Duminică 10 septembrie 2023, comunitatea română greco-catolică din Wiener Neustadt, Austria, și-a sărbătorit hramul, „Nașterea Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii români greco-catolici din Europa Occidentală. Alături de Preasfinția Sa, au concelebrat părinții Ioan Iulian Hotico și Felician Vladu, preoții comunității din Wiener Neustadt, pr. Ovidiu Ioan Pintea și pr. Traian Tămaș de la Viena, pr. Alexandru Dumitru Suciu de la Graz, pr. Petru Vladu, pr. Vasile Hotico și pr. Călin Dușe, din România. Dirijorul Bogdan Popescu a condus corul care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, cor format din credincioși din Wiener Neustadt și Viena, iar maestrul violonist Tudor Andrei a interpretat câteva pricesne în timpul Sfintei Împărtășanii și la finalul Sfintei Liturghii.

În cuvântul de învățătură despre Evanghelia sărbătorii (Lc. 10, 38-42; 11, 27-28), Episcopul Cristian a îndemnat credincioșii să urmeze pilda Mariei, sora Martei, care „partea cea bună și-a ales” luându-și timp pentru a-L asculta pe Dumnezeu: „Partea cea bună o putem alege cu toții fiind atenți la glasul lui Dumnezeu din inimile noastre, rezervându-ne timp pentru rugăciune, căutând glasul Domnului în Sf. Scripturi și încredințându-i lui Dumnezeu grijile noastre”.

Preasfințitul Cristian a transmis credincioșilor și preoților prezenți salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România și a mulțumit Bisericii locale, în mod special Eminenței Sale Cardinal Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena și Ordinarius pentru Bisericile Orientale din Austria, pentru tot sprijinul acordat credincioșilor români greco-catolici din Austria.

După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au participat la o agapă, unde credincioșii s-au bucurat de momentele de comuniune cu Episcopul Cristian, care a petrecut după-amiaza în mijlocul lor, ascultându-i și împărtășind cu ei momentele de sărbătoare. În dialog cu credincioșii s-a aflat și Mons. Franz Xaver Brandmayr, prepozit și paroh al Domului din oraș.

Sâmbătă 9 septembrie 2023, a avut loc prezentarea filmului documentar „Șapte martori pentru Mica Romă”. Documentarul regizat de Anca Berlogea-Boariu, prezintă viețile episcopilor greco-catolici români care în 2019 au fost beatificați de către Papa Francisc la Blaj și care au murit în închisoare, mărturisind credința cu prețul vieții.

Înaintea proiecției documentarului, Preasfinția Sa Cristian a vorbit celor prezenți despre importanța descoperirii comorilor umane ale istoriei Bisericii și despre cum acest film ne dezvăluie că credința noastră este o parte centrală a identității noastre. Ulterior, maestrul violonist Tudor Andrei i-a încântat pe participanți cu câteva balade românești, iar Domnul Sorin Farcaș, doctorand în istorie al Universității din Viena, a făcut o introducere în temă.

După vizionarea filmului, a fost organizată o agapă, unde participanții austrieci și români, emoționați de tragica istorie a Bisericii și de credința episcopilor uniți, au pus întrebări Preasfințitului Cristian, domnului Farcaș și preoților prezenți la eveniment. Pr. Vasile Hotico, originar din Maramureș, a oferit credincioșilor o mărturie despre experiența personală a tatălui său, Protopopul Vasile Hotico, mărturisitor al credinței în temnițele comuniste.

 

Pr. Felician Vladu