Duminică, 14 ianuarie a.c., credincioșii și reprezentanții diferitelor culte creștine din Oradea s-au rugat împreună în Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria”, în prima zi a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, inițiativă care se desfășoară în orașul nostru până pe 21 ianuarie a.c.. S.E.R László Böcskei, episcop romano-catolic al Diecezei de Oradea, le-a adresat un cuvânt de bun-venit tuturor participanților din partea Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Ortodoxe, Bisericii Reformate, Bisericii Evanghelice-Lutherane, Bisericii Unitariane, Bisericii Penticostale și Comunității Evreilor Mesianici, prezenți la seara de rugăciune pentru unitate. Din partea Bisericii Greco-Catolice de Oradea a participat PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, alături de alți preoți, arhidiaconi, persoane consacrate și credincioși.

Am început acest moment de rugăciune adunându-ne în jurul altarului… – a subliniat Preasfinția Sa. În tradiția catolică, altarul îl reprezintă tocmai pe Isus. Ca slujitori, sărutând altarul, exprimăm legătura profundă, tainică pe care o avem cu Isus. Suntem adunați în jurul Crucii lui Cristos, care este instrumentul Mântuirii. Mare este prețul nostru pentru că Isus a urcat pe Cruce pentru noi, dar și mai mare este misiunea noastră, de a propovădui aceeași iubire al Lui Dumnezeu, manifestată în viața noastră misionară, în viața comunităților noastre. Suntem mulți și de diferite feluri, dar ne unește iubirea de Dumnezeu, pe care  să avem să curajul să o împărtășim unii cu alții.” – a spus episcopul-gazdă, în deschiderea momentului comunitar care a cuprins diverse rugăciuni în limba română și maghiară, un fragment biblic din Cartea Genezei (18, 1-8), citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după Sf. Luca (Lc 10, 25-37), de către reprezentanții cultelor creștine orădene, precum și intonarea bilingvă a Psalmului 147 împreună cu credincioșii prezenți în domul baroc. Fiecare reprezentant a rostit apoi o rugăciune proprie pentru a invoca unitatea creștinilor, dragostea creștinească și pacea în lume!

Predica din a fost ținută de reprezentantul Comunității Evreilor Mesianici din Oradea, Shaliach David, care a vorbit pe marginea citatului biblic ce reprezintă motto-ul Octavei mondiale de Rugăciune 2024. „Să-l iubești pe Adonai [Domnul], Elohimul tău [Dumnezeu tău], cu toată inima, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta și cu toată mintea sau intelectul tău și pe semenul tău ca pe tine însuți” a spus însuși Mesia atunci când a fost întrebat despre cele mai importante porunci. Yeshua [Mesia] începe cu încă o propoziție: „Ascultă, Israel, Adonai – Elohimul nostru este unul singur.”, a spus Shaliach-ul David. „Faptul că Fiul însuși, Yeshua din Nazaret, în Noul Legământ [Noul Testament] a repetat mărturisirea de credință a tuturor evreilor, ne arată că nu este doar al evreilor, ci este al tuturor națiunilor și al fiecărui om care crede în Tatăl și crede în Fiul, în Yeshua din Nazaret. Acest lucru înseamnă că este al fiecăruia dintre noi, a tuturor credincioșilor!”. Pe parcursul bogatei predici susținută în Catedrala Romano-Catolică din Oradea, domnul Shaliach David i-a invitat pe toți cei prezenți să invoce în limba sfântă (limba ebraică), mărturisirea de credință a tuturor celor care credem în El, nu doar al evreilor. „Fiți binecuvântați cu acest cuvânt, ați spus o mărturisire de credință în original, în ebraică, în limba sfântă”, a spus dumnealui. Întregul mesaj al domnlui Shaliach David la Octava mondială de Rugăciune 2024, susținut în limba maghiară și limba română (min 14:52) a fost publicat pe canalul Youtube al Federației Comunităților Evreiești Mesianice, disponibil aici:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Devenind deja o tradiție, toți cei prezenți la Seara de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, au rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba maghiară, română și ebraică, primind binecuvântarea finală oferită de S.E.R László Böcskei. Episcopul romano-catolic de Oradea a invitat publicul numeros să participe și în ziua succesivă, pe 15 ianuarie a.c., de la ora 18.00, la rugăciunea care va avea loc în Biserica Unitariană din Oradea (str. str. Nicolae Jiga nr. 72), precum și în toate celelalte seri ale Octavei mondiale de Rugăciune.

Ca semn vizibil al fraternității și dragostei pentru aproapele, pe parcursul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este prezentă în fiecare seară Cutia Albă – proiect al Colectei comune a tuturor cultelor. În acest an, oamenii de bună-credință pot să susțină activitățile caritabile ale Centrului Social „Maria Rosa” al Caritas Eparhial Oradea, care oferă o masă caldă persoanelor defavorizate din orașul nostru.

Birou Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi


Sursa: egco.ro