Duminică, 27 mai 2018, Biserica răsăriteană a sărbătorit Coborârea Spiritului Sfânt. Într-o parohie cu acest hram a ales PS Florentin Crihălmeanu să celebreze Liturghia de Rusalii, mai exact în parohia păstorită de pr. Ovidiu Lăpuște și pr. Mihai Kiss, din cartierul clujean Mănăștur. Episcopul a venit în timpul primei Liturghii, începută la 9.30, pentru a ține un cuvânt de învățătură, și a prezidat celebrarea celei de-a doua Liturghii, de la 11.30, în cadrul căreia cinci copii au primit Prima Împărtășanie.

După prima Liturghie, Episcopul a oferit două diplome omagiale, una curatoratului, iar cealaltă special primului curator, ing. Mihail Abrudean. Înainte de a doua Liturghie PS Florentin s-a întâlnit cu copiii sub crucea din fața bisericii, unde au avut un prim dialog și apoi s-au rugat împreună. De acolo au plecat într-o mică procesiune spre biserică. Dialogul Episcopului cu copiii a continuat la predică. Indicând spre flăcările din carton roșu atârnate la balconul bisericii, a amintit că limbile de foc „au coborât atunci așa cum am ascultat împreună în Faptele Apostolilor, asupra tuturor celor care erau de față, o unică limbă împărțită asupra fiecăruia dintre ei, unicul dar care din plinătate s-a oferit fiecăruia. Ce este acest dar al Spiritul Sfânt? Ne amintim că Isus, în timpul vieții Sale a promis apostolilor voi trimite vouă pe Mângâietorul, Spiritul Adevărului, care de la Tatăl purcede. Promisiunea lui Isus astăzi se împlinește asupra apostolilor. Este momentul în care oamenii nu îl vor mai vedea pe Isus – Isus este deja înălțat la ceruri – însă vor putea primi darul pe care Isus l-a promit de la Tatăl, darul pe care Isus l-a oferit Tatălui, darul Tatălui și al Fiului pentru noi, oamenii.”

Copiii au stat în primul rând în biserică. Profitând de prezența părinților lor în biserică, Episcopul a spus: „Este important și părinții să se pregătească, nu numai copilașii, pentru că ei îl vor aduce pe Cristos în familie. Este o flacără ce se aprinde acum în familie, o flacără ce arde de iubirea lui Cristos, și este important ca această flacără să poată lumina cu ajutorul Dvs, al familiei, al celor care i-au condus pe acești copii spre Biserică, împreună cu cei care le-au fost aproape la cateheză. Însă este importantă contribuția Dvs, familia ca școală a iubirii, școală a rugăciunii și școală a muncii pentru integrarea socială – este foarte important acest lucru. Copilașii aceștia astăzi se vor hrăni pentru întâia oară cu Trupul și Sângele lui Cristos. Este lumina lui Cristos care va coborî în sufletele lor.”

Înaintea recitării Crezului, copiii și-au înnoit în fața Episcopului promisiunile pe care la Botez le-au făcut nașii în numele lor. Astfel, după lepădările de Satana și afirmarea credinței, au spus într-un glas: „Îți mulțumesc, Dumnezeule, Părinte ceresc, din toată inima mea, că m-ai chemat pe mine la adevărata credință în Tine, în Fiul Tău Isus Cristos, în Spiritul Sfânt și Biserica Ta. Mărturisesc înaintea Ta, a Sfinților Îngeri, a tuturor aleșilor Tăi și înaintea acestei adunări: cred cu tărie și accept tot ce mă învață Sfânta Biserică Catolică, doresc să urmez învățăturile acestei Sfinte Biserici și să ascult de păstorii ei, să trăiesc ca un adevărat creștin catolic.” La momentul Împărtășaniei, cei cinci copii au fost primii ce s-au împărtășit. După Liturghie au avut o celebrare, din nou împreună cu Episcopul, celebrare ce a avut în centru pasajul cu înmulțirea minunată a pâinilor și a peștilor (Ioan 6,2-12).

La final, Episcopul le-a dat copiilor o diplomă-amintire și un mic cadou. A oferit apoi diplome omagiale preoților și unor colaboratori ai parohiei. Familiile au coborât la demisolul bisericii pentru un moment de agapă, PS Florentin alăturându-se lor timp de câteva minute.

Mai multe fotografii: aici