Duminică, 6 septembrie 2020, parohia greco-catolică maghiară „Nașterea Maicii Domnului” din Porumbești a avut bucuria de a-l primi în vizită pastorală pe Preasfințitul Vasile Bizău, cu ocazia hramului sărbătorit anticipat. Sărbătoarea a fost dublă pentru comunitatea de aici, întrucât, în cadrul celebrării Sfintei Liturghii, Ierarhul a ridicat la treapta preoției pe diaconul Simon Istvan Miklos.

„Avem astăzi o frumoasă sărbătoare: sărbătorea duminicii care ne aduce și acest dar ceresc, al puterii Spiritului Sfânt care se revarsă asupra preoților, asupra candidaților la preoție. Astăzi avem acest eveniment bucuros în cadrul unei comunități și a Bisericii: hirotonirea unui nou preot” a afirmat Preasfințitul Vasile în debutul cuvântului de învățătură. Și a continuat explicând astfel taina preoției: „Este un dar al lui Dumnezeu. Așa trebuie să privim taina preoției: ca un dar care vine de sus”. Cât despre ce înseamnă a fi preot și ce misiune are un preot, Episcopul a explicat că aceasta este cel care îl face întotdeauna prezent pe Hristos în mijlocul comunității pe care o păstorește: „Preotul este luat dintre oameni și este pus pentru oameni în cele ce sunt ale lui Dumnezeu. Nu este delegat de comunitate, ci, în numele lui Hristos, îl face prezent pe Hristos. În numele lui Hristos predică Evanghelia și învățătura Lui și în persoana preotului, Hristos este prezent în toate timpurile, și astăzi, în mijlocul nostru. Mandatul pe care Isus îl dă apostolilor săi, de a merge în toată lumea să predice evanghelia, să vindece orice boală și neputință în popor, să însoțească fiecare suflet și fiecare comunitate se actualizează până astăzi”.

Vorbind despre Parabola invitaților la nuntă (Mt 22, 1-14), în care s-a pus problema dacă un invitat este îmbrăcat conform evenimentului, Preasfințitul Vasile a explicat ce tip de haină trebuie să îmbrace un creștin, vestitor al Evangheliei: „Să ne păstrăm haina curată, să ne păstrăm sufletul curat, să creăm comuniune în jurul nostru și să ne dăruim semenilor noștri, pentru că în felul acesta, haina va rămâne mereu semnul distinctiv al nostru, al creștinilor. Haina noastră este iubirea arătată lui Dumnezeu și semenilor, haina noastră sunt virtuțile, haina noastră este omenia, haina noastră este bucuria de a răspunde chemării lui Dumnezeu…”.

„Îi cerem în mod deosebit Tatălui Ceresc să reverse puterea harului Spiritului Sfânt peste noul preot, ca să fie mereu un mesager al Lui, să invite la bucurie, să invite la convertire, să invite la unitate, să invite la viața veșnică. Amin!” –  sunt cuvintele cu care Preasfințitul Vasile și-a încheiat omilia rostită în cadrul sărbătorii.

Părintele paroh Harangazó Iosif a felicitat noul preot, pe care l-a caracterizat ca fiind „foarte bun”, fapt pe care l-a observat în anul în care a slujit ca diacon în parohie. A mulțumit Preasfințitului Vasile pentru prezență și tuturor celor care au luat parte la sărbătoare: părintele protopop Simon Cornel, preoți din parohiile înconjurătoare, persoane consacrate și credincioși din parohie și împrejurimi.

Parcursul academic al noului preot:

Părintele Simon Istvan Miklos s-a născut la data de 14 aprilie 1991 în localitatea Cidreag, județul Satu Mare, într-o familie greco-catolică activă. Școala generală a urmat-o în localitatea natală între anii 1998-2006. În 2010 este absolvent al Grupului Școlar Teologic Romano-Catolic ,,Ham Janos” din Satu Mare,  profilul umano-teologic. După  susținerea  examenului de Bacalaureat, se înscrie la Institutul Teologic Greco-Catolic ,,Szent Atanaz” din Nyiregyhaza, Ungaria, pe care îl absolvă în anul 2015. După patru ani este trimis la Budapesta, la Universitatea Catolică Pazmany Peter, unde își încheie studiile în anul 2018.

După 8 ani de studii teologice, se întoarce în țară unde ocupă funcția de profesor de religie greco-catolică în satele Cidreag și Porumbești. Tânărul  Simon Istvan Miklos alege în deplină libertate calea slujirii preoțești în stare celibatară.

Este hirotonit diacon pe data de 6 octombrie 2019 la Livada.

Atotputernicul Dumnezeu să-i dăruiască preoție sfântă și rodnică!

Biroul eparhial de presă

Știre preluată de pe episcopiamm.ro