Preasfinția Sa Claudiu s-a aflat vineri, 23 iulie, în mijlocul tinerilor cercetași ai Grupului “Iuliu Hossu”, Cluj-Napoca, din Asociația Cercetașii Munților, care, între 20-27 iulie 2021, se află în Tabără de vară la Șardu, în mijlocul naturii, prieteni între ei și prieteni cu muntele. Preasfinția Sa a fost însoțit de pr. Călin Sechelea, în calitatea pe care o are de responsabil spiritual al Grupului de cercetași.

Andrei Cosmovici, Șeful grupului clujean, a transmis imagini și câteva detalii despre vizita Ierarhului de Cluj-Gherla: “Ne bucurăm de prezența PS Claudiu în mijlocul cercetașilor, care își desfășoară tabăra de vară, la Șardu (25 km depărtare de Cluj). După un careu și un cuvânt adresat tuturor, PS Claudiu a vizitat colțurile celor trei patrule, cu toate construcțiile aferente: mese, bănci, vatră de foc, colț spiritual. Ulterior, PS Claudiu a asistat la o parte din olimpiada sportivă, după care s-a întors la Cluj.”

Șeful actualei tabere este Matei (Teiu) Boilă. Cercetașii vor participa și la Sfânta Liturghie, care va fi celebrată sâmbătă seara (în 24 iulie), de către pr. Sorin Roșca. Tot la Șadru s-au desfășurat în această vară încă două tabere. Prima, tabăra Puilor de Lup – fetițe între 8 și 12 ani, a avut loc între 1-5 iulie și a cuprins concurs culinar, explorare în satul vecin, mare joc, olimpiadă sportivă. Cea de-a doua, între 4-9 iulie 2021, a fost tabăra fetelor între 12 și 17 ani, care a cuprins între activități: construcții, concurs culinar, olimpiadă sportivă, mare joc, etc.;

În timpul taberelor de vară, tinerii cercetași au ocazia să se bucure de emoția explorării, de drumeții și jocuri care-i formează, le pun în valoare calitățile, abilitățile și totodată îi relaxează, le conferă sănătate. Programul fiecărei tabere cuprinde Sfânta Jertfă Liturgică celebrată în mijlocul naturii, prilej special de întâlnire cu Dumnezeu. Pr. Ioan Mătieș a celebrat Sfânta Liturghie pentru cercetașii “Pui de Lup” iar pr. Mihai Groza pentru tinerele cercetașe.

Taberele de vară cercetășești sunt pentru copii și tineri ocazii de a se cunoaște unii pe alții și altfel decât prin intermediul rețelelor sociale, sau în mijlocul agitației orașului. Departe de “civilizație”, în mijlocul naturii, ei au ocazia de a descoperi o comunicare mai profundă, nu doar prin cuvinte și imagini, ci prin activități la care iau parte împreună, prin simplul fapt de a sta împreună. Pe parcursul fiecărei tabere, explică Andrei Cosmovici, “în fiecare seară are loc veghe cu cântece sau jocuri și, la final, rugăciune”. Desigur, vremea nu a fost mereu frumoasă, dar acest lucru nu îi sperie pe cercetașii munților, o spune Șeful grupului din Cluj: “au fost și ploi, dar și zile însorite. Cercetașii știu să facă față tuturor situațiilor!”