În Duminica a IV-a după Rusalii, a Vindecării slugii sutașului, 5 iulie 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii. Prima dintre acestea a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV, iar cea de-a doua a fost celebrată începând cu ora 10:00 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de Maria TV și online de Radio Blaj TV.

Preasfinția Sa Claudiu a făcut referire la discursul despre credință prezent în Evanghelia din Duminica a IV-a după Rusalii, discurs care trebuie să animeze viețile sfinților și a fiecăruia dintre noi. Ca și creștini, a spus Preasfinția Sa, trebuie să trăim această realitate a credinței în mod concret. Privind la sutașul de astăzi, nu putem să nu ne aducem aminte de noi, care suntem la fel ca el, veniți la Cristos prin credință.

Citind pericopa evanghelică de astăzi vedem că nu este suficient să fim în acte creștini, sau să provenim dintr-o familie de creștini. Nu avem un „atestat de viață veșnică” dacă suntem creștini botezați. Dacă vrem să fim moștenitori și fii cu adevărat trebuie să trăim în fiecare zi această relație concretă și personală cu Dumnezeu. Cine este Dumnezeu pentru noi? Este un Tată iubitor care nu așteaptă nimic altceva decât iubirea noastră, dar în același timp ne lasă libertatea de a merge înspre El sau nu.

Isus se minunează de credința sutașului, care prin credință împlinește vindecarea slugii sale. Se minunează de credința și de necredința noastră. Dacă nu vom merge pe urmele sutașului, pe calea credinței clipă de clipă, totul va rămâne exterior.

Răspunsul Maicii Sfinte “fie mie după cuvântul Tău” să fie răspunsul nostru în fiecare clipă, iarDumnezeu, cu siguranță, ne va spune “fie ție dupa credința ta”. Doar în acest fel vom deveni fii ai lui Dumnezeu și ai Maicii Sfinte.

Despre planurile lui Dumnezeu și modul în care El vede lucrurile a vorbit Preasfinția Sa Cristian. Evanghelia duminicii ne confirmă că Dumnezeu vede lucrurile în mod diferit de față de noi, a spus Episcopul Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, prin faptul că mântuirea nu este rezervată doar celor care se cred pioși și rugători. Sutașul, chiar dacă era un păgân, se apropie de Isus cu umilință, conștiință sinceră și încredere, cerându-I să-i vindece slujitorul bolnav. În Evanghelia de astăzi vedem că pentru Mântuitorul ceea ce contează sunt atitudinile și faptele noastre. Isus se minunează în fața conștiinței sincere și curate a sutașului: “Nici în Israel nu am văzut atâta credință”. Aceasta este cheia, a continuat Preasfinția Sa, de intrare în noua Împărăție. Nu mai este apartenența exclusivă la poporul lui Israel, ci apartenența la noul popor al lui Israel, adică Biserica, în care credincioșii săvârșesc fapte bune.

Îndemnul Preasfinției Sale este de a urma exemplul sutașului și în felul acesta să îi vedem în cei de lângă noi pe frații noștri. Apartenența la Biserică ne oferă toate instrumentele pentru a ne mântui. Dumnezeu ne oferă totul, dar rămâne la alegerea noastră.

Biroul Arhieparhial de Presă