Sâmbătă, 6 august 2022, în sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului s-a celebrat hramul Catedralei episcopale greco-catolice din Cluj-Napoca, „o aniversare a noastră a tuturor!” – a numit această zi Preasfințitul Părinte Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. A fost aniversarea Episcopului, a tuturor preoților, a persoanelor consacrate și a credincioșilor Eparhiei de Cluj-Gherla.

În Catedrală s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească. Împreună cu Ierarhul, la masa Sf. Altar au concelebrat pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pr. Daniel Avram, din Curia eparhială, pr. Cristian David, rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major al Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca, pr. Henryk Urban, superiorul local al Societății lui Isus, alți preoți clujeni, alături de care s-au aflat diaconi, subdiaconi, studenți teologi. Răspunsurile liturgice le-au dat vocile îngerești ale membrilor Corului „Angeli”, dirijat de prof. Angela David. Au fost de față un mare număr de credincioși, precum și surori ale Congregației Maicii Domnului și surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare.

Preasfinția sa Claudiu a spus: „Vă salut cu drag pe toți fiindcă suntem la noi acasă, în Casa Domnului, în Catedrala acestei Episcopii, mamă a tuturor parohiilor”. A arătat, în cuvântul de învățătură, trei motive pentru care această sărbătoare „este extrem de importantă”: pentru că, așa cum Isus, la Schimbarea la Față pe Muntele Tabor, a fost confirmat în iubirea Tatălui și această iubire I-a dat puterea de a învinge orice, l-a susținut în momentul patimilor, la fel, fiecare credincios este însoțit de iubirea lui Dumnezeu. „Pentru noi, care ne bucurăm astăzi de sărbătoarea hramului Catedralei noastre, și, deci, sărbătoarea fiecăruia dintre noi, este extrem de important să fim conștienți de iubirea lui Dumnezeu pentru noi. Această iubire ne susține în încercările noastre, este iubirea care i-a susținut pe Episcopii noștri martiri, pe Cardinalul Iuliu Hossu pe care îl venerăm în această Catedrală. Regăsim, în scrierile lor, în mărturiile despre ei, capacitatea de a fi convinși de iubirea lui Dumnezeu chiar și în mijlocul suferințelor. În momentele de temniță foarte dură din perioada persecuției comuniste toți vorbesc despre iubirea lui Dumnezeu, despre faptul că nu le lipsește nimic, că Isus este împreună cu ei.”

„Iată importanța iubirii pe care Dumnezeu ne-o mărturisește. Suntem fiii acestei Catedrale și cu atât mai mult trebuie să o mărturisim și să fim conștienți de iubirea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi. În momentul în care vom primi Trupul și Sângele Domnului, când vom fi îmbrăcați în Isus Cristos, de fiecare dată tot mai mult, și pentru noi, în momentul Cuminecării glasul Tatălui va răsuna, spunând aceleași cuvinte: «acesta este fiul meu preaiubit / fiica mea preaiubită».” Al doilea motiv din care decurge importanța sărbătorii este bucuria – bucuria lui Petru pe Tabor, care „uită de el însuși și de ceilalți doi apostoli prezenți pe munte și îi spune lui Isus: «să facem trei corturi»”, pentru Isus, pentru Moise și pentru Ilie. A explicat: „Petru se gândește să facă o locuință acolo, în acel moment, pe acel munte, ca să eternizeze cumva experiența bucuriei. Atât de mare este bucuria încât Petru vrea să rămână acolo, nu vrea să mai coboare de pe munte. Vrea să își facă locuință acolo. Este extrem de important și pentru noi, iubiți credincioși, să simțim bucuria prezenței lui Dumnezeu.”

Preasfinția Sa Claudiu a continuat: „Ni se pare că erau extrem de fericiți acești trei apostoli care au fost pe Muntele Tabor, împreună cu Isus. Dar, iubiți credincioși, noi, la fiecare Sfântă Liturghie trăim această experiență a Luminii taborice. Noi, la fiecare Sfântă Liturghie, nu doar că Îl contemplăm pe Isus, ci Îl primim în sufletul nostru. Isus nu mai este în fața noastră, este în noi. Nu mai avem nevoie să facem corturi pentru a rămâne cu Isus. Isus este în cortul vieții noastre. Și asta se întâmplă la fiecare Sfântă Liturghie. Deci, în sărbătoarea de astăzi, a Schimbării la Față, să ne aducem aminte de bucuria prezenței lui Dumnezeu în viața noastră. De asemenea, iubiți credincioși, să ne aducem aminte, în al treilea rând, de glasul Tatălui care spune: «Acesta este Fiul Meu preaiubit, pe Acesta să îl ascultați». Ni se pare câteodată dificil să mergem pe urmele lui Isus, să vedem Lumina taborică. Știm că aceasta ne așteaptă, știm că pentru aceasta am fost făcuți, dar, ne întrebăm: «oare, noi, vom putea merge pe această cale?» Dar, Domnul ne dă și calea: «Acesta este Fiul Meu preaiubit, pe Acesta să îl ascultați!»”.

Și în ascultarea, urmarea lui Isus, cel mai grabnic ajutor este cel al Maicii Sfinte. A continuat Preasfinția Sa Claudiu: „Vă aduceți aminte ce spune Maica Sfântă la Nunta din Cana? Maica Sfântă vorbește cu Isus și după aceea le spune celorlalți: «Faceți tot ceea ce vă va spune El!». Iată al treilea lucru extrem de important. Pe lângă mărturia iubirii pe care o avem în viața noastră, pe lângă bucuria prezenței lui Dumnezeu și glasul care ne invită să îl urmăm pe Isus în fiecare clipă, este Maica Sfântă, tot timpul lângă noi orice întuneric va cuprinde viața noastră, orice suferință, orice întristare.” A adăugat: „E Maica Sfântă care este tot timpul lângă noi, în orice întuneric va cuprinde viața noastră, în orice suferință, în orice întristare. Dacă în viața noastră vor apune luminile, așa cum Sfântul Petru ne spune, va rămâne un soare călăuzitor; atunci când nu vom mai avea vinul bucuriei, vinul speranței, vinul credinței în viața noastră, atunci să apelăm la Maica Sfântă. Și, Maica Sfântă, la picioarele Tronului Ceresc, va spune Fiului ei preaiubit: «nu mai au vin în viața lor!» Și, la mijlocirea, la rugăciunea Maicii Sfinte, Isus va reînnoi încontinuu viața noastră, va transforma apa fără gust, fără sens, apa pe care o regăsim în lumea în care trăim, o va transforma în vin dumnezeiesc.”

„Întotdeauna să ne aducem aminte de prezența Maicii Sfinte. Să nu uităm niciodată să facem apel la ea. Ea ne invită întotdeauna să facem tot ceea ce El ne spune. Nu face altceva decât să confirme glasul Tatălui din Cer. Aceasta face Maica Sfântă încontinuu: îl arată pe Isus ori de câte ori mergem la ea. Maica Sfântă ne invită să îl vedem pe Fiul ei, să ne încredem în Fiul ei, să îl urmăm pe Fiul ei. Dacă vom face așa, dacă sărbătoarea Schimbării la Față va deveni o sărbătoare a sufletului nostru, nu există suferință, încercări, dureri, boli sau chiar moarte care să ne separe de iubirea lui Dumnezeu pe care astăzi o auzim în Sfânta Scriptură, dar pe care o trăim și o auzim zilnic în viața noastră”. La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor celor prezenți și le-a reamintit: „Cu toții, corul, credincioșii, preoții, persoanele consacrate, toți împreună suntem marea Familie a lui Dumnezeu și știm că Dumnezeu ne iubește și că Maica Sfântă este Maica noastră a tuturor, alături de noi în această vale a lacrimilor”.

Episcopul de Cluj-Gherla a dăruit apoi binecuvântarea arhierească tuturor celor prezenți, în frumoasa sărbătoare plină de lumină a Catedralei episcopale din Cluj.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
Galerie imagini
Video Liturghie