„Vasile Lucaciu a fost omul timpului său, și-a asumat riscuri, a fost un luptător… Mă bucur că astăzi este revendicat de toți. El este erou al națiunii române”, a afirmat PS Vasile Bizău în deschiderea simpozionului „Vasile Lucaciu – erou al națiunii române”, care s-a desfășurat sâmbătă, 9 aprilie 2022 la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prin directa implicare a conducerii bibliotecii, precum și a Asociației AGRU Maramureș.

Ziua s-a deschis cu Sfânta Liturghie și rugăciunea Parastasului în memoria lui Vasile Lucaciu, celebrate la biserica „Sfântu Anton” din Baia Mare. „Felicit Asociația Generală a Românilor Uniți din Maramureș, că a anticipat puțin, cu acest simpozion, evenimentele dedicate părintelui Vasile Lucaciu pe care Episcopia noastă le va desfășura în toamnă, mai aproape de aniversarea centenarului morții lui”, a afirmat PS Vasile.

„Am spus un Da categoric atunci când domnul Tătăran și domnul Costin mi-au propus organizarea acestui simpozion și nici nu se putea altfel pentru că un răspuns negativ l-aș fi simțit ca o ofesă adusă lui Vasile Lucaciu și Bisericii Greco-Catolice, a afirmat doamna Janeta Ciocan.

Doamnul Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, moderatorul simpozionului, a explicat cum astăzi dacă vorbim despre Vasile Lucaciu înseamnă a îndrepta lucruri și modul în care atât sătmărenii cât și mamamureșenii își asumă figura Leului din Șișești, născut la Apa, în Satu Mare și care și-a lăsat opera mâinilor la Șișești, în Maramureș. „Este o concurență foarte loială între cine l-a iubit mai mult pe Lucaciu”, a afirmat dl. Ardelean.

La această afirmație, în cadrul evenimentului i-a răspuns foarte prompt Dr. Viorel Câmpean (Biblioteca Județeană Satu Mare), care a afirmat: „Cea care l-a iubit cel mai mult pe Vasile Lucaciu a fost soția lui, Paulina Şerbac, originară din Potău (Satu Mare)”. Pentru Paulina, care i-a dăruit 6 copii lui Vasile Lucaciu, întreaga viață alături de marele erou a fost presărată cu suferință și a încercat să-l ajute în drumul lui de a-și dedica viața națiunii până când o boala a pus-o la pat și i-a adus moartea, în 1911. „Fac această aducere în lumină a figurii soției lui Lucaciu pentru că prea am impresia că soțiile marilor personalități rămân în umbră”, a afirmat dr. Câmpean, citând apoi din discursurile rostite la dureroasa înmormântare a preotesei Paulina Lucaciu.

Doamna prof. Lucia Pop (Muzeul Județean de Arheologie și Istorie Baia Mare) a vorbit despre modul în care a fost perceput pr. Vasile Lucaciu în timpul vieții sale și despre nenumăratele încerceri de a-i păstra memoria și a-i ridica o satuie încă din 1926 (la 4 ani de la moartea sa), încercări care s-au concretizat în 1936, când i-a fost închinată prima statuie la Satu Mare.

Jurnalistul Gheorghe Pârja a adus în lumină cartea „Constantin Lucaciu – o figură istorică necunoscută”, despre care istoriografia spune ca a fost fratele lui Vasile Lucaciu, un personaj extraordinar, preot greco-catolic de o inteligență asemănătoare cu a Leului din Șișești. Iar cartea scrisă de părintele Constantin Lucaciu, „Biserica, Școala și Armata”, după 100 de ani de la apariție, „este de o prospețime și de o documentare extraordinară, în propunerile pe care le face”, a afirmat jurnalistul.

Col. Voicu Șighet a vorbit despre parcursul pe care l-a făcut legea 77/2022,  pentru declararea lui Vasile Lucaciu „Erou al Națiunii Române”, lege publicată în monitorul oficial pe 5 aprilie 2022. „A fost surprinzătoare rapiditatea cu care a trecut legea”, a afirmat col. Voicu Șighet.

Prof. Lucian Miclăuș a adus în lumină un aspect foarte important legat de localitatea sa natală, Pomi și momentul în care această localitate i-a dăruit lui Lucaciu, în 1903, Vestea Bună, Biblia. A explicat de asemenea modul în care a fost ales numele liceului „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, cu unanimitate de voturi, cu 32 de ani în urmă, la 60 de ani de la înființare. „Iar Vasile Lucaciu e contemporan cu noi, a afirmat dl Miclăuș, întrucât este serbat în fiecare an prin fel de fel de activități în școală, sesiuni de comunicări și lecții cu explicații la clasă”.

Discursul lui Vasile Lucaciu în Parlamentul de la Budapesta  este „cea mai bună lecție de oratorie care există în România. Vasile Lucaciu, prin modul în care își construiește toate argumentele în acea cuvântare de 4 ore și 15 minute, întrece orice în materie de retorică”, a afirmat domnul director Teodor Ardelean la finalul simpozionului, explicând cum acest erou al națiunii este printre puținii politicieni care au vorbit de la tribuna Parlamentului.

Biroul eparhial de presă