În cadrul Proiectului „PRORURE II” – „PRO RURAL EUROPA”, organizat prin programul UE pentru educație Erasmus+ și Serviciul Internațional de Dezvoltare Rurală, în colaborare cu AGRU – Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco-Catolici, între 5-9 iunie 2019 s-a desfășurat la Centrul spiritual iezuit „Manresa” din Cluj-Napoca o activitate transnațională de învățare, predare și instruire.

Călin Diaconu, președinte AGRU, a salutat oaspeții în deschiderea Seminarului, care a reunit membri a unor asociații catolice din zonele rurale din 11 țări europene, pentru a vorbi despre Biserică și despre dezvoltarea în plan rural. Întâlnirea, desfășurată la scurt timp după vizita Sfântului Părinte, Papa Francisc, în România, sub mottoul „Împreună pentru zonele rurale din Europa – trăind ideea europeană” s-a dorit un schimb de experiență, un timp în care ideile exprimate să genereze proiecte concrete și lumea satului să fie pentru toți o sursă de îmbogățire spirituală. Totodată, a fost o invitație la meditație asupra realității depopulării zonelor rurale, s-a căutat să se înțeleagă de ce locuitorii au plecat din sate și ce i-ar atrage înapoi.

Temele conferințelor și dezbaterile au fost despre lumea satului, despre tradiții, particularități care țin de etnie, de contextul social. S-a asigurat traducere simultană pentru limbile engleză, germană, română, spaniolă, italiană, franceză, astfel, Spiritul Rusaliilor a luminat adunarea, arătând-o ca pe o expresie a catolicității, aflată sub „cupola” Bisericii Universale, dar și cu deschidere ecumenică. Astfel, în centrul iezuit din cart. Zorilor, Cluj-Napoca, a fost prezentă, timp de 5 zile, bogăția diversității de forme de manifestare a credinței și a spiritului civic din întreaga Europă. Deschiderea întâlnirii a constat într-o inițiere în privința tematicii propuse. Totodată, fiecare participant s-a prezentat, prezentând pe scurt și zona din care provine. La acest moment a participat și Ierarhul greco-catolic al locului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, care a rostit un cuvânt introductiv, prezentând apoi diverse aspecte ale vieții Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care o are în păstorire.

Au fost prezenți și tineri din ASTRU – Asociația Tineretului Român Unit. Rosana Bălănescu, președinte ASTRU și Mihai Moruțan, manager proiecte, au evidențiat prezența și aportul tinerilor la viața Bisericii și a societății. Pe plan local, au descris intensa activitate pe care o desfășoară în parohii, cu accent pe zonele rurale. A fost amintită îndelungata colaborare existentă între ASTRU și AGRU, ca urmare a uneia dintre inițiativele prof. Viorica Lascu (1919-2015) – (fiica cunoscutului botanist, pr. dr. Alexandru Borza), în calitatea sa de Președintă AGRU național și membră a Acțiunii Catolice internaționale. Programul primei zile s-a încheiat cu o conferință – „Europa trebuie să respire cu ambii plămâni” (Ioan Paul al II-lea) – ținută de prof. dr. Máté-Tóth, de la Universitatea din Szeged.

Fiecare zi s-a încadrat într-o tematică proprie, astfel, în cea de-a doua zi, joi 6 iunie – Sărbătoarea Înălțării Domnului în Biserica de rit bizantin, tema generală a fost: „Lumi ale vieții: religie / biserică – social / politic în Europa”. Programul a inclus două conferințe: „Artă religioasă în România – patrimoniul cultural european” prezentare a conf. Dan Ruscu de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Cluj și „Credințe și biserici în Europa”, ținută de prof. dr. Máté-Tóth și pr. dr. Cristian Sonea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă – UBB Cluj. Această zi a fost dedicată și rugăciunii, participanții la întâlnirea „PRORURE II” au luat parte la Sfânta Liturghie a Înălțării Domnului celebrată de Episcopul eparhial, PS Florentin, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj.

Vineri 7 iunie, tema a fost: „Lumi ale vieții în Europa: economic / social / zone rurale / cultural” iar conferențiari: conf. Avram Fitiu de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, dr. Markus Vennewald COMECE, secretar al Comisiei de Afaceri Sociale și prof. dr. Máté-Tóth. Partea de după-amiază a cuprins prezentări ale unor lideri și membri AGRU din diferite regiuni. Sâmbătă, 8 iunie, programul s-a desfășurat sub tema: „Împreună în și pentru Europa”, reflectată și prin conferințele ținute de prof. dr. Máté-Tóth și de pr. Marius Taloș din București, iezuit. Partea a doua a zilei a inclus și o activitate practică constând în vizitarea unei ferme și a comunității din Dăbâca.

Duminică 9 iunie – celebrarea Rusaliilor în Biserica de rit latin, a fost o zi dedicată sărbătorii și totodată, timp de reflecție și evaluare. La finalul acestui Seminar participanții s-au îndreptat spre casele lor, răspândindu-se în țările lor, ca purtători de roade spirituale și cu experiența acumulată în aceste zile, împreună, la înălțime, în centrul iezuit situat deasupra orașului Cluj-Napoca. Întâlnirea i-a condus la descoperirea unor valori comune în estul și vestul Europei, un patrimoniu cultural care trebuie păstrat și făcut cunoscut spre o mai bună înțelegere și pentru a oferi locuitorilor zonelor rurale perspective de viitor. Cu toții s-au declarat mulțumiți pentru prilejul de cunoaștere reciprocă și construire a noi punți de colaborare, cu scopul comun de a impulsiona dezvoltarea zonelor rurale din Europa, totul din perspectivă creștină, redescoperind și reconferind valoare rădăcinilor creștine ale continentului european.

Articol preluat de pe eparhiaclujgherla.ro