Sfânta Liturghie arhierească pentru studenți – comuniune cu Isus și unii cu alții
Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfințitul Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a reunit numeroși studenți, duminică, 17 ianuarie 2022, în capela „Sf. Iosif” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Mai mulți preoți implicați în pastorația tineretului s-au aflat la masa Sf. Altar, precum și preoți care slujesc în capela „Sf. Iosif”. Au diaconat, rugându-se în mai multe limbi, dc. Marius Cîmpean și dc. Ovidiu Marișca. Tânărul preot Vlad Pupăză s-a aflat la dispoziția studenților care au dorit să se spovedească. A fost cea de-a doua Sfântă Liturghie pentru studenți, de la înființarea, în decembrie 2021, a Misiunii pentru studenți LUX MUNDI în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla. Corul tânăr care a fost prezent la prima celebrare a oferit și de această dată răspunsurile liturgice, cu acompaniament la mai multe instrumente.
Meditând mesajul evanghelic al duminicii despre vindecarea celor zece leproși (Lc 17, 12-19), Preasfințitul Claudiu a explicat în cuvântul de învățătură modul în care ia naștere o relație vie, adevărată, cu Domnul și care conduce la o mai mare apropiere între cei ce se roagă. A arătat cum cel de-al zecelea dintre leproșii vindecați de Isus „a cerut, a primit și a înțeles că dincolo de dar este Cineva care dăruiește. Iar pe el nu îl interesează darul, ci îl interesează să intre în comuniune, să fie prieten cu Cel care poate orice”. La fel, a arătat, există și în prezent aceeași „nevoie de Dumnezeu”. „Când suntem atinși de lepra păcatului, care descompune viața noastră atunci când ne atinge, avem nevoie de Dumnezeu. Și de-a lungul Sfintei Liturghii noi ne rugăm, îi cerem lui Dumnezeu și nu există o rugăciune care să nu fie ascultată. Dar noi, din mila lui Dumnezeu, facem un pas în plus (față de leproșii care au fost vindecați). Fiindcă suntem aici să celebrăm Sfânta Liturghie, sau Euharistia”, care, în limba greacă, înseamnă „mulțumire”.
„Deci, cu alte cuvinte, noi suntem aici să îi spunem lui Isus că îi mulțumim pentru tot ceea ce a pus în viața noastră, pentru ce a vindecat în viața noastră, pentru toate darurile. Și aceasta este misiunea Bisericii și, de aceea vă mulțumesc și eu că sunteți aici. Împreună, îi mulțumim lui Dumnezeu și, după fiecare Sfântă Liturghie, Isus ne spune: «mergeți în pace, credința voastră v-a mântuit». Astfel, noi nu mai cerem doar o vindecare, nu ne oprim doar la daruri, ci suntem interesați să intrăm în legătură cu Cel care dăruiește. Prin dar ni se revelează Fața iubitoare și milostivă a lui Dumnezeu. Și înțelegem că suntem iubiți cu o iubire infinită, că Dumnezeu ne dă mult mai mult decât cerem și sperăm să primim. Acesta este misterul iubirii lui Dumnezeu.” Preasfințitul Claudiu i-a chemat pe studenți să descopere, pas cu pas, Liturghie după Liturghie: „să descoperim tot mai mult lucrurile minunate pe care Dumnezeu le-a făcut în viața noastră”. Și, a arătat, „vom crește împreună, în familie, dacă creștem fiecare dintre noi”. Cuvântul de învățătură a fost o invitație, chemare, la o relație personală cu Isus. Și, i-a asigurat Ierarhul, „cu cât mai mult veți fi în comuniune cu Isus, cu atât mai mult vom fi împreună în comuniune”.
La încheierea celebrării, pr. dc. Marius Cîmpean a anunțat următoarea Sfântă Liturghie pentru studenți, care va fi celebrată, tot în Capela „Sf. Iosif”, joi, 20 ianuarie, de la ora 18.30, și va fi urmată de activități de socializare pregătite de echipa din Misiunea pentru studenți. Mai apoi, joi, 27 ianuarie, de la ora 18.30, este programată o proiecție de film, ce va fi urmată de o dezbatere despre filmul care va fi vizionat. A urmat, la final, o întâlnire între Preasfințitul Claudiu și studenții prezenți, în Aula „Iuliu Hossu” din vecinătatea capelei, pentru un timp de comuniune.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro