Primarul Ilie Bolojan, împreună cu reprezentantul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, episcopul Virgil Bercea, a susţinut azi, 28 august 2018, o declaraţie de presă comună în curtea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, cu privire la măsurile care se vor lua ca urmare a incediului de vineri, 25 august, care a afectat grav unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea.

”Este foarte greu să îmi adun gândurile, este o dramă pentru Episcopie, pentru că e adevărat, e proprietatea noastră, dar este şi o dramă care s-a întâmplat oraşului Oradea”, a spus episcopul Virgil Bercea în deschiderea declaraţiei de presă. “D-voastră ştiţi cât de greu s-a lucrat aici, cu ce eforturi am reuşit să facem acest edificiu să strălucească în mijlocul oraşului. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să nu îngenunchem, ci să mergem înainte, să putem să îl reconstruim. Va fi un efort extraordinar de greu, dar am văzut multă disponibilitate din partea orădenilor, din partea întregii ţări”, a spus PS Virgil Bercea.

Primarul Ile Bolojan a precizat că, având în vedere distrugerile masive pe care incendiul de sâmbătă le-a provocat, Primăria Oradea a căutat împreună cu Episcopia Greco-Catolică soluţii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice, dar şi pentru redarea ei orădenilor, aşa cum a fost şi proiectul iniţial al Episcopiei de o transforma într-un centru cultural. ”Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire, într-un termen cât mai scurt posibil, să fie pe de o parte reabilitată, iar pe de altă parte să aibă o funcţiune publică, să fie un centru cultural pentru orădeni.

De asemenea, după ce va fi reabilitat Palatul Episcopal, o parte din încăperile acestuia vor fi destinate Curiei Episcopiei Greco-Catolice, urmând să se mute în Palat. Episcopia rămâne proprietarul Palatului.

În acest sens, Primăria Oradea va urma să ia în administrare această clădire, să parcurgem procedurile necesare pentru reabilitarea ei. Am convenit de principiu, ca acest proces de preluare în administrare să se facă pe 20 de ani, să realizăm împreună etapa de colectare de fonduri în aşa fel încât cei care doresc să participe la reabilitarea acestei clădiri – şi fac pe această cale un apel către toţi orădenii şi către toţi cei care doresc să sprijine reabilitarea acestei clădiri – să o facă prin conturile care deja au fost anunţate de către Episcopie. Având în vedere suma mare de bani care va fi necesară, ţinând cont de distrugerile mari care se văd, e foarte probabil să fie nevoie de un sprijin financiar mai consistent, iar acest sprijin va fi asigurat de către Consiliul Local Oradea, după ce se termină perioada de colectare”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Palatul Episcopiei va deveni Centru Cultural

Pentru perioada următoare, primarul Ilie Bolojan a estimat următorul parcurs: după finalizarea cercetărilor pe care le desfăşoară Poliţia şi Parchetul privind cauzele acestui incendiu, se va trece la prima etapă, care va consta în curăţarea molozului din interior şi în realizarea unei expertize de rezistenţă care va arăta ce trebuie făcut în continuare, se va trece apoi la etapa a II-a, care presupune punerea în siguranţă a clădirii pentru această iarnă – lucrare care va viza acoperişul, planşeele şi care se va realiza în regim de urgenţă. În a treia etapă, în baza unui proiect de reabilitare se va trece la reabilitarea propriu-zisă a clădirii, cu tot ce înseamnă partea de interioare şi toate celălalte spaţii (spaţii de conferinţe, zonă de muzeu, bibliotecă), astfel încât clădirea să fie redată orădenilor sub forma unui Centru Cultural.

”Mulţumesc anticipat tuturor celor care şi-au manifestat sprijinul, îi mulţumesc d-lui ministru al Culturii, dl George Ivaşcu, pentru că a sunat duminică şi ne-a asigurat de sprijinul Guvernului prin Ministerul Culturii, dar şi celorlalte autorităţi publice şi companii care şi-au manifestat disponibilitatea de a susţine prin fonduri sau prin alte intervenţii reabilitarea clădirii”, a încheiat primarul Ilie Bolojan

Conturi speciale pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea

Primăria municipiului Oradea, prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea au deschis conturi speciale pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Cei care vor să facă donaţii au la dispoziţie următoarele conturi la Banca Transilvania, Sucursala Oradea:

FUNDAŢIA DE PROTEJARE A MONUMENTELOR ISTORICE DIN JUDEŢUL BIHOR

EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002
USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001
RON – RO69BTRLRONCRT0078504007
SWIFT: BTRLRO22

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA

EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22

Se mai pot depune donaţii la:

1. Sediul Episcopiei Greco-Catolice, Str. Mihai Pavel, nr 4, ap.11 între orele 08.00-16.00
2. În toate Parohiile de pe întreg teritoriul Eparhiei.