Duminică, 26 august 2018, a fost o zi de sărbătoare pentru comunitatea greco-catolică din satul Ghenci, întrucât a fost resfințită biserica din localitate după renovări majore atât în interior, cât și în exterior.

Ceremonia a început la ora 11.00 și a fost celebrată de Mons. Pascal Gollnisch, Vicar general al Ordinariatului pentru catolicii orientali din Franța, director general al Asociației L’Œuvre d’Orient din Paris, alături de pr. Vicar Foraneu și protopop de Carei, pr. Radu Dan Filip, pr. Antoniu Chifor, vicar cu preoții, pr. Aurel Hendea, protopop de Tășnad, pr. Lucian Constantin Cociorva, parohul locului, precum și alți preoți din Grecia, din protopopiatele de Carei, Tășnad și Oradea. La acest eveniment a fost prezent și primarul localității, Marius Andrei Roka.

Renovarea capitală a bisericii a început în anul 2010 și a constat în lucrări majore atât în interior, cât și în exteriorul bisericii. După citirea hrisovului, acesta a fost așezat în masa altarului, alături de relicvele Sfintei Faustina Kowalska. În cuvântul de învățătură, pr. Antoniu Chifor a subliniat importanța acestui eveniment, dar și faptul că o clădire se reînnoiește, iar alta se distruge, făcând referire la evenimentul nefast avut loc la Palatul Episcopal, chemând însă pe toți cei prezenți la rugăciune pentru binele Bisericii. La finalul Liturghiei au urmat câteva cuvinte pline de încărcătură spirituală rostite de Mons. Pascal Gollnisch, care a felicitat preotul paroh alături de întreaga comunitate pentru efortul depus în renovarea acestei biserici, ca mai apoi să ia cuvântul pr. Vicar Foraneu și protopop de Carei, pr. Radu Dan Filip, precum și primarul Marius Andrei Roka.

Înainte de binecuvântarea finală, prin binecuvântarea și dispunerea Preasfințitului Virgil Bercea, Mons. Pascal Gollnisch i-a fost acordată crucea pectorală și epigonatul sau bedernița, ca semn de recunoștință pentru ajutorul acordat Bisericii noastre, iar părintelui paroh i-a fost acordată crucea pectorală, ca semn de recunoștință pentru munca depusă în via Domnului. Au urmat înmânări ale unor diplome de mulțumire pentru câteva asociații și persoane apropiate preotului paroh, pentru ajutorul financiar acordat de aceștia în renovarea bisericii, amintind aici Asociația L’Œuvre d’Orient din Paris, Asociația Kirche in Nott din Germania și mulți alți binefăcători. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească unde au fost invitați toți cei prezenți.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea, Eugen Ivuț
via EGCO.ro