Aniversarea a 25 de ani de slujire preoțească a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore.

25 de ani de slujire,

25 de ani pe drumul simplității și al omeniei,

25 de ani de respect pentru celălalt, cu voia bună și discernământul celui care știe să rămână în umbra lui Isus,

25 de ani de încredințare în mâna de Mamă a Preacuratei.

Preasfințitului Claudiu, urarea noastră cordială:

,,Întru mulți și sfinți ani în slujirea Bisericii: Una, Sfântă, Catolică și Apostolică”.

….

Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop s-a născut în 22 iulie 1972, la Pișcolt, judeţul Satu-Mare. În formarea sa religioasă și umană, a contribuit, alături de părinţi, bunicul matern, preotul greco-catolic Victor Vancu, în clandestinitate. Ulterior, prin intermediul Preasfinţitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obţinut o bursă de studii la Roma, fiind hirotonit preot la 23 iulie 1995. A studiat la Universitatea Pontificală Urbaniană, iar apoi la Universitatea Pontificală Gregoriană, obţinând Licența în Teologie Spirituală (1998) și Doctoratul în anul 2006. Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, rector al aceleiași Misiuni.

În 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.

Cu ocazia sinodului ierahilor greco-catolici români din 8 -10 iunie 2011 a fost ales episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu sediul la Blaj. Pr. dr. Claudiu Lucian Pop a fost confirmat episcop de papa Benedict al XVI-lea pe data de 21 noiembrie 2011. În ziua de 8 decembrie 2011 a primit hirotonirea episcopală la Roma, în biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari”, în prezența cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a Sfântului Scaun, a numeroși episcopi și prelați.

Preasfinția Sa este Secretarul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Președintele Comisiei pentru Ecologie și Președintele Comisiei pentru Comunicații Sociale a Conferinței Episcopilor din România.