„Noi suntem parte a comuniunii Sfintei Treimi” – PS Claudiu la Sfânta Liturghie arhierească și Prima Împărtășanie la Mănăstirea Maicii Domnului, Cluj-Napoca

Biserica întinerește cu fiecare copil care, în veșmânt frumos, asistat de familie, prieteni și de întreaga comunitate în sărbătoare, trece prin porți de lumini – în urma drumului de pregătire parcurs – spre un nou început al pelerinajului vieții, prilejuit de întâlnirea cu Domnul la Prima Sfântă Împărtășanie. Luni, 13 iunie 2022, în cea de-a doua zi de Rusalii, când Biserica celebrează Sărbătoarea Sfintei Treimi, 16 copii au trăit bucuria primei întâlniri cu Isus prin primirea Trupului și Sângelui Său, la Sfânta Liturghie care a fost celebrată la Mănăstirea Maicii Domnului – Sanctuarul Arhiepiscopal Major din Cluj-Napoca. Din grup fac parte copii de la Casa de tip familial „Maica Domnului” a Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD) și copii din Cluj-Napoca și împrejurimi. Cu toții, timp de un an, s-au pregătit pentru această sărbătoare participând săptămânal la programul de cateheză de la Mănăstire, îndrumați fiind de sora Mihaela CMD.

La orele dimineții, copiii, urmați de diaconi, preoți și de Preasfințitul Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, au urcat în procesiune treptele din curtea Mănăstirii spre altarul amenajat afară, în fața capelei, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie. De la locurile special rezervate lor, lângă altar, copiii, îndrumați de surori, au dat răspunsurile liturgice la celebrare, însoțind cu voci cristaline rugăciunea. Împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, au concelebrat pr. Marius Cerghizan, Vicar general, pr. Cristian David, rector al Sanctuarului, și alți preoți. La predică, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit „pr. Cristian și surorilor și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui moment minunat, în primul rând pentru copiii care astăzi îl vor primi în mod solemn pe Mântuitorul Isus Cristos, și pentru familiile lor, și pentru noi toți, Familia Bisericii”. A continuat vorbind despre semnificația sărbătorii, care „este o sărbătoare mare în primul rând pentru că ne aducem aminte astăzi de Sfânta Treime”.

Preasfinția Sa Claudiu a invitat la a conștientiza importanța Sfintei Treimi în viața fiecăruia. A spus: „Mă bucur pentru noi toți și în special pentru copiii care îl vor primi pe Isus, fiindcă prin Trupul și Sângele Domnului pe care îl vor primi astăzi, Sfânta Treime va intra într-un mod cu totul aparte în viața lor și în viața familiilor lor”. „Privind la acești copii, să ne aducem aminte că și pentru noi Sfânta Împărtășanie este un moment unic, nu poate face parte dintr-o rutină, fiindcă iubirea lui Dumnezeu pentru noi, și iubirea în general, nu poate fi o rutină. Și astăzi, când îi privim pe copii primind Trupul și Sângele Domnului, făcând spațiu în inima și în viața lor Mântuitorului Isus, Sfânta Treime intră în mod tainic, mult mai profund în viața lor.”  Preasfinția Sa a amintit: „Astăzi suntem uniți și cu Catedrala Blajului – Catedrala mamă a tuturor Catedralelor noastre are hramul Sfintei Treimi. Și la Blaj, astăzi, un alt grup de copii îl primește solemn pe Mântuitorul Isus”.

Episcopul a vorbit în continuare despre „misterul minunat al Sfintei Treimi, iubirea și comuniunea dintre cele trei Persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt”, arătând că „darul Spiritului Sfânt și darul Sfintei Treimi pentru noi este că am fost primiți părtași la acest mister. Noi, astăzi, suntem parte a comuniunii Sfintei Treimi, suntem parte a iubirii dintre Tatăl și Fiul și Spiritul Sfânt. Ce mare dar! Sfânta Treime este un mister care depășește puterea noastră de înțelegere și totuși suntem parte a acestui mister. (…) Prin Botezul nostru, prin toate Tainele Bisericii, prin harurile pe care le primim zilnic, suntem parte a misterului Sfintei Treimi.” A dat câteva exemple din Sfânta Scriptură „care dezvăluie sau ridică măcar un colț al acestui mister”: în momentul Bunei Vestiri, Arhanghelul îi vorbește Maicii Sfinte despre toate cele trei Persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Apoi, la momentul Botezului Domnului, cerurile se deschid, Fiul este cufundat în apele Iordanului, Spiritul Sfânt se află deasupra Lui și se aude vocea Tatălui.

„Astfel”, a continuat Preasfințitul Claudiu, „se încheie și misiunea Mântuitorului pe acest pământ: înainte de Înălțarea la Cer, Isus le spune ucenicilor să meargă, să predice Evanghelia și să boteze oamenii în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit. Așadar, aceasta este misiunea cea mai înaltă pe care și noi o putem avea: să mărturisim Evanghelia prin viața noastră, prin cuvintele noastre, prin felul în care Domnul ne luminează și să conducem înspre Botezul în Sfânta Treime: în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit. Tot ceea ce Biserica face, ceea ce noi facem, nu este altceva decât să manifestăm iubirea și îndurarea lui Dumnezeu”.

Ierarhul a remarcat: „Prin natura noastră, suntem slabi, păcătoși, și suntem împinși să găsim și în ceilalți lipsurile, slăbiciunile, păcatele. Ori misterul Sfintei Treimi și iubirea și îndurarea din Sfânta Treime, cea pe care o simțim noi, ne cheamă să aplicăm ceea ce primim și celorlalți. Astfel, mai degrabă decât să vedem slăbiciunile, păcatele sau neîmplinirile lor, să încercăm să vedem partea bună din ei. Fiindcă e ceea ce face și Dumnezeu cu noi. Suntem deranjați câteodată de oameni pe care îi considerăm «mai mici» decât noi, mai slabi decât noi și ni se pare că pierdem timpul cu ei, dar oare cum ne vede Dumnezeu din înălțimea Lui, din perfecțiunea Lui? Și totuși, așa cum ne vede, se apleacă asupra noastră și «pierde timp» cu noi. Oare noi, nu suntem datori să facem același lucru cu frații noștri și cu surorile noastre? Și făcând același lucru, nu facem altceva decât să manifestăm taina, comuniunea, iubirea Sfintei Treimi. Totul este iubire în misterul Sfintei Treimi.”

Preasfinția Sa Claudiu a redat cuvintele Papei Francisc, rostite recent, despre Sărbătoarea Sfintei Treimi: „«Misterul Sfintei Treimi nu este un mister pe care trebuie să-l descoperim doar în paginile unei cărți de teologie, ci trebuie să-l descoperim în viața noastră concretă». Ce face Spiritul Sfânt? Evanghelia ne-o spune: nu vorbește de la El, ci ceea ce a auzit spune mai departe. Și Papa Francisc întreabă: «Cum vorbim noi?» Nu suntem împinși să vorbim mai degrabă de noi înșine, în loc să lăsăm să transpară prin noi iubirea pe care am primit-o prin Sfânta Treime? Tatăl toate le dă Fiului. Și, din nou, Papa Francisc ne întreabă: ce facem noi cu ceea ce avem? Oare nu tindem să păstrăm doar pentru noi, să trasăm o linie clară de separație între ceea ce este al meu și ceea ce este al tău?”

În misterul Sfintei Treimi suntem însă chemați „să dăruim și să manifestăm iubirea noastră de Dumnezeu și apartenența la comuniunea Sfintei Treimi, dăruind tuturor, simțindu-ne nu proprietari ci împreună-beneficiari ai iubirii și îndurării lui Dumnezeu. Tot ceea ce am primit în viața noastră este un dar. De aceea, dacă ne închinăm în fiecare zi Sfintei Treimi, să și manifestăm acest lucru.” Partea finală a meditației a fost despre iubire: „Pentru noi, iubirea este cea revelată de Sfânta Treime și Spiritul Sfânt ne dă perspectiva Sfintei Treimi asupra vieții noastre și asupra lumii în care trăim.” Episcopul a arătat că, pentru a înțelege cu adevărat iubirea, suntem chemați să punem totul în perspectiva Providenței divine, adică „să citim viața noastră și istoria Bisericii noastre, istoria lumii în care trăim, în perspectivă divină. Să ne încredem în Providența lui Dumnezeu, care chiar și dintr-un rău aparent scoate un bine.”

Privind modelul Episcopilor martiri, care au fost închiși și uciși, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Cum să crezi că iubirea lui Dumnezeu poate să existe chiar și în acele locuri de întristare, de moarte, în pușcăriile comuniste? Și totuși, astăzi, ei sunt declarați fericiți, se află în Împărăția Cerurilor”. Pentru a înțelege acțiunea Spiritului Sfânt în viața Fericiților Episcopi martiri, a îndreptat privirea spre misterul Sfintei Treimi, întrebând: „Cum se manifestă iubirea? Prin Crucea Fiului Unul-Născut. Dar unde duc suferința și moartea de pe Cruce? La Învierea lui Cristos și la viața veșnică pentru fiecare dintre noi. Aceasta este logica Providenței divine, aceasta este perspectiva la care suntem chemați să medităm noi, care aparținem Sfintei Treimi, noi, care citim viața noastră și lumea în care trăim în lumina Spiritului Sfânt. Aceasta este singura perspectivă posibilă pentru un creștin!”

„S-au întâmplat lucruri frumoase sau mai puțin frumoase în viața noastră, se întâmplă și se vor întâmpla, dar noi știm că suntem deja parte a misterului Sfintei Treimi și nu există greutate, boală, suferință și moarte în lumea aceasta care să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu. Aceasta este credința noastră, acesta este darul minunat al Sfintei Treimi”, a încheiat Preasfinția Sa Claudiu, și a îndemnat: „De aceea, să trăim viața noastră mărturisind prin fapte minunata închinare pe care o facem zilnic, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit!”

După Sfânta Liturghie, pr. Cristian David a adresat mulțumiri Preasfinției Sale Claudiu „pentru bucuria și onoarea” pe care a făcut-o celor prezenți prin binecuvântarea și celebrarea Sfintei Jertfe liturgice, a mulțumit preoților care au venit să se unească în rugăciune, copiilor și familiilor lor. O mulțumire specială a adresat sorei Mihaela CMD, care i-a pregătit pe cei mici pentru acest frumos eveniment. În continuare, fiecare copil a fost chemat la altar pentru a primi din partea Ierarhului câte o diplomă de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie și câte un cadou din partea surorilor CMD. Pr. Cristian a mulțumit tuturor pentru comuniunea în rugăciune, încredințându-i pe toți grijii și ocrotirii Maicii Sfinte.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
Galerie imagini
Video predica