În după-amiaza zilei de 7 martie 2024, începând cu ora 18.30, în Catedrala Greco-Catolică ,,Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj a avut loc un recital pentru vioară, susținut de violonistul Florin Paul. Recitalul a făcut parte din programul cultural şi spiritual, organizat de Episcopia Greco-Catolică de Lugoj în memoria episcopului Alexandru Mesian, la un an de la trecerea la cele veșnice.
Violonistul a propus spre audiție patru lucrări pentru vioară solo: Partita nr. 2 în Re minor de Johann Sebastian Bach, Sonata nr. 2 de Eugène Ysaÿe, Partita nr. 3 în Mi major de Johann Sebastian Bach şi Sonata nr. 3 (Baladă dedicată lui George Enescu) de Eugène Ysaÿe. Momentele muzicale au fost intercalate cu prezentări privind principalele etape din cariera artistului, care au fost făcute de d-na prof. Simona Avram.
La final, preasfințitul Ioan a adresat câteva cuvinte de mulţumire – atât în nume personal cât şi din partea preacucernicilor preoţi şi a credincioşilor – maestrului Florin Paul și d-nei prof. Simona Avram care a avut inițiativa și a facilitat această seară de suflet în catedrală.
«Aşa cum noi preoţii cu darul lui Dumnezeu, mai ales prin Taina Spovedaniei „limpezim sufletele”, şi dumneavoastră aţi limpezit azi sufletele dar aţi făcut şi mai mult că le-aţi hrănit, le-aţi luminat şi le-aţi vindecat» a spus ierarhul.
În semn de recunoştinţă episcopul i-a oferit artistului albumul: Pictura Catedralei Române Unite din Lugoj, ediţia a III-a.
Artistul Florin Paul a mai susţinut în catedrala lugojeană un concert integral cu lucrări de Bach în anul 1991, în prezenţa arhiepiscopului Ioan Ploscaru de pie memorie.
* * *
Florin Paul este unul dintre cei mai premiați violoniști români, în prezent concertmaistru la NDR Elbphilharmonie Orchester din Hamburg; este de ani buni şi Cetățean de Onoare al orașului Lugoj. A avut o remarcabilă carieră solistică şi concertistică în Europa şi în America în ultimii 40 de ani.
S-a născut la Lugoj la 21 ianuarie 1958. A început studiul pianului și al viorii – alegând cu ajutorul tatălui său vioara ca instrument pentru exprimarea talentului. Primele lecții importante în aprofundarea studiului viorii le-a făcut cu celebrul profesor Iosif Willer.
Tânărul violonist Florin Paul obținuse, la vârsta de 11 ani, premiul I la un concurs național, iar la 13 ani fost selectat într-o orchestră de tineret pentru o tabără în S.U.A.
Studiile muzicale au fost continuate la Liceul „Ion Vidu” din Timișoara cu profesorul Ilie Lina și apoi la Liceul nr .1 din București Elisabeta Tomescu – Ciomu. Continuarea studiilor în perioada universitară la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, cu binecunoscutul profesor Ştefan Gheorghiu i-au deschis posibilitatea de a participa la concursuri internaționale l-a care s-a remarcat. A început să concerteze în ţară alături de orchestrele filarmonice din Bucureşti, Timişoara şi orchestra Radioteleviziunii, având deja un repertoriu bogat.
Anul 1979 i-a prilejuit participarea la concursul de la Marken – Kirchen (RDG) şi obţinerea premiului I, precum şi participarea la cea de-a 25-a ediţie a concursului Paganini de la Genova, unde a obţinut prestigiosul premiu I, iar ziarele genoveze l-au numit „il Paganini del Rumeno”. Paralel a început să concerteze în ţară alături de orchestrele filarmonice din Bucureşti, Timişoara şi orchestra Radioteleviziunii, având deja un repertoriu bogat.
În anul 1982, Florin Paul a părăsit România, stabilindu-se în Republica Federală Germania. În acelaşi an a fost laureat al Concursului „Spohr”. În anul 1984 a obţinut Premiul I la Concursul „Tibor Varga” de la Sion (Elveţia), iar în 1985 Premiul „Yehudi Menuhin” la Paris. Fiind stabilit în Germania a continuat aprofundarea studiului și completarea formării artistice, studiind cu profesorul Wolgang Marschner la Freiburgh și cu marele violonist Henryk Szeryng în cadrul Academiei J.S.Bach din Stuttgart. Cu maestrul Szeryng Florin a avut onoarea să cânte public în anul 1998 la Stuttgart, dublul concert pentru vioară de J.S.Bach. În Germania a ocupat succesiv posturi de concert-maestru la Filarmonica din Munchen aflată atunci sub bagheta maestrului Sergiu Celibidache în anul 1983 și apoi concert-maestru al Filarmonicii din Stuttgart.
Florin Paul este recunoscut ca un experimentat și asiduu interpret al unor lucrări pentru vioară ale lui J.S. Bach. Ca specialist al interpretării acestor opus-uri a realizat două CD-uri cu sonatele și partitele de J.S. Bach, înregistrări ce sunt recunoscute ca unele de referință. A avut o bogată activitate concertistică din anul 1984: numeroase apariții radio și înregistrări CD ale unor interpretări solistice cu orchestre simfonice și de cameră din Paris, Nisa, Berlin, Riga, Hamburg, Munchen, Stuttgart, Tokio și festivalul de la Macao. A făcut parte în mulți ani din orchestra festivalului de la Lucerna dirijat de Claudio Abado.
Fiind un muzician cu o vastă experiență în muzica de cameră a cântat și înregistrat atât partitele și sonatele de Johann Sebastian Bach dar și sonatele de Eugene Ysaye , un CD numit „Omagiu lui Joachim” cu lucrări de Johaness Brahms, Robert Schumannn și Joseph Joachim.
Florin Paul a predat ca profesor invitat la Academia de muzică din Gothenburg, a susținut masterclass-uri la București, Modena și Tokyo.
A consemnat: Raimondo-Mario Rupp[1]
[1] Mulţumim d-nei prof. Simona Avram pentru materialul biografic al artistului Florin Paul pe care ni l-a pus la dispoziţie.
Sursa: episcopialugoj.ro