În Duminica a 6-a după Rusalii, la Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Marghita, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de pr. paroh Liţ Demian Gheorghe împreună cu pr. Cristian Bălănean, a avut loc Prima Sfântă Împărtăşanie Solemnă pentru şase copii cu vârste între 8 şi 10 ani. Deşi fiecare Sfântă Liturghie din duminicile de peste an are un grad mai ridicat de solemnitate, reamintind de Ziua Învierii Domnului, duminica din 8 iulie 2018 a avut, pentru comunitatea greco-catolică din Marghita, ceva din farmecul spiritual special al Marilor Sărbători ale creştinătăţii, reprezentând o veritabilă sărbătoare a parohiei.

Credincioşii participanţi în număr mare, mulţi dintre ei membrii şi apropiaţi ai familiilor celor şase copii care s-au întâlnit cu Domnul în Taina Sfintei Euharistii, au fost cuprinşi şi ei de emoţiile micuţilor creştini, atunci când aceştia au recitat rugăciunea Crezului şi Tatăl Nostru, dar mai ales la momentul comuniunii sacramentale. Mai mult ca sigur, în sufletele credincioşilor prezenţi au răsunat, mai puternic ca altădată, cuvintele Mântuitorului: „Dacă nu vă veţi întoarce şi nu veţi deveni asemenea copiilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor” (Mt 18,3). De altfel, la aceste cuvinte evanghelice pr. paroh Liţ Demian Gheorghe – care s-a ocupat timp de câteva săptămâni de catehezele copilaşilor şi de pregătirea lor pentru acest eveniment special şi unic din vieţile lor – a făcut referire în mod explicit în cadrul predicii, axată pe importanţa şi centralitatea Sacramentului Euharistiei în viaţa spirituală a oricărui creştin.

La finalul Sfintei Liturghii, cei şase copii au primit diplome speciale care să le aducă aminte de acest eveniment personal, precum şi câte o cărticică de rugăciuni, un rozar şi ceva foarte plăcut vârstei lor, adică … ceva dulce!

Domnul şi Sf. Fecioară Maria să îi aibă în pază, împreună cu familiile lor! Amin!

pr. dr. Cristian Bălănean
via EGCO.ro