Conform Sfintei Scripturi, oamenii de credință ai Israelului au mărturisit că „sunt străini și călători pe pământ”, „în căutarea unei patrii” (Evrei 11,13-14). Având înaintea noastră acest „nor de martori” (Evrei 12,1), ne simțim încurajați și îndemnați să înaintăm și noi în pelerinajul credinței, interior și exterior, către plinătatea iubirii. În acest scop nu ne lipsesc instrumentele și mijloacele pe care Biserica ni le pune la dispoziție.

Astfel, cu acordul și binecuvântarea Conferinței Episcopale din România, Provincia Franciscană „Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România și echipa redacțională a revistei Mesagerul Sfântului Anton – care anul acesta sărbătorește un sfert de veac de la publicarea primului număr în limba română, prin grija vrednicului părinte de fericită memorie Petru Albert, eveniment ce coincide fericit cu centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia -, organizează în toată România un pelerinaj cu relicva Sfântului Anton de Padova (7 mai – 13 iunie 2018), oferind posibilitatea numeroșilor săi cinstitori să-l întâlnească și să-i ceară ajutorul și mijlocirea, mai ales pentru susținerea și ocrotirea familiei, astăzi mai mult ca oricând încercată.

Duminică, 13 mai, dimineața, moaștele Sfântului Anton au ajuns la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea, unde au fost întâmpinate de către frații franciscani alături de Vicarul general al Eparhiei, pr. Mihai Vătămănelu, și pr. paroh Iulian Robu. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, alături de un sobor de preoți. Mai apoi credincioșii s-au putut ruga în fața relicvelor.

În România au fost aduse două relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care ține în mâna stângă o carte, Biblia, pe care este așezat un ostensoriu ce conține o parte însemnată din massa corporis. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, va fi expus în biserici pentru venerarea publică a credincioșilor. Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conține o altă parte însemnată din massa corporis. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântări și pentru vizitele la bolnavi sau în alte locuri.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro