Chemare la reînnoirea în credință a Preasfinției Sale Claudiu în biserica închinată Mariei, din cart. Grigorescu, Cluj-Napoca
Cea de-a II-a Duminică după Sărbătoarea Învierii Domnului, 9 mai 2021, continuă să reverse peste Biserică și peste întreaga lume vestea bună a Învierii Domnului. Purtând și aducând, răspândind această mare veste, Preasfinția Sa Claudiu a împlinit și cea de-a doua vizită pastorală ca Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind primit cu bucurie în parohia “Conceperea Preasfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana (Neprihănita Zămislire)”, cart. Grigorescu, Cluj-Napoca, de către credincioșii și preoții de aici, pr. Marius Popa și pr. Claudiu Tuțu, vicar parohial.
Un mare număr de credincioși s-au reunit cu acest binecuvântat prilej în biserica dedicată Fecioarei Maria, situată într-un parc înverzit de pe malul Someșului (locaș sfințit la 18 august 2013 de PS Florentin), unde a fost celebrată Sf. Liturghie arhierească. Alături de Ierarh și de preoții parohiei, la masa Sf. Altar au concelebrat pe pr. Marius Cerghizan, Vicarul general al Eparhiei și, de asemenea, pr. Radu Tălpălariu, de la catedrala episcopală.
Meditația la evanghelia duminicii – Ioan 20,19-31 – rostită de PS Claudiu, a adus exemplul Sf. Apostol Toma, “cel numit Geamănul”, “geamăn” al fiecărui credincios chemat neîncetat la a-și reînnoi credința. Preasfinția Sa a adresat cuvinte de încurajare, de întărire – puterea credinței fiind relevată prin exemplul lui “Toma necredinciosul”, care, în realitate, este singurul apostol ce are curaj – își învinge frica și iese, nu stă închis de frica iudeilor împreună cu ceilalți apostoli. El îl caută pe Isus Cel Înviat, dorește să aibă certitudinea Învierii – și, s-a subliniat: “dar și noi trebuie să atingem încontinuu prezența lui Dumnezeu”, avem nevoie de această reconfirmare a promisiunii credinței noastre, prin faptul că citim Sfânta Scriptură. “Inimile noastre au nevoie să se reîncălzească, să ardă, să simțim, prin cuvântul Sfintei Scripturi, prezența lui Isus.” Totodată, la Sfânta Liturghie, la Frângerea Pâinii, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, “Domnul este cu noi, în noi, în fiecare clipă”.
Preasfinția Sa a chemat la a regăsi mereu și la a alege ca sprijin “darul lui Dumnezeu, iubirea lui Dumnezeu, acest suflu care ne transformă pe fiecare dintre noi. Îl avem, dar suntem chemați să îl redescoperim zi de zi, clipă de clipă.” La fel ca ucenicii, suntem și noi închiși în noi înșine “cu temerile și preocupările noastre” și, pentru că “se face seară”, pentru că avem necazuri și nevoi, în prima zi a săptămânii venim la biserică pentru a-l invita în casa sufletului nostru pe Isus, pe Dumnezeu. Și a continuat: “Dumnezeu ne dăruiește acea pace care nu depinde de faptul că lucrurile merg bine în viața noastră ci este o pace dincolo de încercările acestei lumi”. Este un dar pe care l-au avut și Episcopii martiri greco-catolici care au reușit să păstreze și în mijlocul persecuțiilor dragostea în sufletele lor, bucuria și pacea lui Isus – acestea fiind prevestire a vieții veșnice “la care suntem chemați cu toții”, deoarece: “casa noastră este în Cer unde Dumnezeu a pregătit o lume fără durere, fără întristare, fără suspin”. Preasfinția Sa a încheiat prin cuvintele: “să ne ajute Domnul ca această perioadă a Penticostarului care ne pregătește pentru sărbătoarea Rusaliilor, a Coborârii Spiritului Sfânt, să fie un timp de pregătire. Iar sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt să reînnoiască în noi această suflare de iubire care ne-a recreat și ne recreează încontinuu, pe fiecare dintre noi, ca fii ai Învierii. Cristos a Înviat!”
Păstorul comunității din cart. Grigorescu, pr. Marius Popa, în cuvântul de mulțumire adresat Ierarhului pentru prezența Preasfinției Sale în mijlocul credincioșilor greco-catolici din cart. Grigorescu, a pomenit faptul că, de la reînființare – din 1991, cu contribuția și a pr. Iosif Popa (trecut la Domnul în aug. 2017, la 77 de ani de viață și 26 de ani de preoție), ctitor al bisericii și “piatră de temelie” a acestei parohii, s-a dezvoltat aici un adevărat focar de credință și rugăciune pentru comunitatea clujeană. Este parohia în care a fost înființată prima Reuniune Mariană, la nivel eparhial, după ieșirea la lumină a Bisericii; de asemenea, din anul 2005, credincioșii din cart. Grigorescu au inițiat în premieră pe țară și au reușit să păstreze, timp de 15 ani, neîntreruptă Adorația Euharistică în această biserică, ziua și noaptea – program transformat în Adorație doar pe timp de zi în perioada pandemiei – jertfa comunității parohiale din Grigorescu fiind un adevărat izvor de har pentru întreaga Biserică.
Pentru a păstra vie amintirea acestei prime vizite a PS Claudiu ca și Ierarh de Cluj-Gherla, pr. vicar parohial Claudiu Tuțu a oferit Preasfinției Sale un dar simbolic, o frumoasă icoană a Sfintei Treimi. Părintele a explicat această alegere: “Dogma Sfintei Treimi este inima credinței noastre. Îngerul din dreapta reprezintă pe Tatăl care este Izvorul Dumnezeirii în Preasfânta Treime, pentru că Fiul se naște din Tatăl, Spiritul Sfânt purcede din Tatăl, dar, în același timp, sunt cu toții Dumnezeu”. Privind, în această logică, și realitatea din Eparhia de Cluj-Gherla – pentru că, “precum în Cer așa și pe pământ” -, părintele a continuat: “Izvorul binecuvântărilor și al harurilor vine de la Cristos prin Preasfințitul Părinte Claudiu, dar, în același timp, deși este Protos-ul (gr. – cel care prezidează) Eparhiei noastre, este unul dintre noi, asemenea nouă. Protos, dar întru toate asemenea nouă.” De asemenea, a continuat, “această Icoană reprezintă o unitate în diversitate” – sugestie a faptului că “fiecare credincios cu specificitatea sa, dar toți împreună vom putea să mergem, călăuziți de Preasfințitul Claudiu, pe drumul către Împărăția lui Dumnezeu”. Și a încheiat cu o caldă mulțumire, reînnoind invitația: “vă așteptăm la noi ori de câte ori doriți”, mai ales – fapt specificat și de pr. Marius Popa – că sărbătoarea consacrării întru Episcop a Preasfinției Sale Claudiu este Neprihănita Zămislire, care este și hramul parohiei Grigorescu.
La încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit comunității din parohia Grigorescu pentru “darul prezenței aici și pentru această frumoasă icoană”. Și, pentru că, dintr-o vechea obișnuință, pr. Claudiu Tuțu a pomenit mai întâi numele PS Florentin – cum s-a adresat mai întâi și pr. Mircea Marțian în duminica precedentă, în capela “Sf. Iosif” -, Preasfinția Sa Claudiu a adăugat: “mă bucur că pr. Claudiu a spus mai întâi numele Preasfințitului Florentin, fiindcă icoana ne vorbește despre o comuniune care este reală și care purcede din Sfânta Treime dar ne cuprinde pe toți: cei de aici și cei care au trecut deja în Împărăția Cerurilor. Deci, cu siguranță este o icoană care îl privește în mod esențial și pe Preasfințitul Florentin”, a subliniat Preasfinția Sa Claudiu. În lumina acestei comuniuni amintirea Preasfințitului Florentin rămâne vie și în parohia Grigorescu, al cărei enoriaș a fost, unde se întorcea de fiecare dată “ca acasă”, la propria familie.
Păstorul actual al Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Claudiu, venind ca urmaș și în comuniune dincolo de timp cu predecesorul său, a repetat, înaintea binecuvântării finale, ceea ce a spus și în capela din Piața Cipariu: că ar dori ca prezența sa, a Păstorului credincioșilor Eparhiei de Cluj-Gherla, să fie percepută ca o prezență firească, care să aducă doar bucurie, o prezență simplă, “semn al faptului că suntem o singură familie, în comuniune și comuniunea noastră purcede din Sfânta Treime”.
Preluare de pe eparhiaclujgherla.ro