Inițiativa Sfântului Părinte Francisc, Luna Misionară Extraordinară a fost deschisă la nivelul Bisericii Catolice din România, miercuri, 18 sept. 2019, prin Sfânta Liturghie celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Au participat directori ai Operelor Misionare Pontificale (OMP), și colaboratori ai acestora, din diferite Dieceze și Eparhii din țara noastră, prezenți la Cluj-Napoca între 16-19 septembrie 2019, cu ocazia Întâlnirii națională de formare misionară desfășurată la Centrul iezuit Manresa din cartierul Zorilor. De asemenea, a fost prezentă și Isabella Matulli, director diecezan al OMP din Faenza, Italia. Au mai fost de față pr. Călin Bot, Vicar general, pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii și pr. Anton Crișan, vicar cu grupurile de rugăciune, alți preoți, diaconi, persoane consacrate și credincioși.
Cu acest prilej, fiecare Dieceză și Eparhie a primit, din partea pr. Eugen Blaj, Directorul național OMP, câte un banner cu însemnele acestui moment din viața Bisericii Catolice. În Mesajul pentru Ziua Mondială Misionară 2019, Sfântului Părinte, Papa Francisc, a îndemnat: „«Dragi frați și surori, pentru luna octombrie 2019 am cerut întregii Biserici să trăiască un timp extraordinar dedicat slujirii misionare, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la promulgarea Scrisorii apostolice Maximum illud a Papei Benedict al XV-lea (30 noiembrie 1919)». În cadrul evenimentului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a explicat scopul Lunii Misionare Extraordinare, „cel de a cunoaște, a trăi și a ne convinge că misiunea trebuie să rămână modelul de viață și de activitate al întregii Biserici și, prin urmare, modelul de trai al fiecărui creștin. Să mergem în întâmpinarea oamenilor pentru a-l vesti pe Cristos răstignit și înviat, sub diferite forme”.
Reamintind tema anului misionar 2019: Botezați și trimiși. Biserica lui Cristos misionară în lume, Preasfinția Sa a vorbit despre misiunea creștină în lume, care „provine de la Cristos”. „Isus cheamă în primul rând pentru a fi cu El, adică a intra în comuniune cu Dumnezeu, a trăi la lumina lui Dumnezeu. Este lumina în care omul înțelege cine este. Numai în fața lui Dumnezeu, persoana umană își recunoaște statura sa, adică: sărac, smerit și umil, precum a fost El, fiul lui Dumnezeu. De asemenea, a fi cu Isus constituie începutul, mijlocul și scopul misiunii. Începutul, pentru că de la Hristos trebuie să plece orice activitate misionară pentru a fi după voința Tatălui și nu după voință proprie. Mijlocul, pentru că prin El vine puterea Spiritului Sfânt, puterea de a vorbi în numele Lui; și scopul, pentru că aceste acțiuni trebuie să fie toate îndreptate spre preamărirea lui Dumnezeu, și nu a oamenilor, nu spre a căuta un beneficiu propriu, așa cum fac și azi multe organizații și asociații filantropice.”
„Cele trei caracteristici ale misiunii sunt: a fi cu El, a fi trimiși spre a propovădui Cuvântul și a combate răul din lume, adică boala și Diavolul. Acestea sunt și caracteristicile fundamentale ale Bisericii până în ziua de astăzi. Biserica în sine este cea care conține și menține prezența lui Cristos viu în mijlocul poporului, Biserica este cea care propovăduiește cuvântul, cea care vindecă și alungă răul.” După celebrarea liturgică s-a făcut rugăciunea propusă de Papa Francisc pentru Luna Misionară Extraordinară, apoi PS Florentin a mulțumit preoților pentru prezență, atât celor de rit latin, cât și celor de rit bizantin. În încheiere, a fost transmis un mesaj din partea pr. Eugen Blaj, directorul național al Operelor Misionare Pontificale, cu îndemnul ca Luna Misionară Extraordinară să fie trăită „în spiritul Bisericii Universale, unindu-vă în rugăciune, mărturie și caritate, cu Sfântul Părinte Francisc și cu toți credincioșii catolici din lumea întreagă”.