În Duminica a XXI-a după Rusalii, 11 octombrie 2020,  Sfânta Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, a fost celebrată de  Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, împreună cu Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în intervalul orar 08:45-10:00 de TVR3 și online de Radio Blaj TV.

Făcând referire la parabola Semănătorului din Evanghelia Duminicii (Lc 8,5-15) Preasfinția Sa a spus că aceasta, asemenea celorlalte parabole din Evanghelie, are rolul de a întoarce, de a mântui. Prin parabole Isus încearcă să ajungă și la cei cu inimile împietrite.

Parabola nu este doar pentru cei de atunci, ci și pentru fiecare dintre noi. Semănătorul, care este Dumnezeu, nu aruncă sămânța doar în pământul bun, ci și pe drum, pe piatră și între spini, așteptând întoarcerea fiecăruia.

Există cel puțin trei soiuri de pământ, a continuat Preasfinția Sa, care nu primesc sămânța. Există un soi de pământ despre care Isus spune că este asemenea unui drum bătătorit, iar diavolul ia sămânța din inimile oamenilor. Aceasta înseamnă că avem alte gânduri și altă cale decât cea pe care Dumnezeu ne-o indică. Un alt soi de pământ este cel pietros. Cu toții știm ce înseamnă o inimă împietrită. Suntem invitați să nu le lăsăm cuprinși de frică în vreme de ispită și să luăm exemplul Fericiților Episcopi martiri, care au mărturisit cu curaj credința în Dumnezeu. Există și un alt soi de pământ cu spini. Sămânța ajunge în sufletul nostru dar nu o lăsăm să crească deoarece avem multe alte preocupări și multe alte griji.

Al patrulea soi de pământ este cel bun sau cel frumos (din grecescul kalos). Frumusețea nu se referă neaparat la aspectul exterior ci la cea care se deschide în fața lui Dumnezeu și este primitoarea Cuvântului Acestuia. Așa este și solul, pământul frumos, un pământ primitor. Maica Sfântă este prin excelență pământul frumos, care primește Cuvântului lui Dumnezeu, care îl face să rodească, care nu lasă spinii să rodească, care înlătură pietrele și care face ca o cale bătătorită să devină cale de viață. Prin Maica Sfântă ni se deschide calea vieții.

Chiar dacă vorbim de mai multe tipuri de pământ și de mai multe tipuri de oameni, a încheiat Preasfinția Sa, să nu disperăm. În sufletul fiecăruia dintre noi există și pietre, și spini, și drum bătătorit, și pământ frumos. Este de datoria noastră să cultivăm via pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o. Suntem datori fiecare dintre noi să facem ca pământul din sufletul nostru să devină pământ frumos.


Biroul Arhieparhial de Presă