Preasfinția Sa Claudiu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, a participat, alături de alți înalți reprezentanți ai diferitelor confesiuni din România, la deschiderea festivă a celui de al XXXVI-lea Congres al Asociației Internaționale pentru Libertatea Religioasă, care a avut loc în data de 4 septembrie 2023, de la ora 15.30, la Biserica Unitariană din Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 9.

Episcopul de Cluj-Gherla a fost însoțit de pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj, și de alți preoți, la acest moment de întâlnire și întărire a solidarității între culte, confesiuni, religii, pentru ca toți împreună, cei ce cred în Dumnezeu, să poată contribui esențial la apărarea păcii, a valorilor perene și a binelui umanității. Festivitatea a început cu procesiunea reprezentanților cultelor creștine și a religiilor participante, între care musulmani, evrei, budiști, hinduși ș.a.. Ca semn al unității și al păcii dintre religii, la începutul ceremoniei a fost aprinsă o lumânare, simbol al speranței, cu contribuția liderilor religioși prezenți.

La eveniment a luat parte și reprezentantul Statului Român, Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte. Înaintea aprinderii lumânării, toți reprezentanții religiilor și cultelor au rostit câte o mică rugăciune în limba maternă despre reconciliere, pace, speranță, credință, comunitate. S-a trecut apoi la deschiderea congresului care în acest an urmează tema „Credință și Reconciliere”, fapt marcat de prelegerea intitulată „Calea spre reconciliere este cunoașterea istoriei”, a dr. George Williams (SUA), istoric al religiilor.

Galerie de imagini