Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, organizează, în perioada 31 ianuarie – 2 februarie 2020, Programul omagial: „Fericitul Iuliu HOSSU, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere”.

În cadrul evenimentului va fi prezentată și audiată, în premieră, o înregistrare rară cu Cardinalul Iuliu Hossu: timp de peste o oră participanții îl vor putea asculta cuvântând pe Fericitul Episcop martir și vor putea primi în suflet, nemijlocit, mărturia credinței sale! Înregistrarea a fost pusă la dispoziție de Societatea Română de Radiodifuziune, prin grija doamnelor Silvia Iliescu și Carmen Ionescu, și a fost procesată de Gelu Hossu și Viorica Sabo. Mai exact, este vorba despre un interviu realizat de către pr. Mircea Todericiu din Statele Unite, în ultima perioadă a vieții Cardinalului (anii 1968-1969), în timp ce acesta se afla cu domiciliul obligatoriu la mănăstirea ortodoxă Căldărușani.

Vor conferenția: prof. dr. Ruxandra Cesereanu, prof. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a UBB, ing. Iuliu Hossu, ing. Gelu Hossu și PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Audiția interviului (vineri, 31 ianuarie), celebrarea liturgică și conferințele (sâmbătă, 1 februarie), se vor desfășura în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” și în Capela „Sf. Iosif” din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea, Piața Cipariu f.n., Cluj-Napoca.

De asemenea, duminică, 2 februarie 2020 – sărbătoarea Întâmpinării Domnului, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, în Catedrala „Schimbarea la Față”, Catedrală în care, între 1930-1948, Arhiereul Iuliu Hossu (Episcopul de Cluj-Gherla de atunci), aducea mărire lui Dumnezeu; sfânt locaș pe care, în cartea „Memoriilor”, îl numea: „scumpa catedrală a sufletului meu, a scumpei Eparhii”. La încheierea celebrării se va ieși într-o procesiune condusă de Episcopul eparhial PS Florentin la statuia Cardinalului Iuliu Hossu, unde se va rosti o rugăciune.

Aniversarea nașterii Arhiereului român-unit reprezintă o invitație pentru fiecare participant de a-și însuși, precum și de a rosti ferm în fața provocărilor lumii contemporane, crezul vieții Fericitului Episcop martir: „credința noastră este viața noastră!”.

Vă așteptăm cu drag!

Programul omagial "Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere"