Sfânta Liturghie arhierească și Slujba Parastasului, la Cluj-Napoca, în memoria Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, la un an de la trecerea sa în Casa Tatălui ceresc

La 6 ianuarie 2022, Sărbătoarea Botezului Domnului, în prezența Preasfinției Sale Claudiu Lucian Pop, Episcopul de Cluj-Gherla, a membrilor Postulaturii și ai Tribunalului noii Cauze, a avut loc deschiderea oficială, la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, a Cauzei de beatificare și canonizare a Servei lui Dumnezeu, Sora Maria Sofia, din Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD). Momentul solemn s-a desfășurat la Sanctuarul Arhiepiscopal închinat Maicii Domnului, din cadrul Mănăstirii Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca, fiind de față și surori din comunitățile clujene ale CMD.

În Duminica după Botezul Domnului, 9 ianuarie 2022, zi a Învierii și a începutului propovăduirii de către Isus a „apropierii Împărăției Cerurilor”, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești și a Slujbei Parastasului, amintirea vie a Preasfințitului Părinte Florentin Crihălmeanu a reunit în profundă trăire spirituală și înălțătoare rugăciune, la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, sute de credincioși din toate sferele societății civile, persoane consacrate din Congregația Surorilor Maicii Domnului, din Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, din alte ordine și congregații de viață consacrată, preoți, diaconi, subdiaconi, studenți teologi și doi Ierarhi ai Bisericii Române Unite: Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, și Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Preasfinția Sa Cristian a participat la eveniment în calitate de delegat și purtător al mesajului Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major, mesaj citit în fața Episcopului și a credincioșilor Eparhiei de Cluj-Gherla, prin care Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România și-a exprimat comuniunea deplină spirituală la un an de la trecerea Preasfinției Sale Florentin în Casa Tatălui ceresc. Sfânta Liturghie arhierească și Parastasul pentru PS Florentin au fost celebrate în Capela „Sf. Iosif” de la demisolul Catedralei, răspunsurile liturgice fiind date de credincioși ai parohiei „Andrei Mureșanu”, cărora li s-au alăturat și clerici. Între preoții concelebranți s-au aflat: pr. Marius Cerghizan, Vicar general, pr. Cristian-Arinel Sabău, protopop de Cluj, pr. Mircea Marțian, pr. Daniel Avram, pr. Cristian David, pr. Adrian Avram, pr. Marcelin Rotaru.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit Preasfinției Sale Cristian că a venit de la Blaj, „nu doar ca prieten al Eparhiei de Cluj-Gherla, ci și ca delegat al Preafericitului Lucian” și, totodată, a mulțumit Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan pentru comuniunea de care l-a asigurat și telefonic, în ziua de 8 ianuarie 2022: „ne-a asigurat de apropierea și de rugăciunea Preafericirii Sale pentru Episcopia de Cluj-Gherla, pentru noi toți”. Reamintind evenimentul care în urmă cu un an a îndurerat Biserica și nenumărați oameni, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „a fost un moment de încercare profundă, un șoc, a fost ca un fulger în cer senin, vestea trecerii la Domnul a confratelui nostru”. Dar, a invitat ca despărțirii neașteptate de Preasfințitul Florentin să îi fie găsit „un sens în Sfânta Scriptură, în experiența Bisericii Catolice”. A pus întrebarea: „Cum putem integra suferința, durerea sau chiar moartea, fără ajutorul Bunului Dumnezeu?” Și a chemat la a găsi sensul oricărei încercări, suferințe și chiar al morții „în lectura pe care Biserica ne-o dă cu privire la existența noastră. Dacă nu citim la lumina Cerului, totul este absurd și fără sens.” A adăugat: „Chiar dacă citim la lumina Cerului, chiar dacă suntem creștini și trăim în Biserică, chiar și atunci nu este ușor, fiindcă există o latură umană care își spune cuvântul, și, chiar dacă știm că Preasfințitul Florentin nu a murit, ci a trecut în adevărata viață, chiar dacă știm că a trecut dintr-o lume marcată de durere, suferință, plâns, într-una în care nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci este fericire fără sfârșit, chiar și atunci avem nevoie de timp”, timp pentru a asimila noua realitate, pentru a putea merge înainte. A reamintit „noul început” la care invită lecturile evanghelice din cadrul celebrărilor de început de an, prin care, „cu adevărat, lumina lui Cristos va lumina viața noastră și va alunga umbra morții”.

În perspectiva mesajului evanghelic al Duminicii „după Botezul Domnului” (Mt 4, 12-17), Preasfinția Sa Claudiu a încurajat credincioșii, insistând asupra prezenței iubirii lui Dumnezeu în fiecare clipă în viața fiecărui om. A pus întrebarea: „Suntem dispuși să facem voia lui Dumnezeu? Suntem dispuși să acceptăm voia lui Dumnezeu dincolo de voința noastră? Fiindcă, dacă e așa, ne spune credința noastră și Biserica: viața noastră este o clipă care trece și după care vom deschide ochii înspre viața cea adevărată. Și atunci înțelegem că totul e relativ pe acest pământ, chiar și durerea noastră, ca și bucuriile noastre. Dar, oricât de mari sunt suferințele noastre, știm că se vor încheia, fiindcă nu suntem făcuți pentru suferință, ci pentru bucurie și viața veșnică.” A dat exemplul Fericiților Episcopi martiri, care și-au păstrat bucuria chiar fiind în închisori, „nu pentru că iubeau suferința, ci fiindcă știau că trec prin această lume în adevărata viață”. A continuat: „Aceasta este experiența creștinilor de peste două mii de ani. Creștinii intrau la Colosseum cântând, știind că în câteva clipe vor fi omorâți, fiindcă ei știau că intră în adevărata Țară făgăduită, în adevăratul Ierusalim. Cu toții ne pregătim pentru acest lucru de care trebuie să fim conștienți, fără să ne fie frică. Oricând se poate întâmpla (și moartea noastră) dar în iubirea lui Dumnezeu, înconjurați de iubirea lui Dumnezeu, și atunci, știm că nimic nu ne poate scoate din iubirea lui Dumnezeu: nici încercările, nici suferințele, nici bolile, nici chiar moartea.” De aceea, a explicat Ierarhul, înmormântarea, parastasul, sunt oficii care „se celebrează”, „de aceea, în viața noastră spirituală, în rugăciunea Bisericii, putem integra și momentele de moarte, de suferință, fiindcă Dumnezeu ne dăruiește adevărata libertate”.

Acest adevăr, a atras atenția, se regăsește și în evanghelia zilei, a duminicii: „Isus ne aduce aminte că Împărăția Cerurilor nu mai e ceva îndepărtat, ci este deja prezentă, se află în mijlocul nostru, a venit! Și, de aceea timpul prezent este atât de important”. A amintit și mesajul transmis în ultimele zile ale vieții de către Preasfinția Sa Florentin, în care regretatul Episcop vorbea despre importanța timpului, și, a invitat, la fel cum făcea Preasfințitul Florentin în urmă cu un an, la trăirea în credință a timpului prezent, ca timp al mântuirii, al întâlnirii continue cu Dumnezeu. „De aceea”, a spus, „să ne rugăm pentru trecut, să cerem ajutor pentru viitor, dar să trăim în prezent, aici, acum. Să privim în jurul nostru, să vedem frați și surori, să vedem o mare familie și să vedem că Dumnezeu este prezent în această familie, și atunci, cu adevărat intrăm în spiritul mesajului Preasfințitului Florentin de a trăi timpul, de a nu lăsa să treacă timpul”. Preasfinția Sa Claudiu a încheiat mulțumind lui Dumnezeu pentru „darul prezenței Preasfințitului Florentin în viața Bisericii noastre, în mod special în viața Episcopiei de Cluj-Gherla”.

A urmat, la finalul programului de rugăciune și comemorare, proiectarea unui scurt film – omagiu și mulțumire adusă Preasfinției Sale Florentin din partea credincioșilor, mici și mari, pe care i-a păstorit cu dăruire. Montajul video „in memoriam”, realizat de tânăra Iulia Marțian, din parohia Andrei Mureșanu, a cuprins secvențe video și imagini din timpul episcopatului iubitului Ierarh, cu momente celebrative de la evenimente semnificative din viața Bisericii, dar și în mijlocul copiilor și al tinerilor, în clipe de relaxare și bucurie, imagini de la întâmplări simple, dar vii și de neuitat, din viața familiei extinse a Eparhiei de Cluj-Gherla.

Galerie imagini
Video