Șapte copilași din cartierul clujean Mănăștur au primit Prima Împărtășanie în parohia Cluj – Mănăștur 1, păstorită de pr. Ovidiu Lăpuște, paroh și pr. Mihai Kiss, vicar parohial. După un temeinic program de cateheză, început în toamna anului 2019, suspendat în lunile de primăvară și reluat toamna, și după ce au făcut Prima Spovadă cu o zi înainte, în veșmânt de sărbătoare, cei șapte copii au fost invitații speciali ai Sfintei Liturghii Arhierești celebrată în după-amiaza de sâmbătă, 17 octombrie 2020, în biserica parohială cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt”, unde, pentru prima dată, în mod solemn și în prezența familiilor lor, l-au primit pe Isus Cristos în Euharistie.

La masa Sfântului Altar, alături de PS Florentin și de păstorii acestei parohii, au concelebrat pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj I și pr. Titus Sas, consilier eparhial cu cateheza și învățământul religios. Răspunsurile liturgice le-au dat tineri din parohie care se întâlnesc săptămânal la Liturghia copiilor. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Florentin s-a adresat mai ales celor șapte copilași. Le-a amintit că „Prima Sfânta Împărtășanie înseamnă viață, comuniune și jertfă”. Ierarhul i-a întrebat care este rolul pâinii în viața de toate zilele, ei au răspuns: „să ne hrănească!” Apoi, le-a explicat că pâinea înseamnă jertfă pentru că trebuie dospită, frământată, coaptă, apoi, este jertfă pentru că părinții lor câștigă, prin munca zilnică, banii necesari să cumpere această pâine. Dar, a adăugat el, pâinea înseamnă și comuniune, „pentru că noi mâncăm pâinea la masă împreună cu frații, cu surorile noastre, cu părinții și bunicii, stăm împreună la aceeași masă”.

Preasfinția Sa i-a invitat apoi ca, în plan spiritual, să gândească la acea Pâine despre care Isus a spus că este dătătoare de viață: „Eu sunt pâinea vieții” (Io 6,48). A explicat faptul că „și această Pâine, Sfânta Împărtășanie, este hrană, dar ea este hrană pentru viața veșnică; și această pâine este jertfă, este Jertfa lui Cristos, El este pâinea jertfită pentru noi, spre iertarea păcatelor noastre și apoi, lumina euharistică înseamnă și comuniune, este comuniunea cu El: «Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el» (Ioan 6,56). Cristos face această promisiune. Aceasta este Pâinea Euharistică, pe care voi o veți primi astăzi ca și Dar pentru viața veșnică, Pâinea ca și jertfă pentru iertarea păcatelor, Pâinea ca și comuniune, care rămâne în voi dacă veți păstra această comuniune cu El.” După acest cuvânt, PS Florentin i-a întrebat dacă sunt pregătiți să primească această Pâine a Vieții, Pâinea care este Cristos și copilașii au răspuns în cor, că „Da!”, fiindcă, „ne-am pregătit prin cateheză, rugăciune și Spovadă”.

Preasfinția Sa a spus și o povestioară cu o frumoasă pildă despre cum se poate utiliza cu înțelepciune darul lui Dumnezeu și fiecare dar primit. Astfel, copilașul cel înțelept din poveste a folosit mărul primit în dar, împărțindu-l între un copil sărac și o bătrânică bolnavă, iar semințele acestui măr le-a folosit pentru a le semăna în pământ, ca să răsară o nouă mlădiță, un pom care va rodi mere pentru alții. „Acesta este darul folosit cu înțelepciune”, a atras atenția: „cel care se dăruiește mai departe și asigură, de asemenea, un viitor”. Apoi, a adăugat: „Dragi copilași, voi primiți astăzi, nu un măr, nu un fruct, ci îl primiți pe Isus Euharisticul sub forma pâinii și a vinului. Nu uitați că El trebuie să fie în voi flacără vie. Vă invit să faceți fapte bune, acte de caritate, fapte care să vă mențină în suflet sfințenia. Să păstrați cu sfințenie Darul pe care îl primiți astăzi în sufletele voastre!”

A continuat celebrarea liturgică, copiii au făcut Profesiunea de credință, au rostit împreună Simbolul credinței și, după momentul central, cel al Sfintei Împărtășanii, au rămas în tăcere și reculegere pentru ca Domnul să pătrundă adânc în sufletele lor. La final, Pr. Ovidiu Lăpuște a adus mulțumiri pentru acest frumos eveniment desfășurat cu respectarea condițiilor sanitare de protecție. A mulțumit ierarhului, preoților și diaconilor prezenți, familiilor celor șapte copii. Părintele paroh le-a recomandat copilașilor să nu uite ceea ce au învățat la cateheză, să își amintească mereu de această zi, să se spovedească și să participe activ la Sfintele Liturghii, i-a îndemnat totodată la citirea Bibliei, a Cuvântului lui Dumnezeu, în fiecare seară împreună cu familiile lor.

Pentru că, ziua următoare, duminică, era dedicată în Biserica Catolică recitării unui milion de Rozarii pentru oprirea pandemiei, după Sfânta Liturghie, PS Florentin, preoții din parohie și apoi fiecare din cei șapte copii au rostit pe rând câte o „Născătoare de Dumnezeu” și au așezat, pe rând, în jurul unei frumoase icoane a Preasfintei Fecioare Maria, câte un simbol, o imagine a unui trandafir, astfel încât, la sfârșitul decadei de Rozariu, icoana Preasfintei Fecioare Maria avea o frumoasă coroană de flori.

Preasfinția Sa Florentin a adresat o mulțumire specială cateheților, Radu și Oana Capan, care, „în pofida tuturor dificultăților prin care trece țara noastră, au continuat și au perseverat în cateheză în așa fel încât copiii să fie pregătiți pentru acest moment”. De asemenea, Ierarhul a mulțumit călduros familiilor din care provin acești copii, care au avut încrederea de a permite copiilor să urmeze programul de cateheză. Episcopul de Cluj-Gherla a reamintit rolul important, esențial, pe care familiile îl au, în mod particular în acest timp de pandemie. A arătat că „prima școala a rugăciunii, prima cateheză se face în familie”. Părinții sunt cei care încredințează copiilor lor primele noțiuni de credință, „pentru că prima «icoană» a lui Dumnezeu pe care copilul o vede este chipul mamei. De la mama îi vine viața, hrana, mama îl alină în suferință, în durere, mama este numele pe care copilul îl strigă atunci când este în dificultate, sau în nevoie. De aceea, este foarte important ca părinții să fie cu adevărat «icoane» ale lui Dumnezeu pentru copii lor, sfințenia pornește din familie”. A subliniat: „Cu atât mai mult în acest timp în care suntem invitați să stăm acasă, în familie, statul în familie este ocazie de educație, de cunoaștere, de rugăciune și cateheză”. A reamintit că acest adevăr se reflectă și în cuvintele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, care, în documentul Familiaris consortium spunea despre familie că este: «școala iubirii, școala rugăciunii și școala muncii». „Copilul învață ce este iubirea privind spre părinții săi. În familie el învață rugăciunea, învață ce înseamnă munca. De aceea este foarte important ca, în familie, mai ales în această perioadă în care copiii fac studii sau cateheză online și rămân tot timpul în familie, este foarte important rolul părinților și cel al bunicilor, rolul micilor nuclee care pot să facă o societate sănătoasă, familia fiind celula fundamentală a Bisericii și a societății.”

În încheiere, Preasfinția Sa, împreună cu preoții și cateheții, au oferit celor șapte copii diplome de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie și mici daruri, ei le-au primit și apoi cu toții au plecat să împărtășească bucuria acestei zile, fiecare în familia sa, dar au rămas împreună, toți, în aceeași lumină ocrotitoare a prezenței tainice a lui Isus în sufletele și în mijlocul lor.

Album foto aici.

Articol preluat de pe eparhiaclujgherla.ro