În perioada 10-13 octombrie, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, a avut bucuria de a-l avea ca oaspete pe Eminența Sa Francesco Coccopalmerio, președintele Dicasterului pentru Textele Legislative de la Vatican. Cardinalul a fost însoțit de către Mons. Ioan Pop, din Eparhia de Oradea, responsabilul cu partea răsăriteană în Dicaster.

Eminența Sa a deschis în după masa zile de miercuri Simpozionul Internațional „Școala Ardeleană” organizat de către Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Seminarul Teologic și Primăria Oradea cu tema: „Educație și cultură”. A vizitat, însoțit de Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, instituțiile de învățământ aflate sub conducerea Episcopiei Greco-Catolice: Liceul „Iuliu Maniu” și Liceu „Don Orione”, participând și la Sfânta Liturghie de joi, alături de elevii claselor Step by Step. După vizita liceelor alături de directorii acestora, Eminența Sa a salutat cu bucurie munca depusa de către cadrele didactice pentru făurirea unui viitor mai bun, viitor care se bazează pe tinerii de astăzi.

Au fost de asemenea efectuate și vizite la Ierarhii celor două Biserici: Romano-Catolică și Ortodoxă, unde alături de Preasfințiile lor László Böcskei și Sofronie Drincec, unde au fost subliniate conviețuirea în bună înțelegere între cultele din Oradea și apropierea dintre conducătorii lor. Alături de elevii Liceului „Don Orione”, Eminența Sa a vizitat groapa de gunoi a orașului, acolo unde locuiesc familii în case improvizate, ducându-le un mesaj de prietenie și de speranță, precum și alimente pentru traiul zilnic. Vineri, în Catedrala „Sfântul Nicolae”, a avut loc închiderea în Eparhia de Oradea a Anului jubiliar dedicat celor 100 de ani de la apariția Maicii Domnului de la Fatima, prin Sfânta Liturghie alături de elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Comunitatea Fraților Franciscani din Oradea a primit vizita Cardinalului Coccopalmerio, unde în biserica parohială, alături de credincioși, s-au rugat împreună, iar credincioșii au primit salutul și binecuvântarea din partea Sfântului Părinte Papa Francisc. În ultima zi a vizitei, Eminența Sa s-a întâlnit cu preoții protopopiatului Șimleu-Silvaniei, pentru un moment de rugăciune și împărtășire, iar la Zalău a fost vizitată Grădiniță aflată sub conducerea Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus, precum și comunitatea de maici dar și parohia „Sfânta Familie”.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro