A devenit deja o tradiție ca, în a doua zi a Sărbătorii Nașterii Domnului, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, să se afle în mijlocul credincioșilor Parohiei Blaj II, Capela Arhiereilor, păstoriți de părintele Cristian Rus. Și în acest an, biserica a fost neîncăpătoare, credincioșii, de la cei mai mici până la cei mai mari, venind cu bucurie să asculte cuvântul Ierarhului și să participe la Sfânta Liturghie celebrată de PS Claudiu.

În cuvântul de învățătură rostit la Evanghelia zilei de 26 decembrie, „Fuga în Egipt” (Mt 2, 13-23), Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre semnificațiile vetero și neo testamentare ale textului citit la Sfânta Liturghie, cu învățăturile valabile pentru noi toți, subliniind faptul că vedem în această Sărbătoare iubirea lui Dumnezeu, un Dumnezeu care este alături de noi în fiecare moment, cu atât mai mult în momentele cele mai dificile. Încă o dată, trebuie să realizăm faptul că logica lumii nu este aceeași cu logica lui Dumnezeu, iar exemplul cel mai bun este însăși Nașterea Domnului. Dumnezeu se întrupează, ia formă umană nu în modul în care ne-am fi așteptat, alegând să se nască într-un palat din Ierusalim, ci în forma cea mai neașteptată, prin venirea Sa într-un loc al oamenilor simpli, săraci, iar Evanghelia citită în a doua zi a Crăciunului o vedem în toată viața pământească a Mântuitorului.

Suntem și noi exilați atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu, însă niciodată nu trebuie să uităm că Dumnezeu ne iubește și de aceea niciodată nu trebuie să ne considerăm prea păcătoși. Dând ca exemplul genealogia lui Isus, citită duminica trecută la Sfânta Liturghie, în care apar și persoane cunoscute ca păcătoase, Preasfinția Sa Claudiu a arătat că Dumnezeu transformă toate lucrurile mici, urâte, în ceva mult mai mult, mult mai frumos. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său să trăiască cu noi, pentru ca și noi să fim Fiii lui Dumnezeu. De aceea, suntem în această lume, dar nu facem parte din ea, pentru că cine primește Cuvântul Lui nu va muri, ci se va pregăti cu adevărat de viața veșnică.

„Să-L lăsăm pe Pruncul Isus să se nască în ieslea din Betleem, dar mai ales în sufletele noastre”, a fost invitația pe care, în final, le-a făcut-o Preasfinția Sa Claudiu tuturor celor prezenți la Sfânta Liturghie de la Capela Arhiereilor.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de tinerii din Parohia Blaj II, care au interpretat, în stilul deja consacrat la Capela Arhiereilor,  frumoase colinde românești.

Nicu Goga

Foto: Claudiu Nicușan