Recunoștință Papei Paul al VI-lea și Cardinalului român unit Iuliu Hossu, cu ocazia canonizării a 7 Fericiți ai Bisericii Catolice, la Roma

Duminică, 14 octombrie 2018, Sfântul Părinte Francisc a celebrat Sfânta Liturghie pe esplanada Bazilicii San Pietro și ceremonia canonizării a șapte Fericiți, printre care și Papa Paul al VI-lea.

În contextul Anului centenar al Unirii românilor, și, la nivelul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, an consacrat Episcopului Iuliu Hossu, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-a aflat la Roma, unde a luat parte la acest important eveniment al Bisericii Catolice, „în semn de recunoștință față de Suveranul Pontif care i-a oferit Episcopului Iuliu Hossu titlul de Cardinal” și, totodată, „ca recunoștință pentru modelul exemplar al trăirii credinței de către Cardinalul Iuliu Hossu, și păstrarea fidelității credinței, în pofida tuturor ofertelor ispititoare și a suferințelor îndurate, rămânând perseverent pe acest drum spiritual pană la sfârșitul vieții. Chiar și atunci când i s-a propus să plece la Roma pentru a primi titlul de Cardinal a preferat să rămână alături de credincioșii săi până la moarte” – cum a explicat la pornirea spre Roma.

Este cunoscut faptul că, la 28 aprilie 1969, Papa Paul al VI-lea – acum Sfântul Papă Paul al VI-lea -, l-a promovat Cardinal in pectore pe Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care a devenit primul Cardinal al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică și al națiunii române. Decizia a fost făcută publică la Vatican în 5 martie 1973 (după trecerea la Domnul, de la 28 mai 1970, a Cardinalului Iuliu Hossu), prin cuvintele: „Alegerea noastră s-a oprit asupra unui alt distins slujitor al Bisericii, cu înalte merite pentru fidelitatea sa și pentru îndelungatele suferințe și privațiuni cauzate de aceasta; simbol și reprezentant al fidelității multor Episcopi, preoți, călugări, călugărițe și credincioși ai Bisericii Române de rit bizantin: veneratul Frate Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla” (Papa Paul al VI-lea, Consistoriul din 5 martie 1973, Vatican).

Într-o corespondență de la Roma, Preasfinția Sa Florentin a împărtășit câteva impresii: „Peste 650 de Episcopi au participat duminică, în Piața San Pietro din Roma, la Sfânta Liturghie și canonizarea Papei Paul al VI-lea și a altor șase Fericiți ai Bisericii. Am luat parte la celebrare împreună cu PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. A fost o Liturghie solemnă, foarte frumoasă; impresionant momentul în care s-au făcut lecturile în diferite limbi – s-a citit Evanghelia atât în limba latină, cât și în limba greacă, tocmai pentru că Papa Paul al VI-lea era un mare ecumenist. El este cel în timpul căruia s-au retras anatemele între cele două mari Biserici, Catolică și Ortodoxă, și a rămas, în memoria acestui act, o placă comemorativă chiar la intrarea în Bazilica San Pietro, și care spune că au fost retrase anatemele din sec. al XI-lea prin îmbrățișarea Papei Paul al VI-lea și a Arhiepiscopului Athenagoras.”

„De asemenea, la momentul rugăciunii credincioșilor s-au rostit rugăciuni în limbile chineză, germană, franceză, engleză, și în diferite limbi ale lumii, ceea ce ilustrează foarte frumos catolicitatea Bisericii noastre. Au fost și o serie de prezențe oficiale, prinți, prințese, președinți de stat; de asemenea, Piața San Pietro era arhiplină, până către Via della Conciliazione, era plin cu pelerini care au venit din diferite zone ale lumii pentru a lua parte la acest moment. M-am bucurat mult la final, când am avut ocazia să dau mâna cu Sfântul Părinte Francisc, să sărut inelul lui Petru și să îi spun că sunt din România și că îl așteptăm să vină în vizită în țara noastră, că ne-am bucurat pentru tot ceea ce ne-a spus și ne-am bucurat că suntem catolici. După celebrare, am făcut o rugăciune la mormântul Sf. Papă Ioan al XXIII-lea și desigur, la mormântul Sf. Papă Ioan Paul al II-lea. Nu puteam să plec din Bazilica San Pietro fără să sărut locul unde am fost hirotonit și să nu aduc o rugăciune la cel care m-a hirotonit, Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, rugându-l în continuare și pentru Eparhia noastră, și pentru misiunea episcopală pe care mi-a conferit-o prin impunerea mâinilor. Amin.”

Mai multe imagini aici.