Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, în Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie 2020, a început la ora 08:45 și a fost celebrată  de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV.

Preasfinția Sa Cristian a vorbit celor prezenți în Catedrala Blajului și celor care au urmărit Sfânta Liturghie prin intermediul mijloacelor media, despre misiunea mântuitoare a lui Isus, despre lucrarea și prezența lui Dumnezeu în viața omenirii, dar care uneori au fost transmise și înțelese greșit de-a lungul secolelor.

Nu moartea pe cruce îl definește pe Isus Cristos, ci jertfa Lui pe acel lemn al rușinii trebuie interpretată prin prisma vieții Domnului și a misiunii primite de El de la Tatăl. De multe ori – a continuat Episcopul Auxiliar -, prin modul nostru de a-L concepe pe Dumnezeu ca pe un demiurg care are nevoie de sacrificii pentru a fi domolit, îi îndepărtăm pe cei care se apropie cu timiditate de credință.

În schimb, jertfa Fiului pe lemnul Crucii ne ajută să înțelegem iubirea Tatălui pentru toți fiii Lui, și totodată transformă acel lemn în binecuvântare, fiindcă Dumnezeu prin acea Jertfă a șters păcatul omenirii.

Sacrificiul pe Cruce al Domnului Isus aduce răscumpărare omenirii întregi din starea decăzută în care ajunsese din cauza neascultării. Motiv pentru care, sărbătoarea Înălțării Crucii ne invită să înțelegem că Jertfa Domnului este din iubire. Să înțelegem că acel lemn căruia ne închinăm și prin care îl adorăm pe Cel Jertfit, este de viață dătător.

În încheiere, Episcopul Cristian i-a îndemnat pe credincioși își poarte propriile cruci cu bucurie și cu încredere, învățând din răbdarea și iubirea Domnului Isus. Să ne lăsăm stropiți și noi de sângele și apa care au izvorât din coasta Domnului, acolo sub Crucea Lui, de unde vom primi tărie și ajutor.


Biroul Arhieparhial de Presă