În perioada 24-26 noiembrie a.c. au avut loc Cantonul Silvic „Sfânta Maria” din Stâna de Vale, reculegerile spirituale ale membrilor Curiei Episcopale Greco-Catolice de Oradea și a colaboratorilor apropiați ai acesteia. Ocazia a fost prilej de comuniune și redescoperire a acestui loc de referință – Stâna de Vale – stațiune care îl are ca „ctitor modern” pe Fericitul Episcop martir Valeriu Traian Frențiu.
Într-o atmosferă de pace interioară și un cadru feeric de iarnă, dezbaterile catehetice s-au împletit cu plimbări în natură, cu Sfinte Liturghii celebrate la Mănăstirea „Fericiții Episcopi martiri români greco-catolici” din Stâna de Vale și sfințirea grotei Statuii Sfintei Fecioare Maria Regină. Aici, întâlnirea cu membrii Reuniunii Mariane din Oradea aflați în pelerinajul condus de neobosita doamnă Mirela Filimon, a făcut ca sentimentul de frățietate, de rugăciune comunitară, să fie și mai profund.
Prezent la invitația părintelui vicar general Mihai Vătămănelu, pr. Mihai Tegzeș, vicar cu pastorația familiei, a condus meditațiile spirituale răspunzând întrebărilor sincere și animate ale membrilor grupului reunit la canton. Pr. Tegzeș ne-a obișnui deja, prin catehezele sale complexe, că poate răspunde la orice întrebare, fie că este din Vechiul sau Noul Testament, astfel încât înțelegerea răspunsurilor și frământărilor spirituale ale fiecărui participant să fie una aprofundată și deplină.
Celebrând Sfintele Liturghii ale zilelor de reculegere, încurajând prin cuvinte calde credincioșii prezenți la Stână de importanța comuniunii și a înțelegerii istoriei Bisericii Române-Unite, mulțumind înaintașilor pentru un loc atât de aproape de Dumnezeu, pr. vicar Mihai Vătămănelu a fost prezența discretă, dar împlinitoare a acestei întâlniri de reculegere spirituală.
Entuziasmați de frumusețea locului, am vizitat cascadele Săritoarea Ieduțului, Iadolina și Vălul Miresei, cu bucuria parcurgerii unei părți din domeniul episcopal de la Stâna de Vale. Ne-am bucurat de această incursiune în natură, rememorând cu o oarecare tristețe cum altădată întreg domeniul de la Stâna de Vale a aparținut Episcopiei Greco-catolice de Oradea.
Întâlnirea s-a încheiat cu gândul că fiecare dintre noi este important în munca dăruită Lui Dumnezeu, aproapelui și comunității. Fiecare pas făcut pentru reabilitarea stațiunii Stâna de Vale este esențial, în contracararea dezastrului înfăptuit în perioada comunistă, când Biserica Unită a fost interzisă, proprietățile i-au fost confiscate, încercându-se ruperea unei tradiții spirituale și culturale care a condus la construirea României moderne. Biserica însă a existat eroic în clandestinitate, iar acum este rolul nostru, al celor din prezent, să reînviem această prețioasă, dar încă insuficient cunoscută, moștenire!
Rodica Indig
consilier cultural EGCO
***
Sfințit în toamna acestui an, Cantonul „Sfânta Maria” din Stâna de Vale, este dotat acum la standarde de ultimă generație și poate găzdui 21 de persoane, bucurându-se să-i fie trecut pragul de oricine dorește să regăsească în natură bucuria întâlnirii cu Dumnezeu: copii, tineri, familii, asociații de laici sau persoane consacrate. În ultimii ani a fost restaurată de asemenea Cabana Poștei și Vila Marian – realizări extraordinare ale Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care dorește ca Stâna de Vale să prindă din nou viață.
Sursa: egco.ro