În perioada 17-19 februarie 2022, în Aula Paul VI din Vatican, se desfășoară lucrările simpozionului Pentru o teologie fundamentală a preoției, organizat de Congregația pentru Episcopi și de Centrul de Cercetare și Antropologie a Vocațiilor. Vor fi prezenți cardinali, episcopi, preoți, persoane consacrate și laici din întreaga lume. Din partea Eparhiei greco-catolice de Oradea, este prezentă o delegație de 20 de persoane formată din preoți, profesori și laici din cadrul Facultății de Teologie, Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” și a altor domenii de activitate ale eparhiei, în frunte cu păstorul ei, Preasfinția Sa Virgil Bercea.

În discursul introductiv, Papa Francisc a evidențiat faptul că „apropierea de Dumnezeu, de episcop, de ceilalți preoți și de popor sunt cele patru atitudini care dau soliditate persoanei preotului”.

„Nu discursuri interminabile și teorii despre ceea ce ar trebui să fie teologia preoției, ci cele patru apropierii și vecinătăți (de Dumnezeu, de episcop, între preoți și cu poporul) pot ajuta în mod practic, concret și cu speranță în revitalizarea darului și a fecundității care ne-au fost promise, nouă preoților… Mai mult decât de rețete și teorii, preotul are nevoie de instrumente concrete cu care să înfrunte ministerul său, misiunea sa și întreaga sa viață cotidiană. Nu există nici o teorie aici – vorbesc de ceea ce am trăit” a mai spus pontiful, în omilia sa introductivă.

Sesiuni conduse de prefecții Dicasterelor

Sesiunile de dimineață și de după-amiază ale celor trei zile de simpozion vor fi conduse de prefecții Dicasterelor Curiei Romane. În ordine: cardinalul Quellet și prefectul Congregației pentru Cler, monseniorul You Heung-Sik (joi 17 februarie); prefectul Congregației pentru Cultul divin și disciplina Sacramentelor, monseniorul Arthur Roche și prefectul Congregației pentru Educația catolică, cardinalul Giuseppe Versaldi (vineri 18 februarie); arhivistul și bibliotecarul Sfintei Biserici Romane, cardinalul José Tolentino de Mendonça și prefectul Dicasterului pentru laici, familii și viață, cardinalul Kevin Joseph Farrell (sâmbătă 19 februarie).

Sâmbătă dimineața va avea loc, în Bazilica San Pietro din Vatican, o liturghie cu toți participanții, prezidată de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin.

Biroul de Presă


Sursa: egco.ro