În dimineața zilei de 14 ianuarie 2019, cu începere de la orele 9.30, la Palatul Episcopal din Lugoj a avut loc reuniunea lărgită a Colegiului consilierilor și protopopilor din Eparhia de Lugoj.

La eveniment au luat parte: P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general; Rvs. pr. dr. Marius-Petru Pop, consilier eparhial și secretar episcopal; pr. Alexandru Ploștinaru, vicar judecătoresc; Rvs. pr. Teodor Baba, consilier eparhial și protopop de Lugoj; Rvs. pr. Ceciliu Vasile Micu, protopop de Hunedoara; Rvs. pr. Flavius Jurcă, protopop de Sarmisegetuza; Rvs. Pr. Dumitru Crișan, protopop de Sânicolau Mare; Rvs. pr. Doinel Nicolae Preda, protopop de Hațeg; Rvs. pr. Nicolae Tutaș, protopop de Reșița; Rvs. pr. Radu Vorindan, protopop de Arad; Rvs. pr. Ovidiu Cozmuța, consilier eparhial și protopop de Oravița; Rvs. pr. Danuț Ciuban, protopop de Chișineu-Criș; Rvs. pr. Nicolae Teodorescu, protopop de Timișoara; Rvs. pr. Silviu Bindea, protopop de Orăștie.

Întâlnirea a fost deschisă de Prea Sfințitul Alexandru Mesian cu rugăciunea „Tatăl Nostru”.

P.S. Alexandru a prezentat principalele evenimente petrecute în eparhie de la ultimul consistoriu, dar și bilanțul pe anul 2018 cu realizările din Eparhia Greco-Catolică de Lugoj.

În anul 2018 au trecut la cele veșnice următorii preoți: Pr. Prot. Pârvu Marius, Pr. Dragotă Pavel – prelat papal, Pr.Prot. Cosma Aurel, Pr. Mihnea Gheorghe și Pr. Sabo Dumitru.

Au fost hirotoniți : Pr. Nicușor Poroabă și Pr. Dr. Ionuț Cătălin Blidar, încardinați au fost: Pr. Cristian Tiba OFMConv și Mihai Blăjuț OFMConv, iar Pr. Orza Florin OFMConv a fost excardinat.

În cursul anului 2018 s-a sfințit un loc de biserică la Hunedora și s-au sfințit două biserici: la Uivar și Vârșeț (Serbia).

Alte probleme propuse pentru ordinea de zi au fost:

  • Predarea datelor statistice și a execuției bugetare pe anul 2018 din partea protopopiatelor;
  • Stabilirea datelor de desfășurare a cursurilor de vară pentru preoții eparhiei, ediția 2019;
  • Stabilirea datelor de desfășurare a exercițiilor spirituale cu clerul eparhial și soțiile clericilor, a pelerinajelor eparhiale, etc;
  • Stabilirea taxelor de cult pentru anul 2019;
  • Planul pastoral pentru anul 2019 la nivelul eparhiei de Lugoj;
  • Vizita în România a Sf. Părinte Papa Francisc
  • Beatificarea celor 7 Episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din România
  • Pr. Gherghel Petrișor-Adrian, notarul cauzei, a prezentat situația Anchetei de Beatificare a Servei lui Dumnezeu Rafila Găluț

După terminarea lucrărilor, în Aula Magna a palatului episcopal s-a servit masa de prânz.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj