„Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne,
toate cu înțelepciune le-ai făcut!” (Ps. 103)
Așa cum este obiceiul, înainte de debutul anului universitar, pentru seminariștii orădeni s-a organizat o sesiune de reculegeri spirituale, în perioada 29 septembrie – 01 octombrie. A fost, cu siguranță, prilejul oportun de a culege energia fizică și spirituală necesară pentru anul academic ce urmează și de integrare a seminariștilor din anul I în comunitatea deja formată. Din echipa formativă, ne-am bucurat să îi avem alături pe pr. rector Anton Cioba, pr. vicerector Alin Vara, pr. diacon vicerector Patrik Nagy și pe pr. spiritual Florin Bode.
Locația aleasă de această dată a fost localitatea Vadu Crișului, o zonă într-adevăr deosebită, situată la îmbrățișarea munților Pădurea Craiului cu Depresiunea Vadului, unde am avut ocazia de a ne conecta cu natura din împrejurimi, putând astfel mulțumi bunului Dumnezeu pentru acest timp binecuvântat de meditație și de relaxare.
Primul moment din cadrul retragerii a fost o masă rotundă, la ceas de seară, de împărtășiri și cunoaștere reciprocă. Astfel, seminariștii din anul I au dezvăluit motivația care i-a împins să înceapă acest parcurs de urmare a lui Dumnezeu pe calea preoției, iar seminariștii din anii mai mari au pus pe tapet experiențele și provocările trăite, evocând felul în care a lucrat Dumnezeu în viața lor de-a lungul anilor, dar mai ales de când sunt seminariști. La rândul lor, formatorii au relatat momente fericite din viața preoțească și cum Sfântul Altar este sursa spirituală necesară pentru a continua să propovăduiască mereu Cuvântul lui Dumnezeu.
A doua zi de dimineață, după celebrarea Sfintei Liturghii, comunitatea a pornit într-o drumeție pe munte, prima oprire fiind la peștera Vadu Crișului, unde am avut parte de un tur ghidat. La ieșirea din peșteră am vizitat spectaculoasa cascadă Vadu Crișului și, desigur, Defileul Crișului. Cuvintele Sfântului Francisc, Lăudat să fii, Domnul meu, pentru sora apă care-i foarte folositoare și foarte umilă, prețioasă și castă, au tresărit pe buzele noastre, văzând frumusețea peisajelor.
Ajungând la apusul soarelui, am celebrat slujba Vecerniei în Capela Parohiei Vadu Crișului, iar după meditația de seară ținută de părintele rector, părintele paroh Vasile Țânțaș a încurajat tinerii studenți, împărtășind o mărturie vocațională, precum și experiențe trăite în comunitatea din Vadu Crișului pe care o păstorește de 19 ani. Au fost momente pline de emoție și foarte benefice din punct de vedere pastoral, cât și vocațional.
Unul dintre principalele momente a constat în comemorarea arestării Fericiților Episcopi Martiri la Sfânta Liturghie de duminică, pe care am celebrat-o împreună cu credincioșii din Vadu Crișului, amintindu-ne de întunecata lună octombrie a anului 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost trecută în ilegalitate de către regimul comunist, iar această tristă aducere aminte a accentuat sentimentul de recunoștință și totodată de speranță, față de martiriul Fericiților.
În cadrul cuvântului de învățătură, părintele rector a amintit modul în care fiecare episcop a fost încarcerat și felul în care au răspuns la amenințările Securității din vremea aceea, evocând totodată exemplul de urmat al fiecăruia în parte.
Celebrarea liturgică de comemorare a celor 75 de ani de la oprimantul eveniment al istoriei Bisericii noastre a primit o însemnătate deosebită prin prezența relicvelor Fericiților Iuliu Hosu, Ioan Bălan, Vasile Aftenie și Valeriu Traian Frențiu, aflate în tezaurul spiritual al seminarului, precum și a icoanei Fericiților Episcopi Martiri, care au fost aduse la Vadu Crișului pentru a fi venerate.
Aceste zile binecuvântate au reprezentat pentru întreaga familie a Seminarului nostru momente de har și împărtășire, cunoaștere și încurajare, speranță și zidire sufletească, lucruri necesare în drumul vocațional de pregătire pentru Sfânta Taină a Preoției. Ruperea de cotidian și retragerea într-un loc muntos ne-au apropiat mai mult de felul în care Isus se retrăgea cu ucenicii pentru rugăciune și meditație.
Mulțumim pe această cale întregii comunități parohiale din Vadu Crișului, familiilor care s-au preocupat și ne-au asigurat hrana în aceste zile și, în mod special, părintelui paroh pentru căldura și bucuria cu care ne-a primit.
Lăudaţi şi binecuvântaţi pe Domnul meu, mulţumiţi-I şi slujiţi-L cu cea mai mare umilinţă. (Sfântul Francisc de Assisi – Cântecul creaturilor).
Sergiu LĂPĂDUȘ – Luca BRÎNDUȘE
studenți teologi Anul II
Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” Oradea
Sursa: egco.ro