Sinod organizată aici.

„Emoția Fericiților Episcopi care și-au dat viața pentru Biserică, și în urmă cu 75 de ani erau prigoniți – pentru ca noi să avem astăzi o identitate – o Biserică Unită, mereu pe cale, gata să fie la dispoziția tuturor, este mereu pregătită să îi primească cu brațele deschise pe toți cei care doresc să poposească aici în casa Domnului.” Amintind momente din vizita Papei Francisc în țara noastră, în 2019, prin marea sărbătoare a ridicării la cinstea altarelor a Fericiților Episcopi Greco-Catolici prigoniți pentru credință pe Câmpia Libertății la Blaj, acest „a merge împreună și a ne ruga împreună este modul prin care putem să ne apropiem de Dumnezeu cu adevărat: «a peregrina înseamnă a ne simți chemați și îndemnați să mergem împreună, cerând de la Dumnezeu Harul de a transforma vechile și actualele resentimente și neîncrederea în noi oportunități de comuniune. Înseamnă a ne desprinde din siguranța și confortul în care trăim, în căutarea unui pământ nou pe care Domnul vrea să ni-l dăruiască (…) a crede în Domnul, care este în mijlocul nostru, promovând solidaritatea, fraternitatea, dorința de bine și dreptatea» spunea atunci Succesorul lui Petru. Iată de ce suntem aici, pentru a spune împreună «Maică, învață-ne să construim împreună viitorul»”, a spus gazda serii de rugăciune care a continuat cu devoțiunea Rozariului Spiritului Sfânt și Adorație Euharistică, până în ceas de noapte. Aceste două momente au fost conduse de credincioșii locului și enoriașa Diana Mocan.

La Veghea de rugăciune au participat și alți preoți din Oradea, împrejurimi și din Protopopiatul de Beiuș: pr. Roman Eduard din parohia greco-catolică Oșorhei, pr. Merca Alexandru din parohia greco-catolică Betfia, pr. Valentin Ilea, din Ioaniș, pr. Fiț Alexandrul de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, pr. Vasile Pâncotan, prim paroh al parohiei Haieu, diaconul Claudiu Boda, seminaristul Gheorghe Lazăr și membrii ai Reuniunii Mariane.

„Să ne rugăm ca Spiritul Sfânt să îi lumineze pe toți membrii Sinodului spre mai mare mărirea Lui Dumnezeu, pentru a da voce poporului. Biserica fără popor nu poate merge înainte, este un «a merge împreună», «a ne ruga împreună», «a sta împreună», formând Biserica!” (pr. Ștefan Madarasi).

Biroul de Presă EGCO


Sursa: egco.ro